Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πόλωση ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας

Σκληρές αντιπαραθέσεις με φόντο τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. «Η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα» το μήνυμα Σαμαρά που μιλά για νίκη στις κάλπες. Τα μνημόνια θα τελειώσουν η απάντηση Τσίπρα. Για διάλυση της Βουλής λόγω εκβιασμού των θεσμών μιλά ο Βενιζέλος.

Με πόλωση ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας

Με ανταλλαγή πυρών και έντονα πολωτικό κλίμα ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος με φόντο την 25η Ιανουαρίου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή και τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των πλευρών, γίνεται ξεκάθαρο πως ο επόμενος μήνας και μέχρι την Κυριακή των εκλογών θα είναι “καυτός” και τα χτυπήματα -πάνω αλλά και κάτω από τη ζώνη- πολλά.

Στη ΝΔ αισιοδοξούν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς μικραίνει, στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ακόμα και για αυτοδυναμία, στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα τρέχουν να καταρτίσουν τις εκλογικές τους λίστες και να χαράξουν τη στρατηγική τους για τις επόμενες μέρες.

Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη, με βάση και τις πρώτες δηλώσεις στελεχών τους, καταλογίζουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το αδιέξοδο, ενώ επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, με αφορμή την καταψήφιση και από τους δύο της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα.

Κυβερνητική πηγή έλεγε νωρίτερα ότι μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ αναγνώριζε πως ο κόσμος είναι αγανακτισμένος αλλά όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση που πήγε τη χώρα σε εκλογές. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τελικά επικράτησε η τρομοκρατία και εκτίμησε ότι η νέα Βουλή θα είναι εξωκομματική.

“Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το σωστό θα δικαιωθεί τώρα, το λάθος θα πληρωθεί τώρα, η ανευθυνότητα θα τιμωρηθεί τώρα, όχι μετά από χρόνια, μετά από ημέρες ή εβδομάδες”, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο. “Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά να διασωθεί για πάντα είτε να μπει ξανά σε πρωτόγνωρη περιπέτεια. Αν ο λαός επιλέξει σωστά, τότε ο λαϊκισμός ηττάται για πάντα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αμέσως μετά τη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως “οι περισσότεροι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και του εθνικού συμφέροντος... Καταφέραμε πολλά σε αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του και να γυρίσουμε στα ελλείμματα”.

Αύριο, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου. “Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην ασφαλή έξοδο από την κρίση. Ούτε οι θυσίες ούτε η ανάκαμψη, που έχει αρχίσει, θα ματαιωθούν. Κανείς δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στις τέσσερις εβδομάδες θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο από την κρίση. Αλήθεια και ευθύνη, όχι συκοφαντίες, ψέματα, λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί”, σημείωσε.

Χαρακτηριστική του σκηνικού που στήνεται είναι η ανακοίνωση της Ν.Δ. με αφορμή μηνύματα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από τους Podemos: «Ο ανθέλληνας Nigel Farage, μαζί με τους ακραίους αντιευρωπαϊστές του Podemos, πανηγυρίζουν που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Χρυσή Αυγή, απέτρεψαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ελληνικός λαός όμως, στις 25 Ιανουαρίου θα δώσει την απάντησή του και θα κόψει τους πανηγυρισμούς, σε εκείνους που ελπίζουν ότι η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από την Ευρώπη».

Τσίπρας: Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα Μνημόνια

«Σήμερα είναι ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία, οι βουλευτές απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε την οδύνη του για τις χαμένες ζωές στο Norman Atlantic και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

«Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις και αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση.

Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι».

Βενιζέλος: Οι Ελληνες κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους

«Προχωρούμε σε διάλυση της βουλής λόγω εκβιασμού των θεσμών από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της ΧΑ.», υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η χώρα οδηγείται στην αστάθεια, όχι μόνο από τους βουλευτές του συνταγματικού τόξου αλλά και από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τόνισε. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «οι Έλληνες κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «έχουμε να προστατεύσουμε ένα τεράστιο κεκτημένο. Να διαφυλάξουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.»
«Μετεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη παρών ως εγγυητής των πολιτικών εξελίξεων, ένας ρόλος που δεν μπορούν να παίξουν νέα κόμματα που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ» υπογράμμισε.
«Κάποιοι μπορεί να μας μισούν, να μας βρίζουν και να μας χρεώνουν όλα τα δεινά της μεταπολίτευσης. Πάταξον μεν, άκουσον δε. Είναι για το καλό της χώρας και της οικονομίας», υπογράμμισε.

Κουβέλης: Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα

«Η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να επισπεύσει την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών» δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. «Έφερε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία, αν και γνώριζε ότι με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί δεν μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι η αφετηρία εξελίξεων που θα κάνουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής με προοδευτικό περιεχόμενο. Η ΔΗΜΑΡ σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της».

Στ. Θεοδωράκης: Τώρα είναι η ώρα των πολιτών

«Οι επαγγελματίες της πολιτικής έπαιξαν τα πολιτικά παιγνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών», δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό, ένα σύστημα που εργάζεται για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων. Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις».

Κουτσούμπας: Χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη βουλή. Αυτό θα μετρήσει για το λαό, για τη χώρα».

Καμμένος: Το δίδυμο που διαπραγματεύονταν με την τρόικα μέσω e-mail τελείωσε

Σημαντική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αμέσως μετά το τέλος της τρίτης ψηφοφορίας. «Η παρένθεση Σαμαρά – Βενιζέλου τελείωσε. Το δίδυμο που διαπραγματεύονταν με την τρόικα μέσω e-mail, οι εκβιασμοί τελείωσαν . Από δω και πέρα οι Ελληνες θα πρέπει να είναι ενωμένοι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.

Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση αρχές Φεβρουαρίου απαιτείται παράταση

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αμέσως μετά τη ψηφοφορία εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση μέχρι αρχές Φεβρουαρίου ή αν υπάρξει νέα κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί παράταση του Μνημονίου. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών θα δουλεύει εντατικά στο μεσοδιάστημα. Υποστήριξε ότι αν έβγαινε σήμερα ΠτΔ η τρόικα θα ήταν εδώ στις 10 Ιανουαρίου. «Τώρα όλα πάνε προς τα πίσω».

Η ψηφοφορία

Οχι σε Πρόεδρο, ναι σε εκλογές», αποφάσισε η Βουλή, κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για την εκλογή του Σταύρου Δήμα και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες. Κατά τη ψηφοφορία, υπέρ του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προέδρου ψήφισαν οι 168 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει και την προηγούμενη Τρίτη, ενώ παρών είπαν 132. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και των ΑΝΕΛ κράτησαν την κομματική γραμμή.

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι 13 ανεξάρτητοι που στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά (Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου, Νταβρής, Λυκούδης, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Ιατρίδη, Μελάς, Γιοβανόπολος, Κουράκος, Κασαπίδης, Οικονόμου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v