Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα μέτωπα με το «καλημέρα» ανοίγει η κυβέρνηση

Οι ετερόκλητες δυνάμεις στο κυβερνητικό σχήμα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρώτη διπλωματική κόντρα με τις Βρυξέλλες για την Ουκρανία. Πώς οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και ο ΟΛΠ βάζουν φωτιές στις σχέσεις με τους δανειστές.

Τέσσερα μέτωπα με το «καλημέρα» ανοίγει η κυβέρνηση

Με τη χθεσινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ολοκλήρωση σήμερα της διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία, τα διαδικαστικά λαμβάνουν τέλος και ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του καλούνται να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμά τους για έξοδο από την κρίση.

Για τις 10.30 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, κι ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους 40 υπουργούς και υφυπουργούς του τις προτεραιότητες, τους στόχους και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Θέσεις-κλειδιά στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν ο αντιπρόεδρος και συντονιστής επί των οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης, φυσικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εξ απορρήτων και σύμφωνα με κάποιους μέντορας του πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Η πρώτη κριτική που ασκήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από την αντιπολίτευση ήταν για το μέγεθος του κυβερνητικού σχήματος, και τη μεγαλύτερη εντύπωση την προκαλούν οι έντονες αιχμές από το Ποτάμι, παραλίγο κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει σύμμαχό του.

Ήδη, πάντως, με το «καλημέρα», ορισμένα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δόθηκαν, την εμφάνισή τους έκαναν ορισμένες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και συγκεκριμένα μέτωπα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ελέγξει άμεσα και αποτελεσματικά, προκειμένου να κρατήσει τις αναγκαίες ισορροπίες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος:

- Το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο μετέχουν αρκετές ετερόκλητες δυνάμεις. Έτσι, εκτός από τους ακραιφνώς «προεδρικούς», με τέσσερα στελέχη συμμετέχει η εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (Αριστερή Πλατφόρμα), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τον Πάνο Καμμένο και τέσσερα ακόμα στελέχη τους, αρκετοί πασοκογενείς αλλά και εξωκοινοβουλευτικοί. Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι να δέσει την ομάδα και να αποτρέψει ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, που ελλοχεύουν λόγω της ανομοιογένειας αλλά και των δυσκολιών που θα προκύψουν στην πορεία.

-Συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Από μόνη της η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αποτελεί ένα επικίνδυνο εγχείρημα, καθώς υπάρχει μεν η κοινή βούληση όσον αφορά την οικονομία και την «απεξάρτηση της χώρας από τις ξένες δυνάμεις κατοχής», ωστόσο οι διαφορές των δύο πλευρών είναι μεγάλες. Λόγου χάρη, στα εθνικά θέματα, στα εκκλησιαστικά και στο μεταναστευτικό, οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι σαφείς και μπορεί μεν ο Πάνος Καμμένος να διαμηνύει ότι οι κόκκινες γραμμές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν πρόκειται να παραβιαστούν επ' ουδενί, άγνωστο όμως είναι πώς θα συλλειτουργήσουν οι δύο πλευρές εφόσον χρειαστεί η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις γι' αυτές.

-Εξωτερική πολιτική. Η πρώτη διάσταση απόψεων του πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες προέκυψε χθες το πρωί, όταν, μέσω του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, εξέφρασε την ενόχλησή του για κείμενο που είχαν δημοσιοποίησαν οι 28 της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία χωρίς την έγκρισή του. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για να εκφράσει τις ενστάσεις του.

Εξίσου, πάντως, ενοχλημένες με τον Αλέξη Τσίπρα φέρονται να είναι και οι Βρυξέλλες, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να απαντούν στις ελληνικές αιτιάσεις, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση στην κοινή δήλωση.

Οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς, πάντως, αποτυπώνονται και από όσα είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο. Η νέα ηγεσία, όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται να δεχτεί την άσκηση πίεσης με μοχλό το χρέος, αλλά ούτε και την επιβολή τετελεσμένων από την Ε.Ε. όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με χώρες, όπως η Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση του απερχόμενου υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η στάση της κυβέρνησης αλλά και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε χθες, πρώτη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο πρέσβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των νέων κυρώσεων υπάρχει έντονη συζήτηση στην Ευρώπη αλλά και το γεγονός ότι δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις βλέπουν προσπάθεια της Μόσχας να «προσεταιριστεί» νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

- Οι υποχρεώσεις της χώρας. Η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ήδη ξεκίνησε, τουλάχιστον στη θεωρία, με τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών. Έτσι, για παράδειγμα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε αποφασισμένος να ανακαλέσει όλες τις πράξεις διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων που δεν σχετίζονται με πειθαρχικά παραπτώματα.

Την ίδια ώρα, ο νέος ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τόνιζε ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ερωτηθείς για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είπε ότι «όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να έχουν κοινωνικό περιεχόμενο». Μάλιστα, λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί στο Μαξίμου τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Από την άλλη, η Άγκελα Μέρκελ σχολίασε χθες τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη νέα κυβέρνηση. Όπως είπε, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση του κόμματός της, η ευθύνη των εξελίξεων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε πως η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μόνο με τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στον ΑNT1, απέκλεισε κάθε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v