Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαύρα σύννεφα πάνω από το Eurogroup

Δεν αναμένονται αποφάσεις τη Δευτέρα καθώς το πακέτο μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη δεν δείχνει να... περπατάει. Το 18 εναντίον 1 παραμένει διαμηνύουν οι υπουργοί. Αμεσα έσοδα ζητούν οι «θεσμοί». Γιατί ο Τσίπρας δεν θα πάει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Μαύρα σύννεφα πάνω από το Eurogroup

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει κανένα απτό αποτέλεσμα ή απόφαση από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, διεμήνυσαν στο Euro2day.gr κύκλοι των Βρυξελλών.

Ο σκεπτικισμός παραμένει για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά παρουσιάζεται αισιόδοξη ότι θα είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη.

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της Ε.Ε., εάν δεν αλλάξει η λίστα και δεν ενσωματωθούν μέσα μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πιέζουν και θα εξακολουθούν να πιέζουν οι δανειστές, τότε τα πράγματα θα προχωρήσουν πολύ αργά και άνευ χρηματοδότησης για την ελληνική πλευρά.

Κύριο μέλημα των εταίρων είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας ώστε το Eurogroup να έχει πλήρη εικόνα και να κάνει ανάλογες συστάσεις, ακόμα και για μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα που μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να μίλησε για δημιουργική ασάφεια του κειμένου του Eurogroup, όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο βολεύει και κάποιες σκληροπυρηνικές χώρες οι οποίες θεωρούν ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων θα υπάρχουν τροποποιήσεις (amendments) ανάλογα με το πόρισμα της αξιολόγησης.

Απόφαση για να αποδεσμευθούν δόσεις δεν αναμένεται τη Δευτέρα, παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει και ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο ελληνογαλλικό επιμελητήριο. Όπως ανέφεραν ορισμένες πηγές, ακόμα και το αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά περίπου 2 δισ. βρίσκεται στο μικροσκόπιο τόσο της ΕΚΤ, όσο και του Eurogroup χωρίς προς ώρας θετικές εξελίξεις.

Πιθανή απόφαση στο εγγύς μέλλον θα συνδυάζεται με πράξεις, δηλαδή με εφαρμογή των συμπεφωνημένων που θα περιέχουν κυρίως αυτά που καίνε τους δανειστές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης δεν αναμένεται σήμερα η ΕΚΤ να αποφασίσει να ξαναδέχεται τα ομόλογα ως εγγύηση καθώς ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια απόφαση συνδέεται με την πρόοδο του ελέγχου που εκκρεμεί καθώς και με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 24ης Απριλίου που είναι η άτυπη συνάντηση των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λεττονίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης αναμένεται να υποστούν για ακόμα μια φορά το 18/1 των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα.
Μάλιστα, μετριοπαθείς κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν στον Euro2day.gr ότι κάποιοι υπουργοί έχουν φθάσει στο όριο του ρεβανσισμού και σε συζητήσεις καταφέρονται «με μένος και απρέπεια εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης».

Το ταξίδι Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, εδώ και δύο μέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ραντεβού από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι πηγές αναφέρουν ότι η απάντηση αναμένεται σήμερα να είναι πως καλύτερα το ραντεβού να μετατεθεί για αργότερα. Η αιτιολόγηση της καθυστέρησης θα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς συζήτηση.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου θέλει να δώσει περισσότερη σημασία στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και λιγότερη με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι ο αυξημένος ρόλος της Κομισιόν ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Γιούνκερ, τώρα φαίνεται, επικοινωνιακά τουλάχιστον, να κάνει ένα βήμα πίσω.

Οι λόγοι είναι δύο:

1. Ο κ. Γιούνκερ ήρθε σε δύσκολη θέση με όλο το Eurogroup και με αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. όταν η ελληνική πλευρά άφησε να διαρεύσει δύο φορές η πρόταση της Κομισιόν η οποία έπρεπε να παραμείνει μυστική, καθώς ο ίδιος δεν είχε διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα μέλη πριν αναλάβει την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί λύση.

2. Δέχεται πιέσεις από τις περισσότερες κυβερνήσεις να διατηρηθεί το status quo όσον αφορά την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα El Pais κατά του Τσίπρα έγιναν για εσωτερικούς λόγους καθώς χθες βρισκόταν στη Μαδρίτη, εντούτοις κρίνονται ασυνήθιστα σκληρές για το προφίλ του.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι παρασκηνιακά δεν κινούνται τα νήματα. Πριν από το χθεσινό κολέγιο των επιτρόπων στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ είχε ξεχωριστή συνάντηση με τους κ. Μοσκοβισί και Ντομπροβόσκι, όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί η μετριοπαθής στάση προς την Ελλάδα.

Πάντως η Αθήνα έχει πέσει θύμα ενός ευρύτερου παιχνιδιού δυνάμεων που δεν αφορά εμάς, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο.

Για παράδειγμα, η επίθεση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Ισπανό υπουργό οικονομικών Λουίς Ντε Γκουίντος όταν αυτός αναφέρθηκε στο τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα που επεξεργάζονται εδώ και μήνες οι εταίροι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Ντε Γκουίντος προαλείφεται από τον κ. Σόιμπλε εδώ και ένα χρόνο για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, όταν τελειώσει η θητεία του κ. Ντάισελμπλουμ το καλοκαίρι. Ο κ. Ντάισελμπλουμ θέλει να παραμείνει.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και η πολύ επιθετική συμπεριφορά των Ισπανών και ιδιαίτερα του κ. Ντε Γκουίντος (που ανέκαθεν ανήκε στον γερμανικό άξονα) έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εάν η κυβέρνηση Ραχόι χάσει τις εκλογές, τότε χάνεται και η προεδρία του Eurogroup.

Άλλη μία κόντρα που υποβόσκει εδώ και μήνες είναι αυτή των Ντάισελμπλουμ - Γιούνκερ. Το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα γεγονότα που προηγήθηκαν στα τρια κρίσιμα Εurogroup, όπως τα εξιστόρησε ο κ. Βαρουφάκης, ήταν ορθά.

Οι περιγραφές του κ. Ντάισελμπλουμ στους Financial Times δεν αποτύπωναν την πραγματικότητα.

Οπως έγραψε τότε το Euro2day.gr, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε ενημερωθεί τόσο σε κλειστό γεύμα, όσο και από τον επίτροπο Μοσκοβισί για την πρόταση της Κομισιόν. Δεν εξέφρασε καμία άποψη. Και τελικά αποφάσισε να «εξαφανίσει» το εν λόγω έγγραφο και να μην το θέσει προ των υπουργών Οικονομικών για συζήτηση. Η στάση του έχει να κάνει με το γεγονός ότι θεώρησε ότι ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε να μπει στα χωράφια του. Για τους καλά γνωρίζοντες, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών, ενώ είχε εκφραστεί με μη κολακευτικά σχόλια για τον προκάτοχό του, πριν από λίγους μήνες διεκδίκησε το χαρτοφυλάκιο Μοσκοβισί χωρίς επιτυχία. Από τότε η υπόγεια κόντρα καλά κρατεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v