Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε... νέες περιπέτειες

Εντείνονται οι φωνές κριτικής στη ΝΔ για τα προεκλογικά λάθη. Σιγουριά Σαμαρά για την «αριστερή παρένθεση». Τέλος εποχής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αρχίζει η μάχη για τη διαδοχή του.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε... νέες περιπέτειες

Τα... σπασμένα από τις κακές εκλογικές τους επιδόσεις καλούνται να πληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εκ των πραγμάτων βιώνουν από τις πιο δύσκολες περιόδους της Ιστορίας τους.

Οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι, έχοντας στις πλάτες τους, η μεν ΝΔ τη βαριά ήττα με 8,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ το δε ΠΑΣΟΚ το ιστορικό χαμηλό του 4,68%, επιχειρούν την ανασυγκρότησή τους, με διαφορετικές πάντως προθέσεις των δύο αρχηγών τους. Κι αυτό διότι ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης, την ίδια ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωνε χθες ότι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του θα αποσυρθεί και θα εκλεγεί ο διάδοχός του.

Όπως και να 'χει, πάντως, τα αγκάθια στο δρόμο όπου κινούνται τα δύο κόμματα είναι πολλά.

Αλλαγές στα κομματικά όργανα

Στη ΝΔ αυξάνονται οι φωνές των στελεχών που ασκούν έντονη κριτική για τα προεκλογικά λάθη, ζητώντας αλλαγές σε πρόσωπα και την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου. Χθες ήταν η σειρά του Γιώργου Βλάχου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κατερίνας Παπακώστα, του Άρη Σπηλιωτόπουλου, του Ευάγγελου Αντώναρου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη να ενώσουν τις ενστάσεις τους για λάθη του πρόσφατου παρελθόντος σε αυτές που τις προηγούμενες μέρες διατύπωσαν άλλοι συνάδελφοί τους.

Η κριτική τους επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη στρατηγική, την επικοινωνία και τον οργανωτικό τομέα που οδήγησαν στην ήττα. Αντίστοιχες ήταν και οι διαπιστώσεις αρκετών μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ενδεικτική η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για καθαρή ήττα, για «εσφαλμένη στρατηγική του φόβου» και για τις συνέπειες της περικοπής των μισθών και της υπερφορολόγησης. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πάντως, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση αυτοκριτικής, απέδωσε τα αίτια της ήττας, σε καθυστερήσεις και σε επικοινωνιακά λάθη που εκμεταλλεύθηκαν οι αντίπαλοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, μίλησε για ελλιπή επικοινωνία του κόμματος με τα Περιφερειακά ΜΜΕ και για οργανωτικά ζητήματα, όπως η απουσία εκλογικών αντιπροσώπων σε πολλά τμήματα σε διάφορα μέρη της επικράτειας.

Αυτό που έδειξε πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, επιμένοντας στη θεωρία της αριστερής παρένθεσης. Ότι δηλαδή «η δικαίωση θα έρθει σύντομα», αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα αποτύχει και η ΝΔ θα κληθεί και πάλι «να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο». Για τη διόρθωση των κακώς κειμένων στο κόμμα, μάλιστα, ανακοίνωσε αλλαγές προσώπων σε κομματικά όργανα, αλλά και ανασυγκρότηση αυτών.

Αλλαγή ηγεσίας

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των προηγούμενων ημερών ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζεται προς αποχώρηση, επιβεβαιώθηκε χθες διά στόματος του ιδίου. «Εγώ δεν θα γίνω ούτε Κουβέλης, ούτε Ζίγδης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας πως η θητεία του τελειώνει στο συνέδριο που προσδιόρισε για το Μάιο.

Μάλιστα, εμμέσως εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να έρθει στα πράγματα η νέα γενιά.

«Το θέμα είναι αν θα πάει η παράταξη στο μέλλον ή στη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Εγώ προσωπικά θέλω το πρώτο», ανέφερε, και ορισμένοι υποστηρίζουν πως φωτογραφίζει ως διάδοχό του τον Κυριάκο Πιερακάκη.

Τα μαχαίρια πάντως των υποψήφιων δελφίνων άρχισαν να βγαίνουν από τις θήκες τους, με τη Φώφη Γεννηματά να ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου. Παρών στις εξελίξεις δηλώνει και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ με προσοχή τιυς παρακολουθούν παλαιότερα στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και ο αγώνας για την αρχηγία μόλις αρχίζει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v