Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς: Οι Ισπανοί μας στήριξαν στα δύσκολα

«Υπήρξα μάρτυρας της δυναμικής του Αντώνη Σαμαρά, στις προσπάθειές του να βγάλει τη χώρα του από την κρίση. Είναι ένας πραγματικός leader», υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι. Θα επιστρέψουμε τα δανεικά, τόνισε ο Σαμαράς. Στο επίκεντρο της συνάντησης το πακέτο Γιούνκερ και το μεταναστευτικό.

Σαμαράς: Οι Ισπανοί μας στήριξαν στα δύσκολα

Ο ισπανικός λαός, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει δανείσει στον ελληνικό λαό 26 δισ. ευρώ απευθείας και μαζί με τις εγγυήσεις. Μας βοήθησαν στα δύσκολα και διαβεβαιώνω ότι θα επιστρέψουμε τα χρήματα, υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. 

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό. Αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Και επειδή υπάρχουν και ηθικοί κανόνες, δεν ξεχνούμε ποιοι μας βοήθησαν", σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Ο κ. Σαμαράς καυτηρίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι όταν η Ελλάδα βρέθηκε εκτός αγορών δέχτηκε τη στήριξη από χώρες που ήταν φτωχότερες από αυτήν. "Τι θα πούμε τώρα, να αλλάξουμε τους όρους και να μην πληρώσουμε; Δεν λειτουργεί έτσι η Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στηρίζεται στην υπευθυνότητα". 

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνάντηση κυριάρχησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και το πακέτο Γιούνκερ, που προβλέπει επενδύσεις άνω των 300 δισ. στις οικονομίες της ευρωζώνης.  

"Όλες οι αλλαγές", υπογράμμισε, "έγιναν για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα πλέον, είναι αυτό που χρωστάμε στα παιδιά μας".

Επικεντρώθηκε στην κοινή πορεία και στα επιτεύγματα των δύο χωρών, τονίζοντας μεταξύ άλλων την υποχώρηση της ανεργίας αλλά και το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, με τη σειρά του, υπογράμμισε: "Υπήρξα μάρτυρας της δυναμικής του Αντώνη Σαμαρά, στις προσπάθειές του να βγάλει τη χώρα του από την κρίση. Είναι ένας πραγματικός leader".


Ο Μαριάνο Ραχόι τόνισε επίσης τις κοινές συνισταμένες των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι "και οι δύο χώρες κάναμε δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις". 

Όπως είπε, στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της απάντησης της Ε.Ε. στους τζιχαντιστές καθώς και ο ρόλος που πρέπει να παίξουν η Ελλάδα και η Ισπανία που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέοι όρκοι πίστης στις πολιτικές λιτότητας από τον Σαμαρά

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός έδωσε όρκους πίστης στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, αδύναμος να ψελλίσει την οποιαδήποτε διαφορετική στρατηγική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά τις κοινές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον ισπανό πρωθυπουργό.

«Χαρακτηρίζει ανοησία τη συζήτηση για το χρέος, το οποίο εξακολουθεί να το θεωρεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι -ευνοϊκές για τη χώρα- φωνές που ζητούν το κούρεμά του.

Ευτυχώς για τη χώρα, θα έχει σύντομα μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς και να υπερασπιστεί το αίτημα των πολιτών για αλλαγή πολιτικής. Αυτό που ενώνει τον κ. Ραχόι και τον κ. Σαμαρά είναι ο φόβος μπροστά στην δημοκρατική ανατροπή από τις δυνάμεις της δικαιοσύνης , της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v