Σε «καθαρή εντολή» στοχεύει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κυνήγι Σαμαρά για τη συγκέντρωση και της τελευταίας δυνατής ψήφου και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Για «καθαρές» λύσεις μιλά ο Τσίπρας. Το μήνυμα στα άλλα κόμματα ότι δεν θα δεχτεί «τροϊκανούς» στην κυβέρνηση.

Σε «καθαρή εντολή» στοχεύει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλατιά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου και έντονο προβληματισμό στη Συγγρού προκάλεσαν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, αφού η διαφορά του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη Ν.Δ. όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά έχει και πάλι αυξητικές τάσεις.

Η κατάσταση πλέον δείχνει δύσκολα αναστρέψιμη για τη Ν.Δ., τα στελέχη της οποίας πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμένουν ότι οι αναποφάσιστοι -που ακόμα και τώρα παραμένουν πολλοί- θα εκφραστούν τελικά υπέρ της.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς θέτουν σε εφαρμογή τα τελευταία τους σχέδια πριν από την εκλογική διαδικασία και προβάλλουν στους πολίτες τα σκληρά (όπως αναμενόταν) διλήμματα όσον αφορά το διακύβευμα της ψήφου τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αέρα των τεσσάρων περίπου μονάδων διαφορά που του δίνουν τα γκάλοπ, κάνει ένα βήμα παραπάνω, αναζητώντας την αυτοδυναμία και θέτοντας στους πιθανούς... μνηστήρες τους όρους με τους οποίους θα κυβερνήσει. Μιλώντας χθες στην Πάτρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κάθε εξάρτησή του από τα μικρότερα κόμματα και τους πιθανούς όρους που αυτά θα θέσουν από τη Δευτέρα, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή στο κόμμα του, προκειμένου να υλοποιήσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά και για να είναι «πιο δυνατή η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Όπως είπε, «με την τρόικα δε συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικας θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο». Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν. Μας θέλουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμηρους της δικής τους στήριξης, ώστε να μην έχουμε περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης».

Σιωπηλή πλειοψηφία

Διαφορετική στρατηγική εφαρμόζει ο Αντώνης Σαμαράς, που από τη Θεσσαλονίκη έκανε νέο άνοιγμα προς το κέντρο, στοχεύοντας ακόμα και σε όσους δεν έχουν ψηφίσει άλλη φορά Ν.Δ. «να πάνε στην κάλπη και να κάνουν το καθήκον τους έναντι της Ιστορίας». Υποστήριξε -για μία ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες- ότι έστω και με μία ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών.

«Δύο Ελλάδες συγκρούονται: Η Ελλάδα της Ευρώπης που μπορούμε και η Ελλάδα των ψεμάτων. Η Ελλάδα των επενδύσεων και η Ελλάδα των κρατικοποιήσεων και των κομματικών στρατών. Η Ελλάδα που βγαίνει από το μνημόνιο στην ανάπτυξη και η Ελλάδα που επιστρέφει στο μνημόνιο. Από μία ψήφο θα κριθεί αν θα βγει κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκή, με κορμό τη Ν.Δ.», σημείωσε. Ενώπιον και του Κώστα Καραμανλή, έκανε λόγο για τη «μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία, που θα νικήσει την Κυριακή», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί μία μειοψηφία μαθητευόμενων μάγων να χαντακώσει τη χώρα».

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Σαμαράς ανέπτυξαν τις πτυχές των προτάσεών τους, κυρίως όσον αφορά την οικονομία, ενώ και πάλι επιτέθηκαν ο ένας στον άλλον, επιχειρώντας τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και κυρίως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., που δείχνει να έχει το σοβαρότερο πρόβλημα.

Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου τα διαφημιστικά σποτ της Ν.Δ., τα οποία αναφέρονται στην επόμενη μέρα στη χώρα, με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε», λένε στην κυβέρνηση, εξηγώντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να αναπαριστούν αυτά που υποστηρίζουν δημοσίως τα στελέχη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Το αν θα πείσουν θα φανεί σε τρεις μέρες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v