Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια αβεβαιότητας προβλέπει η Barclays

Ανησυχητική ενδεχόμενη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, πιο φιλική προς τις αγορές μια σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, τονίζει η Barclays. Οι πονοκέφαλοι του Αλέξη Τσίπρα και η μεταβλητότητα. Τι λέει για τις καταθέσεις.

Συνέχεια αβεβαιότητας προβλέπει η Barclays

Μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι θα ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα για τις αγορές, σε σχέση με τη διαφαινόμενη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, υπογραμμίζει η Barclays.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι μια εξέλιξη που αναμένεται να ανησυχήσει τις αγορές, ενώ αντιθέτως, σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας του Αλ. Τσίπρα με τον Σ. Θεοδωράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τελικά να μαλακώσει τη στάση του στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη χρονική στιγμή μιας αναδιάρθρωσης χρέους.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να παρατείνουν την περίοδο αβεβαιότητας και μεταβλητότητας. Η Barclays εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα παραταθεί πολύ πέραν των τριών ημερών που επιτρέπει το σύνταγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Δύο ακόμη παράγοντες αναμένεται να κάνουν τη δουλειά του Αλέξη Τσίπρα ακόμη πιο δύσκολη, σημειώνει ο οίκος: Πρώτον οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει μαλακώσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες, ίσως να μην συμβαίνει το ίδιο και με κάποιους από τους βουλευτές του που εισέρχονται στη Βουλή.

Δεύτερον, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι πιθανοί εταίροι του, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, δεν έχουν εμπειρία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα της πτώσης των δημοσίων εσόδων. Η Barclays υπογραμμίζει πως αυτό ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα συλλογής φόρων, αλλά επιβράδυνσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε σχέση με τις τράπεζες, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής κυβέρνησης αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ως εκ τούτου, η συνέχιση της χρηματοδότησης από τον ELA αναμένεται να καταστεί κρίσιμη, όπως και η διατήρηση της ανοιχτής γραμμής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v