Τον... τζόκερ για τα ψηφοδέλτια ψάχνουν τα κόμματα

Σε ποια ονόματα αναζητά ενίσχυση η ΝΔ. Προτάσεις από τις Νομαρχιακές Επιτροπές περιμένει η Κουμουνδούρου. Ο παράγοντας «Παπανδρέου» στο ΠΑΣΟΚ, οι συνεργασίες στο Ποτάμι και η στόχευση των ΑΝΕΛ. Τα σύννεφα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ.

Τον... τζόκερ για τα ψηφοδέλτια ψάχνουν τα κόμματα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα κόμματα προκειμένου να κλείσουν τις λίστες των υποψηφίων τους. Μετά την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών που επισήμως θα γίνει τελικά σήμερα με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στο Κοινοβούλιο, τα κομματικά επιτελεία ανεβάζουν στροφές και επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, και στο συγκεκριμένο σημαντικό στοίχημα. Οι υποψηφιότητες σε όλες τις Περιφέρειες αλλά και στο Επικρατείας θα πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με τους αρχηγούς να αναζητούν τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά.

Το ενδιαφέρον προφανώς επικεντρώνεται κυρίως στα δύο κόμματα εξουσίας, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης του κόμματος, προσχωρούν ανεξάρτητοι βουλευτές που κατά τις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή τάχθηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Ήδη χθες επισημοποιήθηκε η προσχώρηση στο κυβερνών κόμμα των Μίκας Ιατρίδη (Δωδεκάνησα) και Κώστα Γιοβανόπουλου (Ημαθία), που είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ τον ίδιο δρόμο εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και οι Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνη) και Γιώργος Νταβρής (Άρτα ή Αχαϊα). Επίσης επισημοποιήθηκε η συμμετοχή της Εύης Τατούλη, κόρης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Αρκαδία.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες θα είναι στην Α' και στη Β' Αθήνας. Στην Α' θα δώσουν σκληρή μάχη, μεταξύ άλλων, οι νυν βουλευτές στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη που μετακομίζει από το Επικρατείας, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των δημοσιογράφων Δημήτρη Κωνσταντάρα και Νίκου Χιδίρογλου. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η Νότης Μηταράκης «μετακομίζει» στη Χίο.

Νέα πρόσωπα στη Β' Αθήνας θα είναι οι Νίκος Δένδιας (από την Κέρκυρα), Γιάννης Μιχελάκης (από το Επικρατείας), Άννα Ασημακοπούλου (από τα Ιωάννινα) και Γιώργος Κουμουτσάκος (πρώην ευρωβουλευτής), ενώ δεν θα συμμετέχει τελικά ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή.

Από τις αξιοσημείωτες υποψηφιότητες είναι, εξάλλου, αυτές του Κώστα Καραμανλή (γιου του Αχιλλέα Καραμανλή) στις Σέρρες, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στη Λέσβο (από το Επικρατείας που ήταν το 2012), του πρώην γ.γ. Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη στην Αχαϊα, του συγγραφέα και πρωθυπουργικού συμβούλου Δημοσθένη Δαββέτα στην Κέρκυρα και του πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού, Δημήτρη Βαρτζόπουλου στη Β' Θεσσαλονίκης.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επικρατέστερα ονόματα είναι του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ ακούγονται και αυτά των Δημήτρη Σταμάτη, Σταύρου Παπασταύρου και Σάκη Ιωαννίδη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Το βάρος στις Νομαρχιακές Επιτροπές

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει έντονη δραστηριότητα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Επιτροπές, προκειμένου να αποτυπωθεί στις λίστες η επιθυμητή ανανέωση, με πρόσωπα όχι στενά κομματικά, αλλά με αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τις προτάσεις τους μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για να υπάρξει έντονη η γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια. Κλεισμένη θεωρείται στη Β' Αθήνας η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αννέτας Καβαδία, ενώ χθες ο Γιάννης Μηλιός ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Για το Επικρατείας αναζητούνται ηχηρά ονόματα, ωστόσο, όπως αποφάσισαν στην Κουμουνδούρου, δεν θα περιλαμβάνεται αυτό του Φώτη Κουβέλη, προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Οι τελικές αποφάσεις για την συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο από τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών των δύο κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα έφερε σκιές στις σχέσεις των δυο κομμάτων και δεν μπορεί να αποκλειστεί το διαζύγιο σε ένα γάμο που δεν ανακοινώθηκε ποτέ...

Υποψήφιος θα είναι και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έχει προαναγγείλει την παραίτησή του από την Ευρωβουλή.

Πιθανή θεωρείται εξάλλου η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτων βουλευτών που καταψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην προεδρική εκλογή, όπως των Χρυσούλας Γιαταγάνα, Μάρκου Μπόλαρη, Πάρι Μουτσινά, Θεοδώρας Τζάκρη, Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη. Υπολογίζεται ότι το 70% των υποψηφίων θα υποδειχθεί από τις οργανώσεις, το 15% θα παραχωρηθεί σε συνεργαζόμενους και το υπόλοιπο 15% στα ήδη εκλεγμένα στελέχη.

Περιμένοντας τον... Γιώργο

Κατά τα άλλα, στο ΠΑΣΟΚ όλα πάνε πίσω καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τον Γιώργο Παπανδρέου, το περιβάλλον του οποίου διαμηνύει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του τις οποίες πιθανόν να γνωστοποιήσει την Παρασκευή.

Στο Ποτάμι, πέραν του Σπ. Λυκούδη, εστιάζουν στη πιθανότητα συνεργασίας με τους ανεξάρτητους βουλευτές Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Φούντα, Γρηγόρη Ψαριανό, Πέτρο Τατσόπουλο και ίσως τον Βασίλη Οικονόμου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τέλος, στοχεύουν να έχουν ως υποψήφιους πρώην βουλευτές ή πολιτευτές της ΝΔ (χθες ανακοίνωσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίκη, γιο του Θόδωρου Κατσίκη) ή του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνουν νέο άνοιγμα σε κινήματα για πιθανή συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v