Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες για το... Grexit σε Ελλάδα και Ευρώπη

Άρχισαν ξανά οι συζητήσεις για ελληνική έξοδο από το ευρώ. Οι αναταράξεις στη Γερμανία και το μήνυμα της κυβέρνησης Μέρκελ. Αλλαγή διεθνούς κλίματος ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα εντός των τειχών... αγκάθια παραμένουν. Ποια τακτική ακολουθεί η Ν.Δ.

Κόντρες για το... Grexit σε Ελλάδα και Ευρώπη

Μπορεί εντός των ελληνικών συνόρων να έχει ξεκαθαρίσει το πόσο επικίνδυνη είναι μια ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ και οι βολές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ανταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο την ίδια στιγμή και στο εξωτερικό το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει να απασχολεί έντονα, όπως αποτυπώνεται τόσο σε δημοσιεύματα, όσο και σε πολιτικές τοποθετήσεις.

Ειδικά στη Γερμανία, και με αφορμή ηλεκτρονικό δημοσίευμα του Der Spiegel, γνωστού για τις στενές του σχέσεις με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το σενάριο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα υποστήριξε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που στη χώρα ανέβει στην εξουσία η ριζοσπαστική Αριστερά.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων, ακόμα και του κυβερνητικού συνασπισμού, ήταν άμεσες, καθώς, για παράδειγμα, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και του γερμανικού ριζοσπαστικού κόμματος Η Αριστερά (Ντι Λίνκε), που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε πιθανό Grexit. Στο θέμα πήρε θέση και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ, δηλώνοντας με νόημα: "Η Ελλάδα τήρησε στο παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας".

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung δηλώνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο ανθεκτική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να εκβιάζεται. "Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της Ε.Ε., ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", υποστηρίζει.

Αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι απόψεις διίστανται. "Δεν θα έρθει η δραχμή", σχολιάζει, για παράδειγμα, η Tageszeitung του Βερολίνου, ενώ σε άλλο μήκος κύματος η βρετανική The Guardian επισημαίνει: "Εάν το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δείξει ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι φύγουν από το ευρώ -εκτός κι αν γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις- τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: αφήστε τους να φύγουν".

Πολυγλωσσία και... μπαμπούλας

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά στην υπέρ του αλλαγή κλίματος στο εξωτερικό και στην εμπέδωση του συναισθήματος ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει τον... μπαμπούλα, εφόσον έλθει στην εξουσία.

Στην προσπάθεια αυτή η Κουμουνδούρου επικαλείται, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι "δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, γι' αυτό δεν υπάρχει Plan B", ενώ, σε άτυπη ενημέρωσή της, υπογραμμίζει σχετικές τοποθετήσεις του Γερμανού οικονομολόγου Πέτερ Μπόφινγκερ στη Welt και του προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου.

Μεγάλο αγκάθι πάντως για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθούν να είναι οι διαφορετικές απόψεις των στελεχών του που συχνά γκρεμίζουν ό,τι με κόπο επιχειρεί να φτιάξει η ηγετική ομάδα για να καθησυχάσει τους πολίτες, ζητώντας την εμπιστοσύνη τους.

Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η περίπτωση του Γιάννη Τόλιου και οι πρόσφατες δηλώσεις του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό, που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει σαφείς αποστάσεις μιλώντας προχθές στην Κεντρική Επιτροπή. "Ο πλουραλισμός είναι δύναμη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντίπαλο. Αν θέλει κάποιος να πει κάτι για να ξεχωρίσει, θα ασχοληθεί μαζί του ακόμα και ο Σαμαράς", τόνισε.

Πραγματικοί κίνδυνοι

Την πολυγλωσσία στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί και η Ν.Δ. Έτσι, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επικαλέστηκε την ομιλία "του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Πριμικήρη, σύμφωνα με τον οποίο δύο δρόμοι υπάρχουν, της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της κoλοτούμπας, που ποτέ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν, και ο δεύτερος της χρεοκοπίας. Ποιος, λοιπόν, νεκρανασταίνει το ζόμπι του Grexit; Ποιος τροφοδοτεί την προπαγάνδα του τρόμου; Ποιος αποκαλύπτει την ύπαρξη του σχεδίου Β για τη χώρα, που προσπαθεί να αποκρύψει ο κ. Τσίπρας;", διερωτήθηκε, για να ακολουθήσει νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συγγρού θα συνεχίσει την ίδια τακτική, όπως λέει ανώτερο στέλεχός της, "για λόγους όχι μόνο επικοινωνιακούς, αλλά και ουσίας. Για να καταδείξουμε τους πραγματικούς κινδύνους που διατρέχει η χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του".

Απάντηση στις κατηγορίες που του αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κινδυνολογεί επιχείρησε να δώσει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. "Τα ίδια τα στελέχη τους το διακηρύσσουν ότι αυτή είναι η πολιτική τους! Εγώ δεν έχω καμία ανάγκη να κινδυνολογήσω, όπως μου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι τα λένε αυτά, τα έχουν επισήμως αποφασίσει, οι ίδιοι σπέρνουν έτσι τον πανικό. Και μέσα στην Ελλάδα και έξω", τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v