Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Οσο υπάρχει πρόγραμμα υπάρχει χρηματοδότηση στις τράπεζες

Δεν παρεμβαίνουμε στην εκλογική διαδικασία δήλωσε η ΕΚΤ. Στην ίδια γραμμή και η γερμανική κυβέρνηση, αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Κάλεσμα στους Ελληνες να στηρίξουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από Μοσκοβισί. Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις η νέα κυβέρνηση, τόνισε ο Σόιμπλε.

EKT: Οσο υπάρχει πρόγραμμα υπάρχει χρηματοδότηση στις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρέμβει στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές και θα αξιολογήσει το πρόγραμμα της χώρας με την νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο MNI.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν την μελλοντική σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου και την κυβέρνηση. Δεν θα παρέμβουμε ούτε θα κάνουμε σχόλιο σε αυτήν την δημοκρατική διαδικασία. Θα περιμένουμε τις προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς είναι καλύτερο να προχωρήσουμε με την αξιολόγηση και θα το συζητήσουμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας κατά την προεκλογική περίοδο, πηγή από την ΕΚΤ υπενθύμισε πως για όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα.

Γερμανία: Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί "στενά" όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει λεπτομερώς το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Βεβαίως παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ελλάδα» δήλωσε η Κριστιάν Βιρτς, στην τακτική συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται όμως να καταλάβετε πως δεν μπορώ να σχολιάσω εγχώρια γεγονότα της Ελλάδας, ειδικότερα εκείνα που έγιναν πριν μόλις μισή ώρα. Πρόκειται για ένα θεμελιωδώς εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Η ΕΚΤ από την πλευρά της δήλωσε πως το ελληνικό εκλογικό σώμα πρέπει να αποφασίσει για την μελλοντική του κυβέρνηση, και πως δεν θα σχολιάσει την ελληνική δημοκρατική διαδικασία.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη

Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και να στηρίξει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, δήλωσε την Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πιερ Μοσκοβισί. 

«Μέσα από αυτήν την δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μια φορά για το μέλλον του. Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια διευρυμένη στήριξη σε μια αναγκαία φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι απαραίτητη για να ευημερήσει η Ελλάδα και πάλι στην ευρωζώνη» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί. 

O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε από την πλευρά του πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. 

Σόιμπλε: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προηγούμενης.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά προειδοποίησε πως αν ακολουθήσει άλλο δρόμο «θα είναι δύσκολα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v