«Θα ήμασταν παρανοϊκοί να διαλύσουμε το ευρώ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ αλλά και το Ποτάμι. Ζήτησε αυτοδυναμία, τονίζοντας πώς «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει μια ισχυρή εντολή». Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, ούτε Plan B, τόνισε. Τι είπε για χρέος, ευρώ.

«Θα ήμασταν παρανοϊκοί να διαλύσουμε το ευρώ»
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή για τον τόπο. Ο λαός θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να επιλέξει ένα δρόμο διεκδίκησης, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου

Όσοι δεχθούν και ανεχθούν το πρόγραμμα μας θα είναι καλοδεχούμενοι για συνεργασία τόνισε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν λάβει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή του ΚΚΕ στη Βουλή θα ήταν αδιανόητο το Κομμουνιστικό Κόμμα να του την αρνηθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών αλλά και το Ποτάμι. Σε ό,τι αφορά την Δημοκρατική Αριστερά τόνισε πως υπήρξε ειλικρινής προγραμματικός διάλογος αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις.

«Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ το σενάριο των δεύτερων επαναληπτικών εκλογών. Η αριστερά έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει και θέλω να πιστεύω ότι ο λαός δεν θα του δώσει μισή την ευκαιρία, υπογράμμισε. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης», σημείωσε.

Το Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιείται για να φοβίσει τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα ούτε Plan B, διευκρίνισε Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την ευρωζώνη, είπε.

Στην ερώτηση αν τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ με κάθε κόστος ο κ. Τσίπρας απάντησε: Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και λαϊκή κυριαρχία. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος.

Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν προχωρήσουν, ενώ υπογράμμισε πως στις 26 Ιανουαρίου «τελειώνουν τα τζάκια, οι επετηρίδες και τα πάρτυ στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους απάντησε πως από τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την αναδιάρθρωσή του, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Ζητάμε την διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους, πάνω από το 60%, ανέφερε.

Αναφορικά με το κατοχικό δάνειο διευκρίνισε πως «για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηθική υποχρέωση να διεκδικηθούν το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Θα το θέσουμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στη γενιά της εθνικής αντίστασης», σημείωσε.

Για τις σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα και το ενδεχόμενο «ρήξης» αν έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «δεν έχουμε πρόθεση ρεβανσισμού ούτε δίωξης αρκεί κάποιος να κάνει σωστά την δουλεία του». Χαρακτήρισε ωστόσο τις δηλώσεις Στουρνάρα περί ρευστότητας εκτός θεσμικού πλαισίου.

Θέλουμε ένα δίκαιο κλιμακούμενο, προοδευτικό φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει συνεχώς. Σημασία δεν έχει να αυξήσουμε τη φορολογία αλλά να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, υπογράμμισε.

Πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στην δημιουργία περιουσιολογίου, όχι για να φορολογήσουμε τους πίνακες και τα τιμαλφή, αλλά για να έχουμε μια πλήρη εικόνα, ένα database για το πόθεν έσχες. 

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει νέους πόρους. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα assets του δημοσίου ώστε να πιάσουν τόπο για τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο τότε Συνασπισμός δικαιώθηκε και ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε υπουργός εξωτερικών είχε άδικο.

Χαρακτήρισε το κυπριακό μια βαθιά πληγή υπογραμμίζοντας ότι η στάση τους Τουρκίας είναι αδιάλλακτη. Οι Τούρκοι τορπίλισαν την τελευταία διαπραγματευτική προσπάθεια, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό δήλωσε πως το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και ευρωπαικό. Δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια, καταστολή ή φράκτες. Το ίδιο πρόβλημα που είχε η Ελλάδα έχουν οι Ιταλία και οι Ισπανία.

«Προτείνουμε να μοιραστεί η ευθύνη με τα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη και να μην είναι η Ελλάδα αποθήκη ψυχών και ατόμων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το δημογραφικό ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας. Γερνάμε και πεθαίνουμε σαν χώρα. Φτιάξαμε ένα περιβάλλον εχθρικό στη νεότητα, σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v