Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μεγάλη νίκη για τον Τσίπρα» λένε τα ξένα ΜΜΕ

Για μεγάλη και ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ. Στο επίκεντρο το ζήτημα της αυτοδυναμίας και οι πιθανές συνεργασίες. Προβληματισμός για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

«Μεγάλη νίκη για τον Τσίπρα» λένε τα ξένα ΜΜΕ

Πρώτο θέμα τα exit polls στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον Σαμαρά και τις ελληνικές εκλογές, είναι ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg. H πρόκληση για τον Τσίπρα είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση των προεκλογικών του δεσμέυσεων για διαγραφή του χρέους και την αποφυγή μιας εξόδου από το ευρώ, σχολιάζει το πρακτορείο.

Το BBC μεταδίδει πως τα exit polls δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το κόμμα θα έχει αυτοδυναμία.

Για ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το Associated Press, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιη η αυτοδυναμία και ότι για την τρίτη θέση θα δώσει μάχη η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και το κεντρώο Ποτάμι.

Τα exit polls δείχνουν ηχηρή νίκη του Τσίπρα και μεγάλη ήττα του Σαμαρά, γράφει στο Twitter ο διευθυντής του πρακτορείου Reuters, Hugo Dixon. Σύμφωνα με τον ίδιο αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να συνεργαστεί με το Ποτάμι θα δώσει σήμα πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Εxit Poll: Μεγάλη νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Προς την αυτοδυναμία» είναι ο τίτλος της Ιταλικής Repubblica. «Εμπρός Τσίπρα» γράφει η αριστερή εφημερίδα Il Manifesto.

Το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μια ιστορική νίκη, καθώς τα exit polls δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν το κυβερνών κόμμα που εφάρμοσε το σκληρό φάρμακο της λιτότητας, γράφει η WSJ.

«Προς ένα θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα της γαλλικής Le Monde. «Μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η Liberation, ενώ η Les Echos κάνει λόγο για «Μεγάλη διαφορά για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές».

«Ξεκάθαρη νίκη για τον αριστερό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τα προγνωστικά των exit polls που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η Bild επιλέγει τον τίτλο «Αριστερή στροφή, ο τρόμος του ευρώ Τσίπρας θριαμβεύει», σχολιάζοντας έτσι το μεγάλο προβάδισμα που καταγράφει το κόμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που σχολιάζει: «Οι έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας αριστερής στροφής».

«Ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ξεκάθαρης νίκης», γράφει η ιστοσελίδα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «κόντρα στις προβλέψεις ο Τσίπρας θα μπορέσει μάλιστα πιθανόν να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικό εταίρο».

«Μπροστά οι αντίπαλοι του ευρώ. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v