Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους υπουργοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι παίρνει ο Καμμένος

Ένα υπουργείο και τέσσερα υφυπουργεία στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ποια ονόματα ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ για υπουργοποίηση. Δέκα υπουργοί, λίγοι αναπληρωτές και υφυπουργοί στο νέο σχήμα. Κομβικός ο ρόλος του Γιάννη Δραγασάκη.

Ποιους υπουργοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι παίρνει ο Καμμένος

Με ένα υπουργείο και τέσσερα υφυπουργεία θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη νέα κυβέρνηση. Το υπουργείο φέρεται να αναλαμβάνει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος (ακούγεται για το Υπ. Άμυνας), ο οποίος δεν θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπως ακούστηκε, ενώ τέσσερα στελέχη του (ένα από τα οποία ο Τέρενς Κουίκ που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής) θα ορκιστούν υφυπουργοί.

Το υπουργικό συμβούλιο, όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι μικρό, αναμένεται να έχει 10 υπουργούς, λίγους αναπληρωτές και υφυπουργούς και θα συνεδριάζει συχνά. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, Τρίτη.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Τσίπρα ο Νίκος Σαγιάς ορίζεται γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο πρόσωπο κλειδί είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ακούγεται για τη θέση του αντιπροέδρου ή του υπουργού Οικονομικών.

Σε περίπτωση που επιλεγεί το πρώτο σενάριο, στην οδό Νίκης επικρατέστεροι ένοικοι είναι οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης (στο οποίο εντάσσονται το Τουρισμού και το Ναυτιλίας) το φαβορί είναι ο Γιάννης Σταθάκης, ο οποίος πιθανότατα θα πλαισιωθεί από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

O Π. Σκουρλέτης πιθανότατα αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα ενταχθεί και το Δημόσιας Τάξης, ενώ ο Νίκος Παππάς θα είναι πιθανότατα ο υπουργός Επικρατείας, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Για το Άμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, ο οποίος όμως ενδέχεται να αναλάβει τελικώς Πρόεδρος της Βουλής, ενώ παραγωγικό υπουργείο αναμένεται να δοθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Για το υπουργείο Εργασίας ένα από τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Ουρανίας Αντωνοπούλου, η οποία ήταν δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από την άλλη πλευρά, ακούγεται το όνομα του καθηγητή Νίκου Κοτζιά για το υπουργείο Εξωτερικών. Για το Δικαιοσύνης παίζει το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και βάση της πολιτικής της το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως το είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου φαίνεται ότι συμφώνησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην πρωινή τους συνάντηση.

Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου κάνουν λόγο για καλή προσωπική χημεία με τον Αλέξη Τσίπρα και για σχέσεις εμπιστοσύνης. «Δεν θα κυβερνήσουμε με εκβιασμούς, αλλά με έντιμες και δημόσιες τοποθετήσεις», αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, που δηλώνουν βέβαιες πως οι κόκκινες γραμμές τους στα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έκανε νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, τη δημόσια δήλωση για ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου η χώρα να μην μείνει ούτε στιγμή ακυβέρνητη. Στις 4 μ.μ. ο Πάνος Καμμένος θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ για αύριο στις 9 π.μ. έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v