Θεοχάρης: Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, δεν επέβαλα εγώ τα μέτρα

«Κανείς δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ», δηλώνει ο Θεοχάρης. Υποστήριξε ότι έπραξε το καθήκον του. Τόνισε ότι η δουλειά του ήταν να εφαρμόσει κυβερνητικές αποφάσεις. Ευχαριστίες από Στουρνάρα. Ενστάσεις και προειδοποιήσεις από Κομισιόν.

Θεοχάρης: Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, δεν επέβαλα εγώ τα μέτρα

«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, δεν μπορώ να σηκώσω το κεφάλι μου ποιο ψηλά», δήλωσε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, λίγο μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της παραίτησής του για προσωπικούς λόγους από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε προσωπικά τον Χάρη Θεοχάρη για την πολύτιμη συνεργασία τα τελευταία δυο χρόνια, αναδεικνύοντας το ήθος και την εντιμότητά του.

Στις εξελίξεις όμως παρενέβη και η Κομισιόν με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν. Σε αυτή τονίζει πως η εξέλιξη αυτή «αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας» και ξεκαθαρίζει ότι προσβλέπει «προσβλέπει σε αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για το διορισμό διαδόχου».

Τι είπε ο Θεοχάρης

«Εχουμε πετύχει πράγματα που δεν έχουν γίνει σε δεκαετίες είπε ο κος Θεοχάρης. Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμένα, έχω κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Εχουμε καταφέρει από το μηδέν να στήσουμε τελωνειακή και φορολογική διοίκηση».

Με δάκρυα στα μάτια ο κος Θεοχάρης τόνισε ότι «δεν έχω πάρει κανένα μέτρο, όχι 0,1 ή 1, κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και η Βουλή. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Αυτή ήταν η δουλειά μου, να πάρω μια φορολογική διοίκηση σχετικά κατεστραμμένη. Η αποτίμηση που θα γίνει θα είναι ασύγκριτα υψηλή».

«Η απόφαση για την παραίτηση ήταν δική μου. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ. Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Εχει φτάσει ο καιρός που όταν έχει συντελεστεί ένα έργο παραδίδεις την σκυτάλη στον επόμενο. Δεν είμαι εξιλαστήριο θύμα. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά ας κοιτάξουν πρώτα την δική τους πολιτική. Δεν βρήκα τροχοπέδη μπροστά μου. Εκανα προσπάθεια και κάποια λάθη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν δεν κυνήγησε επαρκώς τη μεγάλη φοροδιαφυγή τόνισε ότι το κυνήγι της φοροδιαφυγής είναι το πιο δύσκολο πράγμα. «Οταν δεν υπάρχουν διαδικασίες και δομές πρέπει να διορθωθούν όλα πριν ξεκινήσεις το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής, γιατί η μεγάλη φοροδιαφυγή έχει και μεγάλα όπλα όπως και μεγαλοδικηγόρους».

Παρεμπιπτόντως ο κος Θεοχάρης ανέφερε ότι χθες επισκέφθηκε το κέντρο ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, το οποίο έχει ολοκληρώσει 280 υποθέσεις με πρόστιμα και βεβαιωμένους φόρους 80 εκατ. ευρώ από τα οποία θα πληρωθούν άμεσα το 50% αν θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι θα ήθελε «να πηγαίναμε ακόμα καλύτερα στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Ο κος Θεοχάρης όμως πήγε αρκετά καλά. Εκανε ότι μπορούσε».

Όπως ενημέρωσε ο ΥΠΟΙΚ θα γίνει προκήρυξη για τη πλήρωση της θέσης ώστε να πάρουμε τον καλύτερο. Απαντώντας σε ερώτηση η οποία αφορούσε σενάρια σύμφωνα με τα οποία δόθηκε το κεφάλι του κου Θεοχάρη για το κεφάλι του κου Στουρνάρα, ο υπουργός χαριτολογώντας είπε «τα κεφάλια των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού».

Ο επόμενος ΓΓΔΕ θα επιλεγεί το πολύ σε 10 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο ο Χ. Θεοχάρης θα παραμείνει στη θέση του. Ηδη ανακοινώθηκε η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ διέψευσαν ότι ο απελθών Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα λάβει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ, μετά την παραίτησή του. Ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση, καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την συγκεκριμένη θέση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές αιχμές, κυρίως προερχόμενες από το Μέγαρο Μαξίμου προς το πρόσωπο του Χ. Θεοχάρη, ήταν πυκνές. Του καταλογίζονταν λανθασμένοι χειρισμοί με την έκδοση διαφόρων εγκυκλίων που δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, ενώ δεν έλειπαν κι οι αιχμές από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τη... σπουδή του, όπως ισχυρίζονταν, να κυνηγάει με κατασχέσεις φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, έναντι άλλων με υψηλά βαλάντια.

Η ανακοίνωση

«Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει την αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι 'Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v