Ανατροπή μέσω Αττικής ψάχνουν στη Νέα Δημοκρατία

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις κρίσιμες περιφέρειες της πρωτεύουσας. Ο ρόλος των αναποφάσιστων από τη μεσαία τάξη. Οι στρατηγικές των δύο μονομάχων και το άνοιγμα του Τσίπρα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Φορολογία και Grexit στο επίκεντρο της σκληρής τους αντιπαράθεσης.

Ανατροπή μέσω Αττικής ψάχνουν στη Νέα Δημοκρατία

Το βάρος στην Αττική, και δη στις κρίσιμες περιφέρειες Β' Αθηνών και Β' Πειραιώς, ρίχνουν στη Ν.Δ. την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη χώρα γενικά τα νούμερα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κρίνονται ικανοποιητικά, στην πρωτεύουσα, που συνήθως... βγάζει κυβέρνηση, υστερεί κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο κομματικός μηχανισμός κινείται με επίκεντρο τις συγκεκριμένες περιφέρειες κι οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και τα κορυφαία στελέχη έχουν οπλιστεί με ειδικό εγχειρίδιο επιχειρημάτων και με εντολή να οργώσουν από άκρη σε άκρη το Λεκανοπέδιο, προκειμένου, έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει το κλίμα.

Στην Αθήνα θα επικεντρώσει τις δράσεις του και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα κλείσει την προεκλογική περίοδο με την ομιλία του στην πρωτεύουσα την Παρασκευή.

Σε συνομιλητές του δηλώνει αισιόδοξος πως «το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει», ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό στους αναποφάσιστους πολίτες, που εκφράζουν κυρίως τη μεσαία τάξη και οι οποίοι, βάσει δημοσκοπήσεων, ακόμα είναι πολλοί, ξεπερνώντας το 10%.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, μάλιστα, φέρονται να έχουν παλαιότερα ψηφίσει τη Ν.Δ. και προβληματίζονται για το ποιο κόμμα θα εμπιστευτούν. Άρα, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προβάλλοντάς τους τη σημερινή κατάσταση, ως έχει, «ρεαλιστικά και με κάθε ειλικρίνεια», οι πιθανότητες να επαναπατριστούν είναι πολλές.

Για να ξανακερδίσουν αυτήν την κατηγορία των πολιτών, στη Συγγρού επιχειρούν να αποδομήσουν τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στη φορολογία. Στο πλαίσιο αυτό, τον καταγγέλλουν ότι προτίθεται να εφαρμόσει «δυσβάσταχτη φορομπηχτική πολιτική», υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, επιβολή εισφοράς σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές και ειδικό φόρο στα τυχερά παιχνίδια βάσει δημοσιεύματος του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», κάτι που διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν νέα μνημόνια», ανέφερε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, κατηγορώντας παράλληλα τον Α. Τσίπρα ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βολεμένων και του λόμπι της δραχμής». Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο κάλεσμα προς όλους να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς, όπως λέει, «ακόμα και μία ψήφος χαμένη μπορεί να κοστίσει την πρώτη θέση».

Αυτοδυναμία και ανοίγματα

Από την άλλη, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ευνοείται από την αντιπαράθεση για τους φόρους, εγκαλεί τη Ν.Δ. για συνεχή ψεύδη και ενώ προηγουμένως «έχει καταστρέψει την κοινωνία». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες παρεμβάσεις του το Σαββατοκύριακο, εγγυάται τις καταθέσεις, την επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για τις χαμηλές συντάξεις, καθώς και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηρίζει τα περί Grexit «πολιτική απάτη» και ανεβάζει στη ρητορική του την απόφασή του να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από άλλον «πιο δίκαιο φόρο».

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που μέχρι τώρα ψήφιζαν κεντροδεξιά κόμματα. «Τους καλωσορίζουμε και τους λέμε ότι δεν θα τους προδώσουμε, όπως τους πρόδωσαν τα τελευταία χρόνια. Τους καλούμε να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας», τόνισε χθες από το Βόλο. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή και τη ζητούν επιτακτικά από τους πολίτες προκειμένου, όπως λένε, να είναι διαπραγματευτικά ισχυροί όσον αφορά τις συνομιλίες τους με την τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v