Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs:Η αβεβαιότητα για Ελλάδα θα κορυφωθεί μετεκλογικά

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας, εκτιμά η Goldman Sachs. Καταλυτικό το πρόσωπο που θα επιλεγεί για ΥΠΟΙΚ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Goldman Sachs:Η αβεβαιότητα για Ελλάδα θα κορυφωθεί μετεκλογικά
To κρίσιμο ερώτημα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές είναι αν θα μπορέσει να έρθει σε ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, τονίζει η Goldman Sachs σε ανάλυση με τίτλο: Greece: Uncertainty to Persist and Peak Well After The Elections.

Ένας συμβιβασμός δεν είναι απίθανος, σημειώνει η Goldman, αλλά για να επιτευχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο πρόγραμμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεδομένο που θα μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο οικονομικό πεδίο είναι μεγάλη. Και όπως έχει καταστεί αρκετά σαφές οι δανειστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά να χορηγήσουν κεφάλαια για πολιτικές που θα αναστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Goldman Sachs.

O διεθνής οίκος αναφέρει ότι συγκρινόμενες με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αυτά που απομένουν να γίνουν είναι περιορισμένα.

Ρεαλιστικά μιλώντας, αναφέρει η Goldman, η κυβέρνηση θα έχει κίνητρο να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πλεύσει σε ήρεμα νερά από το β΄ εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ένα κοινοβούλιο υπό την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία. Η ψήφιση ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν κόστισε πολύ (παλαιότερα) σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Επιπροσθέτως οι προσδοκίες για τη στάση του ΣΥΡΙΑ είναι υψηλές και μια απογοήτευση των προσδοκιών ίσως κοστίσει πολύ, σημειώνει η Goldman.

Σύμφωνα με το report, το αν η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τρόικας εξελιχθεί γρήγορα μέσα στο Φλεβάρη ή υπάρξει μια μακρά διαπραγμάτευση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα φανεί από τα... πρώτα βήματα των επαφών.

Η επιλογή του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του ΥΠΟΙΚ θα δώσει τον τόνο των διαπραγματεύσεων. Ένα μετριοπαθές και καταρτισμένο πρόσωπο με διάθεση να αποφύγει τη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά και ομαλή διαπραγμάτευση με την τρόικα, τονίζει η Goldman Sachs.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται τα κεφάλαια των δανειστών ώστε να μην πτωχεύσει το 2015, αναφέρει.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η πτώχευση θα οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που συνέβη στην Κύπρο. Η ΕΚΤ θα κόψει τη ρευστότητα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε περιορισμό στην ανάληψη καταθέσεων και τη μετακίνηση κεφαλαίων.

Παράλληλα θα πληγούν οι εξαγωγές καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χορηγήσουν εγγυητικές επιστολές.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο μια συμφωνία με την τρόικα είναι απαραίτητη, υπογραμμίζει η Goldman Sachs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v