Ορόσημο o Ιούλιος για τα ελληνικά ομόλογα

Η συμφωνία με τους δανειστές και η διευθέτηση των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο «κλειδί» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Στο πάγο οι αγορές τίτλων για όσο δεν κλείνουν οι αξιολογήσεις. Πολιτική κόντρα στην Αθήνα.

Ορόσημο o Ιούλιος για τα ελληνικά ομόλογα

Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση και δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι. Οι «γενικοί» κανόνες όμως «κούμπωσαν» ακριβώς με τα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές.

Αυτό γιατί αφενός η χώρα θα μπορέσει να κάνει χρήση του προγράμματος το νωρίτερο τον Ιούλιο και αφετέρου επειδή σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος για όσο διαρκεί η αξιολόγηση μιας χώρας που είναι σε πρόγραμμα τα ομόλογά της δεν θα είναι επιλέξιμα μέχρις ότου τελειώσει επιτυχημένα το review. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης στο πλαίσιο προγραμμάτων βοήθειας για ένα κράτος-μέλος, η "επιλεξιμότητα" θα αναστέλεται και θα συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρών που τα ομόλογά τους δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ.

Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ βάζει και όριο 33% ως προς το ύψος των τίτλων που θα μπορεί να αγοράσει ανά εκδότη.
Εδώ κουμπώνει και το ορόσημο του Ιουλίου για συμφωνία με τους δανειστές που ακούγεται όλο και ποιο έντονα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αν τότε πληρωθούν ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και λήγουν (τον Ιούλιο 5,1 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 3,6 δισ.) αυτόματα δημιουργείται «χώρος» για την συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του Ντράγκι: «Δεν έχουμε κάποιο ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που εφαρμόζονται σε όλους. Πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις προτού αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα (...) Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Και μετά υπάρχει και το όριο 33% για τον εκδότη. Αυτοί δεν είναι ειδικοί κανόνες, είναι κανόνες που ίσχυαν από πριν (...) Εως τον Ιούλιο τα ελληνικά ομόλογα θα είναι πάλι εντός ορίων».

ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνολογεί ο Σαμαράς

Οι ανακοινώσεις του Ντράγκι άνοιξαν πάντως νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην Αθήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για κινδυνολογία. Υποστήριξε ότι «με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

«Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ».

Σαμαράς: Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα μας κρατήσουν έξω από το QE 

Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης για το υφιστάμενο πρόγραμμα, θα είμαστε αποκλεισμένοι από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή έως ότου κλείσει η αξιολόγηση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτικά: 

«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ο κ. Draghi και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρις ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι κάτι για το οποίο η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό. 

Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση. 

Άρα ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει. Αλλά και ούτε καν κατάλαβαν, όπως φαίνεται από τη σημερινή τους ανακοίνωση, το τι ακριβώς συνέβη.

Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού».

Οι κόντρες

Στο διάγγελμα έσπευσε να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τους ευσεβείς του πόθους για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Σαμαράς διαψεύστηκε. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. Η επόμενη κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες προς όφελος της χώρας.  

Η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από την Μαρία Σπυράκη: «Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να διαβάσουν το συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης της ΕΚΤ, στο οποίο διευκρινίζεται το εξής: “Όσο διαρκεί η αξιολόγηση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής βοήθειας για ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης, η δυνατότητα συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση θα είναι σε αναστολή και θα μπορεί να συνεχιστεί μόνο σε περίπτωση θετικής έκβασης της αξιολόγησης.” Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η χώρα να μη χάσει την ιστορική ευκαιρία. Στο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνουν με ποιούς θα συνομιλήσουν και πότε, ενώ δηλώνουν ότι θα επεκτείνουν τις διαπραγματεύσεις επ’ αόριστον. Είναι έτοιμοι να θέσουν το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο, την ώρα που στην Ευρώπη συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές».

Βενιζέλος: Με την προληπτική πιστωτική γραμμή πληρούμε τους όρους

«Χαίρομαι γιατί πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η πρώτη ήταν να ανοίξει την διαδικασία του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τον περιβόητο ELA, για τις 15 επόμενες μέρες, αλλά αυτό ανανεώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Και δεύτερο, σε σχέση με το δημόσιο αυτό καθεαυτό, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν τα εξαίρεσε από το μεγάλο πρόγραμμα που τώρα θα αναπτύξει από το Μάρτιο και μετά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθεται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους θα έχει ίση μεταχείριση γιατί ούτως ή άλλως τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα, είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ένα ποσό μεγάλο για κάποιον που τα ακούει, αλλά μηδαμινό για τα δεδομένα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης και για τα ομόλογα που κυκλοφορούν.

Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά δικά μας ομόλογα παλιά για τα οποία μας επιστρέφουν τα κέρδη τους. Δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v