Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το Grexit

Οι πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Το παιχνίδι μπλόφας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Η ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας. Κρίσιμος ο ρόλος της ΕΚΤ.

Economist: Πώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το Grexit

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκλογές στην Ελλάδα τεντώνουν τα ευρωπαικά νεύρα, αναφέρει σε σχετικό άρθρο ο Economist. Οι πρόωρες εκλογές που ο Αντώνης Σαμαράς προκήρυξε στις 25 Ιανουαρίου έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, ένα αποτέλεσμα που απέφυγε το 2012 και θα μπορούσε ακόμη να αποβεί καταστροφικό τόσο για τη χώρα όσο και για το ενιαίο νόμισμα.

Ένα Grexit θα μπορούσε να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, κερδίσει τις εκλογές και προβάλλει στους πιστωτές απαιτήσεις που θα θεωρηθούν ασυμβίβαστες με την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.

Μια πολιτική απόφαση να αποβληθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα έκοβε τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες.

Θα προκαλέσουν οι εκλογές Grexit;

Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας και αντιμπλόφας εκ μέρους της Ελλάδας και των πιστωτών της, με επικεφαλής τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας το οποίο είναι στην κατοχή των κυβερνήσεων. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι πιστωτές θα υποχωρήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί ένα Grexit, που θαβλάψει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Απέναντι σε αυτή την μπλόφα η Γερμανία έχει μια αντι-μπλόφα. Θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί ως εκβιασμό, καθώς κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα Τσίπρα, τονίζει ο Economist.

Tο 2012 οι Ελληνες εξέλεξαν τον Σαμαρά και οι Γερμανοί επέλεξαν να μην διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Και αυτή τη φορά οι δυο πλευρές έχουν κίνητρο να αποφύγουν το Grexit. Aλλά η διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας είναι πλέον περισσότερη.

Ο συστημικός κίνδυνος λόγω Grexit είναι πλέον μικρότερος σε σχέση με το 2012 σημειώνει ο Economist τονίζοντας τις προσδοκίες για ένα QE από την ΕΚΤ. Αυτό θα ενθαρρύνει την Γερμανία να κρατήσει μια σκληρή γραμμή.

Οι Έλληνες από την πλευρά τους έχουν ήδη υποστεί αρκετό πόνο ώστε να μείνουν στο ευρώ, δεδομένο που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο η οικονομία έχει εξέλθει από την δίνη αν και η χώρα είναι υπερχρεωμένη απολαμβάνει ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τον Economist οι πιέσεις στην Ελλάδα να αποφευχθεί μια αντιπαράθεση με το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ λιγότερα από όσα υπόσχεται ή με το να κρατήσει μια διαλλακτικότερη στάση ο Τσίπρας, ίσως αποδειχθούν επαρκείς για να αποφευχθεί ένα Grexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v