Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn: «Ναι» σε επιμήκυνση, «όχι» σε κούρεμα

Για τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κάνει λόγο ο Olli Rehn, ενώ καλεί τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να χρηματίσουν γρήγορα νέα κυβέρνηση.

Rehn: «Ναι» σε επιμήκυνση, «όχι» σε κούρεμα

Η Ελλάδα είναι απίθανο να εξασφαλίσει κάποια διαγραφή του χρέους από την ευρωζώνη και θα πρέπει αντιθέτως να επικεντρωθεί στην πιθανή ελάφρυνση υπό τη μορφή πιο μακροχρόνιων περιόδων αποπληρωμής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Olli Rehn.

Τα σχόλια του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων τονίζουν τη μεγάλη δοκιμασία που θα έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό κούρεμα κεφαλαίων», σημείωσε ο Ο. Rehn σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Θα περίμενα οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παρατείνοντας περαιτέρω τις λήξεις των δανείων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Rehn προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δίδυμες εκλογές μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, σε αναστολή του προγράμματος διάσωσης και σε σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Για την Ελλάδα, ο καλύτερος τρόπος να κινηθούν είναι να μειώσουν την όποια αβεβαιότητα, που σημαίνει πρώτα να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και δεύτερον να επιβεβαιώσουν και να διαπραγματευτούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ», δήλωσε. «Το 2012 ήταν ένα χαμένο οικονομικό έτος για την Ελλάδα, που οδήγησε σε μεγάλα κοινωνικά κόστη».

Όπως επισήμανε, αν και η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα απ' ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια να διαχειριστεί τις όποιες ελληνικές αναταράξεις, αυτό δεν κάνει πιο ευλογοφανή την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας.

Λέγοντας πως όλα τα βασικά πολιτικά κόμματα της χώρας στηρίζουν τη συμμετοχή στο ευρώ, ο κ. Rehn ζήτησε από τους ξένους πολίτες και επενδυτές να ξεχωρίσουν τον πολιτικό θόρυβο από την οικονομική πραγματικότητα.

«Θα το έβρισκα παράλογο να μιλάμε για Grexit σε μια κατάσταση όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση», τόνισε. «Θα υπάρχουν πολλές σκιαμαχίες και πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, πιστεύω όμως πως οι πολίτες και οι συμμετέχοντες της αγοράς μπορούν να δουν πέρα από αυτό και να αντιληφθούν ότι είναι ένα μέρος της κυκλικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Ο κ. Rehn, που είπε πως συναντήθηκε με τον Τσίπρα και ορισμένους συμβούλους του, δήλωσε πως ολόκληρη η πολιτική τάξη της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθεί στην υποβόσκουσα πρόκληση της μείωσης του ρόλου των διαπλεκόμενων συμφερόντων στη χώρα και να καθιερώσει το δικό της εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».

Όπως σημείωσε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Eλληνες πολιτικοί ηγέτες βάζουν αυτογκόλ, ξεχνώντας το εθνικό συμφέρον.

«Η Ελλάδα οδεύει προς έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης υπό τον όρο ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε. «Ελπίζω πως οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν στο τελευταίο χιλιόμετρο με μια υπερβολικά έντονη πολιτική αναταραχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v