Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Μιλούν για διάσπαση, μιλώ για λύτρωση

Για επανάσταση του αυτονόητου και την ανάγκη «Εθνικού Σχεδίου» μίλησε ο ΓΑΠ. Υπεραμύνθηκε του «λεφτά υπάρχουν» και του δημοψηφίσματος. Οι πέντε λόγοι που προχώρησε στο «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Η στρατηγική συμμαχιών.

Παπανδρέου: Μιλούν για διάσπαση, μιλώ για λύτρωση

«Πάμε». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία για την ίδρυση του κόμματός του «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» στο Μουσείο Μπενάκη σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Υπήρξε ενθουσιώδες κλίμα με συνθήματα όπως «Παπανδρέου, Παπανδρέου», «Γιώργο, προχώρα άλλαξε τα όλα», «Γιώργο γερά να πέσει η δεξιά».

Στην Αίθουσα βρίσκονταν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, Κ. Τριαντάφυλλος, Θάνος Μωραϊτης (πιθανότατα υποψήφιος στην β’ Αθήνας), ο Σημεών Κεδίκογλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης αλλά και ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Δημήτρης Δρούτσας. Ηταν επίσης τα αδέλφια του Νίκος και Αντρίκος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του, τόσο τώρα, όσο και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, επιτέθηκε ευθέως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για της ανάγκη να γίνει «επανάσταση του αυτονόητου».

Υποστήριξε ότι το κείμενο της διακήρυξης αποτελεί συμβόλαιο με τους πολίτες. «Μας ρωτάνε ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Εμεις δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά από την αρχή, από τις αρχές μας» και αναφέρθηκε σε αρχές ανθρωπισμού, την μόρφωση και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Μίλησε για τις δυνατότητες των πολιτών να ελέγχουν την εξουσία και τις αρχές του σοσιαλισμού και τη δέσμευση για την κοινωνική δικαιοσύνη. Εκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και δίκαιη κατανομή του πλούτου, ενώ στάθηκε πολύ στην ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μας ρωτούν ποιους θέλουμε να εκφράσουμε. «Απαντάμε μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτόχρονα συμμαχία δικαιοσύνης. Δέσμευσή μας να την εκφράσουμε πολιτικά».

«Σήμερα ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει. Απαίτηση του λαού είναι η απεξάρτηση από ένα οικονομικού, πολιτικού μιντιακού κατεστημένου που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης».

Τα μέτωπα

Κατηγόρησε τις συντηρητικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και είπε ότι η απαίτηση να ξεφύγουμε από το πελατειακό κράτος πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κίνημα αξιών.

«Συγκροτούμε μέτωπο σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο προς ιδιοποίηση», είπε. «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αριστερή και δεξιά συντήρηση, το νεοφιλελευθερισμό και τις παλαιές και νέες ανισότητες που παράγει».

Εθνικό σχέδιο

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο αν δεν αλλάξει οριστικά, στη βάση αρχών και αξιών». Σε αυτή τη φράση εντόπισε τη διαφορά του κινήματός του από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Χρειαζόμαστε την επανάσταση του αυτονόητου», τόνισε προσθέτοντας ότι «οι Ελληνες μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα».

«Θα παλέψουμε να αποκτήσει η Ελλάδα ένα εθνικό σχέδιο που δεν θα το επιβάλει κανείς, θα είναι δικό μας σχέδιο», σημείωσε προσθέτοντας ότι μόνο αυτό θα μας δώσει διαπραγματευτική δύναμη απέναντι σε εταίρους και δανειστές ώστε να πούμε ναι σε αλλαγές αλλά όχι άλλη πολιτική λιτότητας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση του χρέους».

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης και σημείωσε ότι πυξίδα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί έκανα το κίνημα

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στο ερώτημα γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καταγράφοντας πέντε λόγους:

1) Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν μπροστά την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό ή προσωπικό κόστος. «Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας. Ακόμα και η έξοδος από το μνημόνιο θυσιάστηκε για μικροκομματικές σκοπιμότητες».

2) Είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου που όταν ξέσπασε η κρίση το 2009 άρχισαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

3) Είναι αναντικατάστατος ο ρόλος των «Δημοκρατικών Σοσιαλιστών» για κυβερνητικές συνεργασίες με καθαρούς όρους και προοδευτικό πρόσημο. «Δεν θα γίνουμε παρακουλούθημα κανενός, ούτε δεκανίκι της δεξιάς».

4) Για να ειπωθούν οι αλήθειες. Ενάντια σε ένα καταστημένο που ήξερε ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά δεν θέλει δίκαιο φορολογικό σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη.

5) Πρέπει να δώσουμε φωνή στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. «Φωνή που θα είχε ακουστεί όταν προτείναμε το δημοψήφισμα».

Δεν έχω προσωπική ατζέντα

Οσοι δεν καταλαβαίνουν μιλούν για προσωπική ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στις αγωνίες χιλιάδων ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ που έβλεπαν τις αρχές μας να εξαφανίζονται, είπε σχολιάζοντας τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Κάποιοι μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση και επανάσταση του αυτονόητου».

Όπως υποστήριξε το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός αλλά πολλών. «Αν σκεφτόμουν το προσωπικό όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που πρότειναν. Τη σιγουριά της επανεκλογής με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα που βύθισε την παράταξη που αγαπήσαμε στην ανυποληψία. Επέλεξα για άλλη μια φορά το δύσκολο δρόμο, έβαλα για άλλη μια φορά το κεφάλι μου στο ντορβά. Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα».

Οι επιλογές όταν ήταν πρωθυπουργός

Όπως είπε, έκανα λάθη, αλλά αυτά τα έκανα για το κοινό καλό. Όπως είπε όταν βρέθηκε μπροστά στην κρίση ανέλαβε τις ευθύνες χωρίς να φοβάται για το κεφάλι του. «Δεν φυγομάχησα και δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».
«Μακάρι να είχαμε χρόνο αλλά ήρθε στο κεφάλι μας ο λογαριασμός της κρίσης που συσσωρεύτηκε επί δεκαετίες», σημείωσε. Το έργο μας δεν ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια αποδομήθηκε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για αγώνες 40 ετών και ένα αίσθημα ευθύνης που δεν τον αφήνει να λιγοψυχήσει. Σε αυτή απέδωσε την απόφασή του να προχωρήσει. «Δεν έχω κάτι να κρύψω, ούτε με κρατάει κανείς».

Όπως είπε αμέσως μετά τις εκλογές θα γίνει ανοικτό συνέδριο που θα αποφασίσει τα πάντα: οριστικό όνομα, σύμβολο, όργανα, ηγεσία.

 


Real.gr Παπανδρέου by realmedialive

* Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v