Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Νέα επιστροφή 211 εκατ. από τις bad banks

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστροφή που διενεργούν οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες σε ΤΧΣ και ΤΕΚΕ καθώς έχει ήδη διανεμηθεί τη διετία 2013-14 το ποσό των 295,8 εκατ. ευρώ. Σκέψεις για ενοποίηση.

ΤΧΣ: Νέα επιστροφή 211 εκατ. από τις bad banks

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιστροφή 211 εκατ. ευρώ από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει της οποίας διενεργείται η επιστροφή βγήκε όπως έγραψε το Euro2day στα τέλη Δεκεμβρίου. Η εκταμίευση του ποσού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί καθώς απομένει ποσό που δεν ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστροφή που διενεργούν οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες σε ΤΧΣ και ΤΕΚΕ καθώς έχει ήδη διανεμηθεί τη διετία 2013-14 το ποσό των 295,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ως την 30ή Σεπτεμβρίου το ΤΧΣ είχε διαγράψει απαιτήσεις από τις 13 τράπεζες που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ύψους 10,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο μέλλον θα ανακτηθούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα 211 εκατ. ευρώ που αποδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο καθώς το Ταμείο επιδιώκει να ανακτήσει το 22% των κεφαλαίων που έβαλε στις υπό ειδική εκκαθάριση.

Με βάση την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές εισπράξεις των 13 υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών από δάνεια ανήλθαν από την έναρξη λειτουργίας τους µέχρι τις 31.12.2014, σε 615,6 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2014 οι bad banks εισέπραξαν 205,3 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των εισπράξεων κρίνεται σηµαντικό από την ΤτΕ με δεδομένο ότι τα 13 πιστωτικά ιδρύµατα υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατέχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εµφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών σε ποσοστό 96%.

Η προσπάθεια των ειδικών εκκαθαρίσεων επικεντρώνεται στην αύξηση της αποτελεσµατικότητας και της ταχύτητας ολοκλήρωσης του έργου τους, µε σκοπό τον περιορισµό του κόστους και του χρονικού ορίζοντα της λειτουργίας τους και κατ' επέκταση τη µεγιστοποίηση του προϊόντος της εκκαθάρισης αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να παρακολουθεί σε συνεχή βάση τα έξοδα των εκκαθαριστών και είναι υπό µελέτη η σκοπιµότητα και ο τρόπος λειτουργικής ενοποίησης επιµέρους ειδικών εκκαθαρίσεων ή ακόµη και του συνόλου αυτών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τη συνένωση των ειδικών εκκαθαρίσεων υπό ένα νομικό πρόσωπο και την άσκηση κεντρικής διαχείρισης. Στο νέο σχήμα η κάθε υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα θα αποτελεί γενική διεύθυνση και ο εκκαθαριστής θα λειτουργεί αντίστοιχα ως γενικός διευθυντής.

Με τη συνένωση, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει αφενός τη μείωση των εξόδων διαχείρισης φακέλων, αφετέρου την αποτελεσματικότερη τακτική ανάκτησης καθώς θα συντονισθούν ενέργειες εναντίον οφειλετών. Ταυτόχρονα θα τεθούν χρονικοί και ποσοτικοί στόχοι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v