Γάμοι και διαζύγια ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα

(upd) Η κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα μάτια της -γαλάζιας πλέον- Άντζελας. Στη Ν.Δ. και ο Β. Οικονόμου. Συνεχίζουν οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τους συνεργαζόμενους βουλευτές. Τα στοιχήματα σε ΠΑΣΟΚ, ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και ΔΗΜΑΡ.

Γάμοι και διαζύγια ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα

Τον νυν υπέρ πάντων αγώνα δίνουν τα κόμματα προκειμένου να συμπληρώσουν με τα πιο... ελκυστικά πρόσωπα τα ψηφοδέλτιά τους τα οποία θα πρέπει να κλείσουν μέχρι αύριο.

Μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, φλερτ που άλλα αποδίδουν και άλλα όχι, καθώς και διαζύγια -ηχηρά και λιγότερο ηχηρά- έρχονται να ανακατέψουν την τράπουλα και ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά και τη δημιουργία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα (3-3,5 μονάδες), η διαφορά από τις προηγούμενες μετρήσεις δείχνει μείωση της ψαλίδας από τη Ν.Δ., ενώ σφαγή γίνεται για την τρίτη -καθοριστική για τις εξελίξεις- θέση.

Στη Ν.Δ. επισημοποιήθηκε η μεταγραφή της Άντζελας Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που ήδη έχει οξύνει τις σχέσεις των δύο πάλαι ποτέ κυβερνητικών εταίρων. Σε ανακοίνωσή της η κ. Γκερέκου αναφέρει: «Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα. Καλώ τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζοντας τη δυσφορία του για το θέμα της μεταγραφής της κ. Γκερέκου, χωρίς πάντως αυτή η πρωτοβουλία του να αποτρέπει τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Σήμερα έστειλε και επιστολή με την οποία μιλά για «ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη».

Στοn δρόμο της A. Γκερέκου κινήθηκε και ο Βασίλης Οικονόμου, ενώ, μέχρι και την ύστατη ώρα ο πρωθυπουργός αναζητά το πρόσωπο που θα κάνει τη διαφορά με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για το οποίο δέχθηκε κρούση ο πρώην πρόεδρος της Δράσης Αντύπας Καρίπογλου. Ο ίδιος πάντως, με δήλωσή του, τονίζει ότι στηρίζει τη Ν.Δ. (είχε αντιδράσει στη συνεργασία Δράσης – Ποταμιού), αλλά δεν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτιά της.

Στη Συγγρού επίσης δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις τελευταίες μετρήσεις και αισιοδοξούν πως η πρωτιά είναι εφικτή, καθώς, όπως λένε, ο πολιτικός χρόνος μέχρι την 25η Ιανουαρίου είναι μακρύς.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πολλά ποντάρουν και στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος που θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς το Σάββατο. Ο ίδιος, μιλώντας χθες στη Χαλκίδα, φάνηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και για την πορεία της οικονομίας: «Τώρα, που η οικονομία μας πάει καλά, εγγυώμαι τέσσερα πράγματα: Όχι μείωση συντάξεων! Ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2015! Και ότι λίγο αργότερα θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εγγυώμαι την επαναφορά των συντάξεων για τους υπερήλικες ομογενείς Πόντιους και Βορειοηπειρώτες... Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε και εκείνες τις επιχειρήσεις, που έχουν ακόμα προβλήματα, με δεδομένο ότι η οικονομία πια γυρίζει».

Εσωκομματική γκρίνια

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίστηκε η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, ωστόσο η εσωκομματική γκρίνια δεν επέτρεψε να κλείσουν και χθες τα ψηφοδέλτια.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδριάζει απόψε στις 9 προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια. Η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με κατάρτιση των ψηφοδελτίων ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης το έργο της και θα παραδώσει τις προτάσεις της στην ΚΕ. Ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στις προτάσεις αυτές. Τα ψηφοδέλτια θα δοθούν στην δημοσιότητα αύριο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους συνεργαζόμενους βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι τοπικές οργανώσεις μελών θέτουν ένα ιδιότυπο βέτο προς την ηγεσία, θέλοντας να προωθήσουν τους «δικούς» τους υποψήφιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Χάρρυ Κλυνν, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Τριανταφυλλίδης και η Χαρά Τεκτονίδου. Στη Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Απ΄την άλλη, στον αέρα βρίσκονται ακόμα οι υποψηφιότητες του Θόδωρου Παραστατίδη, της Θεοδώρας Τζάκρη και του Μάρκου Μπόλαρη, την ώρα που χάλασε και ο αρραβώνας με τη Ραχήλ Μακρή (που κοιτάζει προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Από την πλευρά της, η Χρυσούλα Γιαταγάνα δεν αποδέχτηκε την πρόταση να είναι στο Επικρατείας δηλώνοντας ότι είχε ζητήσει να δώσει τη μάχη του σταυρού στη Α' Θεσσαλονίκης.

Στο ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε και επισήμως η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας καθώς και η υποψηφιότητα του Κώστα Σκανδαλίδη στην Α' Αθήνας, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης εξέφρασε τη στήριξή του στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ κινητικότητα παρατηρήθηκε χθες στη ΔΗΜΑΡ η οποία πάντως στις δημοσκοπήσεις δείχνει... εξαφανισμένη. Από το σύνολο των μέχρι τώρα βουλευτών του κόμματος, μόνο τρεις θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ο Φώτης Κουβέλης (Β' Αθήνας), η Μαρία Γιαννακάκη (Β' Πειραιά) και ο Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐα). Επισημοποιήθηκε η συνεργασία με το κόμμα Πράσινοι – Αλληλεγγύη του Νίκου Χρυσόγελου, ενώ για την πρώτη θέση του Επικρατείας, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, προορίζεται ο Βασίλης Βασιλικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v