Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές: Ποια μεγαλοστελέχη «μαύρισαν» οι ψηφοφόροι

Κορυφαίοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης, στελέχη με πολυετή παρουσία στη Βουλή, ακόμα και παράγοντες που συχνάζουν για χρόνια στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι στα «θύματα» της εκλογικής αναμέτρησης. Ποιοι πήγαν καλά, αλλά έχασαν λόγω... κόμματος.

Εκλογές: Ποια μεγαλοστελέχη «μαύρισαν» οι ψηφοφόροι

Ακόμα και γνωστοί πολιτικοί που κατάφεραν να επανεκλεγούν μπαίνουν στη Βουλή με πολύ λιγότερες ψήφους σε σχέση με τις δεκάδες χιλιάδες που εξασφάλιζαν στο παρελθόν, όπως συμβαίνει με πολλούς υποψηφίους της Β’ Αθηνών. Ομως, ενώ στην περιφέρεια υπήρξε κάποια ανανέωση προσώπων, ελάχιστες ήταν οι εκπλήξεις στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Ορισμένοι από τους πρώην υπουργούς πάντως υπήρξαν και θύματα του εκλογικού νόμου. Ενώ συγκέντρωσαν ικανό αριθμό ψήφων, βρέθηκαν εκτός Βουλής επειδή το κόμμα τους έχασε την έδρα. 

Μεταξύ των πολιτικών που δεν θα είναι στη νέα Βουλή περιλαμβάνονται ο απερχόμενος υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών όπου το κόμμα πήρε μόνο δύο έδρες (Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος). Αλλά και ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν θα είναι στη νέα Βουλή, αφού το ΠΑΣΟΚ έχασε την έδρα της Αργολίδας. Την ίδια τύχη είχε και ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος που ήταν 13ος σε σταυρούς στη Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. η οποία εκλέγει 11 βουλευτές.

Ο κατάλογος των πρώην υπουργών ή υφυπουργών της Ν.Δ. που ατύχησαν σ’ αυτές τις εκλογές περιλαμβάνει περί τα 20 ονόματα μεταξύ των οποίων ο προκάτοχος του κ. Ντινόπουλου Γιάννης Μιχελάκης, επίσης στη Β’ Αθηνών, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού (και Εργασίας επί Κ. Καραμανλή) Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς (δεν εξελέγη στην Κορινθία αφού η μοναδική έδρα της Ν.Δ. πήγε στον Χρήστο Δήμα (γιος του Σταύρου Δήμα που είχε προταθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Α’ Πειραιά (η μία έδρα της Ν.Δ. πήγε στον Κωνσταντίνο Κατσαφάδο).

Εκτός Βουλής βρίσκονται πλέον και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης όπως ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος (η μία έδρα της Ν.Δ. καταλαμβάνεται από τον Τάσο Δημοσχάκη), ο τέως υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας (η έδρα της Ν.Δ. στη Θεσπρωτία πήγε στον Βασίλη Γιόγιακα) κι ο πρώην υπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος (τη μοναδική έδρα της Ν.Δ. την πήρε ο Γιώργος Κασαπίδης που επέστρεψε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες).

Στους ατυχήσαντες της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης στις Σέρρες (πρώτος από τη Ν.Δ. εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως), η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου (που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ) στην Κέρκυρα, ο πρώην υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Ορφανός στην Α' Θεσσαλονίκης, η πρώην υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στη Β' Αθηνών και η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή στη Μαγνησία.

Στην ίδια κατάσταση ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δάνης Τζαμτζής στην Πέλλα (τη μοναδική έδρα της Ν.Δ. την κέρδισε ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης) και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Νεράντζης στη Β' Πειραιά. 

Ούτε και ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος εξελέγη με τη Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Στα Τρίκαλα, ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πήρε τη μοναδική έδρα της Νέας Δημοκρατίας αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο. Εκτός Βουλής βρέθηκε και ο Πάρης Κουκουλόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στενότατος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον έδρα στην Κοζάνη, ενώ πρώτη σε ψήφους στο νομό ήρθε η Ραχήλ Μακρή η οποία μεταπήδησε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη σε σταυρούς ήταν στην Πέλλα και η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος δεν εξελέγη στον Εβρο (3 έδρες του ΣΥΡΙΖΑ και μία έδρα στη Ν.Δ.), όπως και ο (για λίγο καιρό) υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής στη Β’ Πειραιώς.

Σημειώστε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον καμία έδρα στον Πειραιά. Αντίθετα, δύο έδρες (μία στην Α’ Πειραιώς και μία στη Β’) θα έχει το Ποτάμι με την πρώην Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια της υδατοσφαίρισης Σταυρούλα Αντωνάκου (στην Α’ Πειραιώς) και τον Νίκο Ορφανό στην Β’ Πειραιώς, αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να κρατήσει την έδρα των Χανίων.

Από την άλλη πλευρά, με τρία διαφορετικά κόμματα έχει εκλεγεί στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις ο Γρηγόρης Ψαριανός που ήταν μέχρι χθες το απόγευμα πρώτος σε ψήφους στη Β’ Αθηνών με το Ποτάμι. Πρώτος σε ψήφους στην Α’ Αθηνών με το Ποτάμι ήταν και ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος είχε στο παρελθόν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ.

Πρώτος σε ψήφους, πάντως, εξαιρουμένων των αρχηγών των κομμάτων και των πρώην πρωθυπουργών, μεταξύ των 300 βουλευτών της νέας Βουλής είναι ο καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος μέχρι χθες το απόγευμα (καταμέτρηση στο 75%) συγκέντρωνε περισσότερες από 105.000 ψήφους στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Β’ Αθηνών εκλέγονται για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσιογράφοι Νίκος Ξυδάκης και Αννέτα Καββαδία, ενώ εκτός Βουλής έμειναν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Δημήτρης Τσουκαλάς. Στην Αττική εκλέγεται με το Ποτάμι ο πρώην πολίστας και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Γιώργος Μαυρωτάς, με λίγους ψήφους διαφορά από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v