Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τις συνθήκες

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζει πως κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα υλοποιηθούν. Τονίζει ότι κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Έλληνες ψηφοφόρους. "Ο Τσίπρας θέτει τις σωστές ερωτήσεις, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις"

Γιούνκερ: Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τις συνθήκες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει πιο ευέλικτη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει τη βασική κατάσταση.

«Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συνθήκες» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρξει μία άλλη προσέγγιση στην ελληνική κρίση, μπορεί ακόμη να υπάρξει και περισσότερη ευελιξία. Η νίκη του Τσίπρα όμως, δεν σου δίνει το δικαίωμα να αλλάξεις τα πάντα».

Όπως μεταδίδει το ΜΝΙ, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε μάλιστα πως πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν και υποστήριξε πως κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Έλληνες ψηφοφόρους

«Ο Τσίπρας έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα. Έχει αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες. Έχει όμως ένα πρόβλημα: Να εξηγήσει ότι κάποιες από τις δεσμεύσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα υλοποιηθούν. Ο Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι έθεσε τις σωστές ερωτήσεις. Ποτέ όμως, δεν έδωσε απαντήσεις.» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Το έλλειμμα και η ανεργία έχουν μειωθεί και η κατάσταση ξεκαθάρισε μέχρι τις εκλογές. Παρόλα αυτά, ο 27χρονος Έλληνας που δεν κατάφερε ποτέ να δουλέψει δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά μεγέθη. Ενδιαφέρεται ότι δεν έχει δουλειά. Και είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία αυτό δεν θα αλλάξει γρήγορα, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ήρθε «το τέλος της Τρόικας», ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Ο κόσμος ανακαλύπτει τώρα, ότι εδώ και χρόνια λένε πως θα πρέπει να μπει τέλος στην Τρόικα. Κυρίως λόγω του προβλήματος αξιοπρέπειας. Ίσως να μην δείξαμε το δέοντα σεβασμό.»

«Η δική μου προσέγγιση είναι πως οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης δεν έκατσαν να διαπραγματευτούν με την Κομισιόν ή το Eurogroup, αλλά με αξιωματούχους. Αυτό δεν ήταν σωστό. Υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα: Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα προσαρμογής είναι αναγκαίο να υπάρχει και εκτίμηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Αυτό δεν έγινε και τώρα βλέπουμε ότι το 25% των Ελλήνων έχουν αποκλειστεί από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει αυτές τις συνέπειες» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v