Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ρυθμό» ψάχνει η κυβέρνηση

Οι κατευναστικές παρεμβάσεις Τσίπρα και Δραγασάκη μετά το μπαράζ εξαγγελιών των υπουργών. Το στοίχημα εν όψει των συναντήσεων με Σουλτς και Ντάισελμπλουμ. Σήμερα η... μάχη στις Βρυξέλλες για την ουκρανική κρίση.

«Ρυθμό» ψάχνει η κυβέρνηση

Μία πρώτη γεύση από τις δυσκολίες της διακυβέρνησης της χώρας πήραν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Το μπαράζ εξαγγελιών των νέων υπουργών, που ουσιαστικά δεν είπαν τίποτα παραπάνω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επέφερε ισχυρές αναταράξεις στις αγορές αλλά και αντιδράσεις τόσο διεθνών αξιωματούχων όσο και διεθνών οίκων (Standard & Poor's). Την εύλογη ανησυχία στο Μαξίμου, ακολούθησαν οι κατευναστικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ωστόσο είναι πασιφανές ότι στην κυβέρνηση αναζητούν τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς λειτουργίας. Κάτι που αναγνωρίζουν ακόμα και οι ίδιοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οποίο πάντως θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό και άμεσα αντιμετωπίσιμο.

Οι υποσχέσεις των νέων υπουργών για αποκατάσταση των αδικιών είχαν ξεκινήσει από προχθές το απόγευμα, ωστόσο χθες το πρωί πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησαν για επιστροφή των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων στις εργασίες τους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Χρήστος Σπίρτζης και Θοδωρής Δρίτσας για το φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις και ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Πάνος Σκουρλέτης για αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.

Η κατάρρευση των αγορών και τα πολύπλευρα άλλα μηνύματα φαίνεται να ελήφθησαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προφανώς δεν θέλει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Εξ ου και οι συστάσεις του προς τους υπουργούς του, μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξαγγελίες τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Τους προέτρεψε μάλιστα να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Μίλησε δε για "ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και τις επενδύσεις", ενώ επανέλαβε ότι "δεν θα πάμε σε ρήξη, αλλά δεν θα πάμε και σε καταστροφή".

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε και ο Γιάννης Δραγασάκης αμέσως μετά την απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου. "Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και την κοινωνία. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας σαφές πως "έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ έχει τη δική της άποψη, τη δική της γνώμη, τις δικές της προτάσεις. Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια και γι' αυτό μιλούμε για διάλογο. Ούτε τσαμπουκάδες ούτε αμοιβαίους εκβιασμούς", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διεθνείς επαφές

Στο Μέγαρο Μαξίμου πολλά ποντάρουν στις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα που ξεκινούν σήμερα. Λίγο μετά το μεσημέρι, στο πρωθυπουργικό γραφείο θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (που αύριο θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ), ενώ αύριο είναι η σειρά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για "χρήσιμες και παραγωγικές συζητήσεις", κατά τις οποίες θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τις θέσεις του για το πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο καθώς και το πώς θα απεμπλακεί η Ευρώπη από αυτή την κατάσταση. Ο κ. Σουλτς, λίγο πριν επισκεφθεί την Αθήνα, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι "αν λέει σε όλα όχι, θα έχει μικρή διάρκεια".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσει σήμερα, στην πρώτη επαφή του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, αναμένεται να κινηθεί στην ίδια γραμμή που είχε και ο προκάτοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα προσπαθήσει δηλαδή, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθείς χαρακτηρισμοί για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και να αποφευχθούν οι ρητές καταδίκες προσώπων και γεγονότων. Ίδιας τακτικής φέρονται να είναι και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία και η Ουγγαρία, ωστόσο, όπως υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές, στο τέλος όλοι συντάσσονται με την πλειοψηφία. Με μια φράση, δηλαδή, δεν υπάρχει -αρχικά τουλάχιστον- η πρόθεση για ρήξη με τους εταίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v