Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας

Τα πρώτα αγκάθια, οι δυσκολίες και μάχη της νέας ομάδας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση. Οι πονοκέφαλοι του Δ. Στρατούλη από το σπάσιμο του υπουργείου.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή Σκουρλέτη στο υπουργείο Εργασίας

Έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες, τον Πάνο Σκουρλέτη, επέλεξε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας για τη δύσκολη θέση του υπουργού Εργασίας.

Αν και έσπευσε να τον... απαλλάξει από τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, τον έριξε στα βαθιά νερά της ανεργίας, της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της αντιμετώπισης των φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω της ενίσχυσης των κοινωνικών και προνοιακών δομών.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, οικονομολόγος και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και γνώστης της επικοινωνίας καθώς σήκωσε το βάρος της ενημέρωσης ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο διαχωρισμός της κοινωνικής ασφάλισης από το υπουργείο Εργασίας και η επιλογή του στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Εργασίας σηματοδοτεί την πρόθεση της νέας κυβέρνησης αφενός να ρίξει το βάρος της στη στήριξη της εργασίας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, αφετέρου να ενδυναμώσει το κοινωνικό κράτος. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην εφαρμογή όλων όσα η τρόικα ζητούσε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ηγεσίες που πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας, ήτοι στον πλήρη διαχωρισμό της πρόνοιας από την κοινωνική ασφάλιση, παράλληλα με την εγκαθίδρυση κοινωνικών θεσμών όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλο στοίχημα θεωρείται η παρουσία της κ. Θεανούς Φωτίου, η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αν και καθηγήτρια αρχιτεκτονικής σύνθεσης στο EMΠ και σε σχολές της Ε.Ε., η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα τελευταία χρόνια έχει στενή επαφή με αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης, από τους ίδιους τους πολίτες.

Η ακαδημαϊκός Ράνια Αντωνοπούλου αναμένεται από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της θέσης με τον βαρύγδουπο τίτλο "αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης της ανεργίας" να παλέψει με το... τέρας. Στόχος της είναι να εφαρμόσει στην πράξη το πρόγραμμα δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας με εργοδότη το κράτος, όπως το ανέλυε ως καθηγήτρια, ερευνήτρια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και διευθύντρια στο ερευνητικό τμήμα ισότητας των δύο φύλων του Levy Economics Institute.

Η πρώτη και καθοριστική δοκιμασία για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν από τον Φεβρουάριο του 2012. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκουρλέτης θα είναι ο πρώτος υπουργός που θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτό της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το εγχείρημα δύσκολο, όχι μόνο γιατί μέρος των εργοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αύξηση των απολύσεων, αλλά και γιατί δύσκολα θα περάσει μια τέτοια απόφαση από την τρόικα των δανειστών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα εκληφθεί ως μονομερής απόφαση και θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Στον Δημήτρη Στρατούλη, νομικό, πολιτικό επιστήμονα, διδάκτορα νομικής στις εργασιακές σχέσεις, πρώην συνδικαλιστή στον ΟΤΕ και μέλος της διοίκησης στη ΓΣΕΕ, που θεωρείται από τα πλέον ενεργά στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Από το υπουργείο Υγείας, στο οποίο περνά εκ νέου η κοινωνική ασφάλιση, ο Δ. Στρατούλης, ως αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ίσως το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θα αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους (με έσοδα έως 700 ευρώ).

Μάλιστα, εκτός από τον βραχνά των εσόδων, ο διαχωρισμός της κοινωνικής ασφάλισης από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προκαλέσει τον πρώτο μεγάλο πονοκέφαλο για τον κ. Στρατούλη. Πλέον, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Μέσω του νέου οργανογράμματος, το σύνολο της οικονομικής διαχείρισης, από τις πληρωμές των υπαλλήλων έως και την εκτέλεση των προϋπολογισμών των ταμείων και την πληρωμή συντάξεων, πέρασε στη Γενική Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας.

Μέχρι να γίνει ο διαχωρισμός, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν αποκλείονται και αντιδράσεις από την πλευρά των υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιλογές που έχει, είναι είτε να μεταφέρει μόνο τα τμήματα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που παράγουν ασφαλιστική νομοθεσία και να χρησιμοποιήσει τη διοικητική υποστήριξη του υπουργείου Υγείας για τα οικονομικά, είτε να σπάσει την Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Και οι δύο επιλογές εκτιμάται ότι θα είναι χρονοβόρες.

Από τις βασικές επιδιώξεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, εκτιμάται ότι είναι η διευκόλυνση των ασφαλισμένων και η βελτίωση των υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό θα ρίξουν στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Σκουρλέτης: Στα πρώτα νομοσχέδια η επαναφορά του κατώτατου μισθού

Στις προτεραιότητες του νέου του χαρτοφυλακίου αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε: «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Και σημείωσε: «Σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v