Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Commerzbank: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Μικρή πιθανότητα (25%) δίνει η Commerzbank στο ενδεχόμενο Grexit. Τι εκτιμά για την πιθανότητα στάσης πληρωμών από την Ελλάδα. Πόσο πιθανό θεωρεί ένα νέο «κούρεμα» ομολόγων.

Commerzbank: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ
Παραμονή στην ευρωζώνη ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το βασικό σενάριο της Commerzbank για την Ελλάδα, στο οποίο δίνει πιθανότητα 75%.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει τη στήριξη της Ε.Ε. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις των πιστωτών δεν είναι έτοιμες να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι τα κεφάλαια που δάνεισαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί, γιατί η χώρα έφυγε από το ευρώ.

Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα με την τρόικα να φτάσουν σε αδιέξοδο και η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ, αναφέρει η Commerzbank. Ωστόσο αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες 25%.

Αν οι καταθέτες αναμένουν έξοδο από το ευρώ τότε θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

Σε αυτή την περίπτωση η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση θα είναι η ενίσχυσή τους με τοπικό νόμισμα. Αλλά αυτό δεν θα είναι ικανό να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας, υποστηρίζει η Commerzbank.

Σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ακόμη και αν δεν είχαμε τη συνδρομή των εταίρων.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» δανείων, αλλά η ελάφρυνση χρέους που θα λάβει η Ελλάδα θα αφορά επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων.

Σχετικά με τις ελληνικές εκλογές και την πιθανότητα καθυστέρησης του QE από τον Ντράγκι, η Commerzbank επισημαίνει ότι οι αποφάσεις αναμένονται στις 22 Ιανουαρίου.

Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μειώνεται ο κίνδυνος αναταραχής σε περίπτωση που μια κυβέρνηση υπό αυτόν συγκρουστεί με την Ε.Ε., σημειώνεται στην έκθεση.

Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΚΤ, αναφέρει η Commerzbank.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η ΕΚΤ έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να αναβληθεί η απόφαση για αργότερα. Ωστόσο αν πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές στη χώρα τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αποφασίσει ούτε στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η ΕΚΤ να αποφασίσει ότι ενδεχόμενη ζημία από τις αγορές ομολόγων δεν θα επιμεριστεί στις κεντρικές τράπεζες, αλλά κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα αγοράζει τα ομόλογα της χώρας της λαμβάνοντας το ρίσκο.

Έτσι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν τη ζημία αν τα ομόλογα του QE δεν πληρωθούν, αναφέρεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v