Κερδισμένοι και χαμένοι στη μάχη της λίστας

Οι κινήσεις των κομμάτων με στόχο εντυπώσεις και ουσία. Ποια ονόματα μπήκαν και ποια βγήκαν από τις λίστες στο παζάρι της τελευταίας στιγμής. Οι τακτικές με φόντο τους αναποφάσιστους. Οι απόντες της εκλογικής μάχης.

Κερδισμένοι και χαμένοι στη μάχη της λίστας

Μετά την έντονη ονοματολογία των προηγούμενων ημερών, τις διενέξεις μεταξύ των κομμάτων, τις ενδιαφέρουσες αλλά και περίεργες μεταγραφές, τις εμπλοκές, τις καραμπόλες και τις αποχωρήσεις, η ώρα της αλήθειας όσον αφορά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων έφτασε. Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία όπου θα πρέπει να δηλωθούν οι υποψηφιότητες κι οι εκπλήξεις ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται, ενώ στα επιλεγμένα πρόσωπα αποτυπώνεται η στρατηγική του κάθε κομματικού επιτελείου.

Στη Ν.Δ., στον απόηχο των δύο ηχηρών προσχωρήσεων, της Άντζελας Γκερέκου και του Βασίλη Οικονόμου, συνεδριάζει στις 11 π.μ., υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τις λίστες. Στη Συγγρού μιλούν και για άλλες εκπλήξεις, για μεγάλη ανανέωση των ψηφοδελτίων και για πολύπλευρη διεύρυνση, τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, με στόχο την προσέλκυση των αναποφάσιστων από κάθε ιδεολογική πλευρά. Χθες πληροφορίες ανάφεραν ότι προσεγγίστηκε ο Γ. Χατζημαρκάκης κάτι που επιβεβαιώθηκε καθώς ο τελευταίος ανακοίνωσε την συμπόρευσή του με την Νέα Δημοκρατία.

Στο Επικρατείας, που ίσως να μην ανακοινωθεί σήμερα, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο (όπως υπάρχει η δυνατότητα), πιθανότατα στις εκλόγιμες θέσεις θα περιλαμβάνονται ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ και ο Βασίλης Οικονόμου, εφόσον βρίσκεται στην τέταρτη σειρά, έχει πιθανότητες εκλογής, ανάλογα και με τα ποσοστά του κόμματος.

Χθες, γνωστοποιήθηκαν και ακούστηκαν ονόματα όπως του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης, συνιδρυτή και Α' Αντιπροέδρου στη Δημιουργία – Ξανά, Άγη Βερούτη, των πρώην ευρωβουλευτών Ρόδης Κράτσα και Νίκης Τζαβέλλα, η οποία μάλιστα πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου, του ανεξάρτητου -πρώην γαλάζιου- βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, της Νόνης Δούνια για τον Πειραιά, του καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη για τη Σάμο και της Ντόρας Πάλλη, κόρης της Φάνης Πάλλη Πετραλιά στη Β' Αθήνας.

Στο μεταξύ, αλλάζει μορφή η προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ., καθώς, όπως φάνηκε από τις δύο τελευταίες ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, προχθές στη Χαλκίδα και χθες στο Μαρούσι θα περιοριστεί η αναφορά στους κινδύνους πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα υπερτονίζονται οι θέσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα. Σε αυτές θα αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός στην αυριανή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.

Η επόμενη μέρα

Η συμμετοχή πάντως της Άντζελας Γκερέκου στα γαλάζια ψηφοδέλτια επιδείνωσε τις ήδη ψυχρές σχέσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε θέση άμυνας, έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα γύρω του, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Γιώργου Παπανδρέου. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, έχει ήδη το βλέμμα στην επόμενη μέρα, με την εκπρόσωπο του κόμματος Εύα Καϊλή να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ «μόνο στη βάση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας». Από κοντά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε «αναγκαία μια πρόταση εξουσίας της κεντροαριστεράς».

Και ενώ κόσμος πάει και έρχεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού είχε χθες μία απρόσμενη απώλεια, αυτή του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, ο οποίος τελικά ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος, όπως θεωρείτο βέβαιο. Από τα αξιοσημείωτα, εξάλλου, είναι οι ξαφνικές αποχωρήσεις στελεχών που είχαν συμφωνήσει με τη Χαριλάου Τρικούπη να είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αλλάζουν άποψη και προσχωρούν στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Συμμαχίες και χάσμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ αργά το βράδυ συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή για να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες και ενώ οι εσωκομματικές διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά τους συνεργαζόμενους, συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών, όχι όμως και ο οικονομολόγος που προέρχεται από τη μειοψηφία, Κώστας Λαπαβίτσας. Ο Οδυσσέας Βουδούρης φέρεται να είναι υποψήφιος επίσης στη Β' Αθήνας, η Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα, ο Χάρυ Κλυνν στη Θεσσαλονίκη και η Άννα Βαγενά στη Λάρισα.

Η Ραχήλ Μακρή θα είναι τελικά υποψήφια στην Κοζάνη αλλά εκτός βρέθηκαν η Χρυσούλα Γιαταγάνα καθώς και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποτυπώσει στα ονόματα που μάλλον θα ανακοινώσει σήμερα την προσπάθεια διεύρυνσης και δημιουργίας των αναγκαίων συμμαχιών «για το εθνικό συμφέρον», ωστόσο είναι δεδομένο ότι το χάσμα με την Αριστερή Πλατφόρμα είναι υπαρκτό και δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Οι πρώτοι και οι... απόντες

Τα ψηφοδέλτιά τους παρουσίασαν χθες το ΚΚΕ, με πρώτη στο Επικρατείας την Αλέκα Παπαρήγα, και η Χρυσή Αυγή, με επικεφαλής στην ίδια λίστα τον Χρήστο Παππά. Η ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, επιστρατεύει τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό ως πρώτο στο Επικρατείας, στη δύσκολη προσπάθεια επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ ο Τέρενς Κουίκ θα είναι επικεφαλής στο σχετικό ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Εκτός από τις υποψηφιότητες, πάντως, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα υπάρχουν και αρκετές απουσίες. Όπως του Βύρωνα Πολύδωρα, του Παναγιώτη Ψωμιάδη, της Άννας Διαμαντοπούλου, μάλλον του Χρήστου Ζώη, καθώς και του μέχρι τώρα βουλευτή Γιάννη Κουράκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v