Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρική διαχείριση για τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Στο τραπέζι η ανάθεση σε ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο της εκκαθάρισης των περισσότερων υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών. Η εισήγηση της BlackRock και ποιοι είναι οι στόχοι της κίνησης.

Κεντρική διαχείριση για τις υπό εκκαθάριση τράπεζες

Στην ενοποίηση του μηχανισμού εκκαθάρισης στις τράπεζες που έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς (ΑΤΕ, ΤΤ, Proton, Probank, Aspis Bank, TBank, συνεταιριστικές) προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, αναζητώντας λύσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη σε έσοδα ανάκτησης πορεία των ειδικών εκκαθαρίσεων. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ΤτΕ έχει δεχθεί σχετική εισήγηση από την BlackRock, στο πλαίσιο της μελέτης που ανέλαβε να συντάξει ο αμερικανικός οίκος για τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Η BlackRock εισηγείται την κεντρική διαχείριση όλων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με την θέσπιση χρονοδιαγραμμάτων και ποσοτικών στόχων θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας και την βελτίωση των μέχρι σήμερα επιδόσεων τόσο από πλευράς εσόδων όσο και στο μέτωπο της μείωσης των εξόδων λειτουργίας.

Αλλαγές στο καθεστώς που ισχύει για τις τράπεζες που τίθενται υπό εκκαθάριση ζητά επίμονα εδώ και καιρό η τρόικα και για το λόγο αυτό είναι συμφωνηθεί η ανάθεση μελέτης για τις βέλτιστες διεθνώς εφαρμοζόμενες πρακτικές.

Οι δυσκολίες αλλά και τα οφέλη

Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η νομική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που θα εγείρει σειρά νομικών θεμάτων. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι θα επιλεγεί το μοντέλο της κεντρικής διαχείρισης. Η ανάθεση δηλαδή σε ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο της εκκαθάρισης των περισσότερων αν όχι όλων των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών.

Αν η σχετική πρόθεση υλοποιηθεί το πιθανότερο είναι να ανατεθεί η κεντρική διαχείριση σε ιδιωτική εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη η εκκαθάριση της ProBank έχει ανατεθεί σε θυγατρική της PriceWaterhouseCoopers από την προηγούμενη ηγεσία της ΤτΕ ως ένα δοκιμαστικό βήμα για μελλοντικές κινήσεις.

Στόχος της ΤτE είναι να βελτιωθεί η ανακτησιμότητα σε δάνεια και να μειωθούν τα έξοδα. Με βάση τις απομειώσεις που έχει διενεργήσει το ΤΧΣ για τα περίπου 13 δισ. ευρώ που έδωσε προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από τη διάσπαση τραπεζών και την υπαγωγή των προβληματικών στοιχείων σε εκκαθάριση, μπορούν να ανακτηθούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί έχουν εισπράξει ήδη πάνω από 400 εκατ. ευρώ και έχουν αποδώσει σε ΤΕΚΕ και ΤΧΣ περίπου 300 εκατ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το δυσκίνητο καθεστώς προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστραφούν σε ΤΕΚΕ και ΤΧΣ επιπλέον κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι οι εξεταζόμενες αλλαγές αφορούν μόνο στις ειδικές εκκαθαρίσεις και όχι στις υπερδιευθύνσεις για την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συστήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v