Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη του σταυρού: Κερδισμένοι και χαμένοι

Ποιοι βουλευτές εκλέγονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Οι υποψήφιοι που εισέρχονται στη βουλή. Τα βαριά ονόματα που μένουν εκτός. Τι δείχνει η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Η μάχη του σταυρού: Κερδισμένοι και χαμένοι

Μεγάλους κερδισμένους και χαμένους είχε η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να αλλάζουν το χάρτη των ονομάτων που μπαίνουν στη Βουλή. 

Ειδικότερα:

Αθήνα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σίγουρη είναι η συμμετοχή στη Βουλή των Ζωής Κωνσταντοπούλου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Νίκου Βούτση. Ο Νίκος Φίλης και η Μαρία Μπόλαρη δίνουν τη δική τους μάχη, η οποία θα εξαρτηθεί και από το ποια έδρα θα επιλέξει να κρατήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Στην ίδια περιφέρεια, από τη Ν.Δ. εκλέγονται η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης φαίνεται να κερδίζει τη Φωτεινή Πιπιλή. Εκτός βουλής μένουν στελέχη όπως ο Θανάσης Πλεύρης και ο Μανώλης Μαυρομμάτης. 

Στη βουλή μπαίνει με το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης και με το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Έλενα Κουντουρά. Μόνος από το ΠΑΣΟΚ που εισέρχεται στη βουλή ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ εκτός μένουν μεταξύ άλλων η Συλβάνα Ράπτη και ο Νάσος Αλευράς. 

Στη Β' Αθηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 19 έδρες με τους πρώτους σε προτίμηση να είναι ο Γ. Βαρουφάκης (61.720 ψήφους με ενσωμάτωση 99,96%) έναντι του δεύτερου Γ. Δραγασάκη (44.077), ενώ με διαφορά ακολουθούν ο Π. Κουρουμπλής, η Ν. Βαλαβάνη, ο Δ. Στρατούλης, ο Ν. Χουντής, Ν. Παππάς, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Γ. Δημαράς, ο Γιάννης Μπαλάφας κ.ά..

Έντεκα βουλευτές εκλέγει στη Β' Αθηνών η Νέα Δημοκρατία. Πρώτος σε σταυρούς ο Ν. Δένδιας και ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Εντός της βουλής και οι Α. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εκτός δείχνουν να μένουν η Κ. Παπακώστα, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Α. Ντινόπουλος και ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Τέσσερις βουλευτές εκλέγει το Ποτάμι μεταξύ των οποίων τους κ. Ψαριανό, Χάρη Θεοχάρη, τον Γεώργιο Αμυρά και την Α. Λυμπεράκη.

Από το ΚΚΕ εκλέγοντας οι Δημήτριος Κουτσούμπας, Αθανάσιος Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης.

Από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και ο Α. Λοβέρδος κερδίζουν τη μάχη στη Β' Αθηνών, αφήνοντας εκτός βουλής τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Π. Δήμα.

Στο υπόλοιπο Αττικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται είναι οι Αλέξης Μητρόπουλος, Νάσος Αθανασίου, Γιώργος Πάντζας, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Γιάννης Δέδες και Ε. Σωτηρίου.  Με τη Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης, η Γ. Μαρτίνου, ο Γ. Βλάχος και ο Αθ. Μπούρας.  

Πειραιάς 

Στην Α' Πειραιώς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, πρώτος είναι με διαφορά ο Θ. Δρίτσας (17.248 ψήφους), ενώ εκλέγονται ακόμη οι Ελένη Σταματάκη και Στάθης Λεουτσάκος. Από τη Ν.Δ. εκλέγεται ο Κων. Κατσαφάδος, ενώ εκτός μένουν οι Κ. Αρβανιτόπουλος και Νόνη Δούνια.  

Η Χρυσή Αυγή εκλέγει έναν βουλευτή, τον Ν. Κούζηλο, ενώ μια έδρα καταλαμβάνει και το Ποτάμι, την οποία λαμβάνει η Σταυρούλα Αντωνάκου. Τα άλλα κόμματα δεν παίρνουν έδρα στην περιφέρεια. Εκτός βουλής μένουν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Καρύδης (ΠΑΣΟΚ) και η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ).

Στη Β' Πειραιώς, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, πρώτος με μεγάλη διαφορά εξελέγη ο Π. Λαφαζάνης (31.032 ψήφους) και ακολουθούν η Ν. Κασιμάτη και η Εύη Καρακώστα. 

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει έναν βουλευτή και συγκεκριμένα τον Γιάννη Τραγάκη. Εκτός έμειναν μεταξύ άλλων ο Αναστάσιος Νεράντζης και ο Φ. Κρανιδιώτης.

Μία έδρα καταλαμβάνει το ΚΚΕ, την οποία πήρε η Δ. Μανωλάκου. Οι ΑΝΕΛ επίσης εκλέγουν έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Καμμένο. Μία έδρα και για το Ποτάμι, με τον Σ. Θεοδωράκη να εκλέγεται, ενώ εάν δεν επιλέξει τη συγκεκριμένη έδρα, εκλέγεται ο Ν. Ορφανός. Ένα βουλευτή εκλέγει και η ΧΑ, τον Ι. Λαγό.

Θεσσαλονίκη

Στην Α' Θεσσαλονίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, Βούλα Τεκτονίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη. 

Από τη Ν.Δ. εκλέγονται πρώτος και με μεγάλη διαφορά ο Κ. Καραμανλής (86.172), Κ. Γκιουλέκας, Στ. Καλαφάτης και Έ. Ράπτη.

Απο τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται ο Α. Γρέγος, από το Ποτάμι η Χ. Ταχιάου, από το ΚΚΕ ο Θ. Βαρδάλης και από τους ΑΝΕΛ ο Κ. Ζουράρις. Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ αν δεν επιλέξει αυτήν την έδρα, εκλέγεται ο Α. Σαουλίδης.

Στη Β' Θεσσαλονίκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Λίτσα Αμμανατίδου και Σωκράτης Φάμελλος, και από τη Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς και ο Θεόδωρος Καράογλου. Αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιλέξει την έδρα αυτή, εκλέγεται ο Σάββας Αναστασιάδης.

Από τη Χ.Α. εκλέγεται ο Φώτης Γραικός, από το Ποτάμι ο Νίκος Νυφούδης, από τους ΑΝΕΛ η Σταυρούλα Ξουλίδου, από το ΚΚΕ η Ελένη Γερασιμίδου και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Αρβανιτίδης.

ΑΧΑΪΑ

Στην Αχαΐα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου και Αθανασία Αναγνωστοπούλου.

Από τη Ν.Δ. εκλέγεται ο Ανδρέας Κατσανιώτης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νικόλαος Νικολόπουλος, από το ΚΚΕ ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος, από το Ποτάμι ο Ιάσων Φωτήλας και από τη Χ.Α. ο Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε υποψήφιο.

Ιωαννίνων

Στον νομό Ιωαννίνων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι Χρήστος Μαντάς, Ιωάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Ιωάννης Καραγιάννης, ενώ από τη Ν.Δ. εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Εκτός Βουλής μένει ο Μιχαήλ Κασσής του ΠΑΣΟΚ.

Δωδεκανήσων

Στο νομό Δωδεκανήσων, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα τους Ηλία Καματερό, Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτριο Γάκη.

Από τη Ν.Δ. φαίνεται να εκλέγεται ο Εμμανουήλ Κονσόλας, ενώ εκτός μένει η Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται με διαφορά ο Δημήτριος Κρεμαστινός.

Κυκλάδων

Με το 100% των ψήφων καταμετρημένο, στον νομό Κυκλάδων ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές με πρώτο τον Νικόλαο Συρμαλένιο, ενώ ακολουθούν οι Αντώνιος Συρίγος και Νικόλαος Μανιός.

Από τη Ν.Δ. εκλέχθηκε ο Ιωάννης Βρούτσης, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο (13.390 ψήφους έναντι 5.574).

Κρήτη

Στην Κρήτη, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, εκλέγονται ανά περιφέρεια:

Στο νομό Ηρακλείου για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας οι Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Μιχαήλ Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης.

Από τη Ν.Δ. εκλέγεται ο Ελευθέριος Αυγενάκης, από το Ποτάμι ο Σπυρίδων Δανέλλης, από το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλειος Κεγκέρογλου, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κωστής Δαμαβολίτης και από το ΚΚΕ ο Εμμανουήλ Συντυχάκης.

Στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα τους Γεώργιο Σταθάκη, Παύλο Πολάκη και Ευαγγελία Βαγιωνάκη, ενώ από το Ποτάμι εκλέγεται με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εκτός Βουλής μένει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης της Ν.Δ.

Στο νομό Λασιθίου για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης και από τη Ν.Δ. ο Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Στο Ρέθυμο εκλέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξάνθος και από τη Ν.Δ. ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v