Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόωρη Ανάσταση μέσω Ντράγκι ζητά η κυβέρνηση

Αισιοδοξία για λύση μεταξύ Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα στο Μαξίμου. Τα κενά στις ελληνικές προτάσεις που εντόπισαν οι δανειστές και η γκρίνια για τα τεχνικά κλιμάκια. Νέες προτάσεις από την Αθήνα. Στο στόχαστρο της Αθήνας τα κέρδη από τα ομόλογα.

  • της Μαρίνας Μάνη
Πρόωρη Ανάσταση μέσω Ντράγκι ζητά η κυβέρνηση

«Πολύ κοντά» σε λύση που θα δώσει ανάσα ρευστότητας εκτιμά ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, κι οι πλέον αισιόδοξοι βλέπουν απελευθέρωση του 1,9 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από απόφαση του Eurogroup.

Παρότι η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group ολοκληρώθηκε χθες χωρίς αποτέλεσμα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί άμεσα, μέχρι τις 10 Απριλίου, ώστε η χώρα να ξεφύγει από την ασφυκτική θηλιά ρευστότητας.

Το στίγμα θα δοθεί στο EuroWorking Group που συνεδριάζει στις 16:00, ενώ το καλό σενάριο τοποθετεί το Eurogroup στα μέσα της ερχόμενης, Μεγάλης Εβδομάδας, και το... πολύ καλό το επισπεύδει για μεθαύριο (με τηλεδιάσκεψη), δηλαδή μία ημέρα πριν αρχίσει η αργία για το Πάσχα των Καθολικών. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προσκομίσει στο EWG νέες προτάσεις για μέτρα.

Για την επόμενη εβδομάδα οριοθέτησε το χρόνο που μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, ενώ στην πολιτική διαπραγμάτευση έδωσε έμφαση ο Ν. Χουντής, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του EWG.

Στο στόχαστρο της ελληνικής πλευράς βρίσκεται το 1,9 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το οποίο βρίσκεται παρκαρισμένο στις κεντρικές τράπεζες και περιμένουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν στη χώρα. Αυτό βέβαια, δεν αναμένεται να συμβεί στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας που αναμένεται να αυξήσει τον ELA, όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τις ανάγκες τους σε ρευστότητα.

Σε κεντρικό επίπεδο το Μαξίμου εμφανίζει συγκρατημένη αισιοδοξία και, επισήμως, δεν υιοθετεί τη γνωστή θέση κυβερνητικών στελεχών που άναψε φωτιές την προηγούμενη εβδομάδα, ότι «θα πληρώνουμε δανειακές υποχρεώσεις μόνο όσο εκταμιεύονται τα οφειλόμενα».

Παρά τις φήμες μάλιστα που είχαν κυκλοφορήσει πριν από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε ούτε καν νύξη σε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ όσοι είχαν ήδη υπονοήσει στάση πληρωμών σημείωναν ότι «όποιο μήνυμα ήταν να σταλεί εστάλη».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την κάλυψη της δόσης των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Τα δύσκολα του συμβιβασμού

Στις επόμενες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τα γκρίζα σημεία που άφησε η τριήμερη συζήτηση στο Brussels Group. Οι πηγές, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από τη βελγική πρωτεύουσα, μεταφέρθηκε το αίτημα των εταίρων να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για το ασφαλιστικό και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς τα χαρακτήρισαν ανεπαρκή. Αυτά τα κενά είναι που οδηγούν τη Μέρκελ και τον Ολάντ στο να προειδοποιήσουν ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος και τον Τουσκ να τοποθετεί το χρόνο για τη συμφωνία προς τα τέλη του μήνα.

Επιπλέον πονοκέφαλο αποτελεί η γκρίνια των δανειστών για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Υπό αυτό το πρίσμα το κλίμα που μεταδίδεται από τα στρατόπεδα των δανειστών δεν είναι σε ευθεία γραμμή με την αισιοδοξία που εκπέμπει η κυβέρνηση, αν και από όλες τις πλευρές τονίζεται η βούληση να αποφευχθεί ένα ατύχημα.

Το πολιτικό μέτωπο

Δεδομένης της διαβεβαίωσης του ιδίου του κ. Τσίπρα προχθές στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «έντιμο συμβιβασμό», τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν τάχιστα αλλά με τρόπο που να μην προκαλέσει νέες... εκρήξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στα κυβερνητικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Ηδη προγραμματίζονται συνεδριάσεις και συσκέψεις των οργάνων ενώ το μασάζ ξεκίνησε από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές και να αποδίδει στην... καμμένη γη που βρήκε η κυβέρνηση την αποδοχή του συμβιβασμού (μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης).

Εξεταστική (και) ως αντίβαρο

Από αυτήν την άποψη, δεν θεωρείται τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει επισήμως το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το πώς (και από ποιους) μπήκε η χώρα στα μνημόνια.

Ο αρχικός σχεδιασμός τοποθετούσε την έναρξη της διαδικασίας μετά το Πάσχα, ωστόσο η επίσπευση κρίθηκε επιβεβλημμένη, ώστε στο «διά ταύτα» της διαπραγμάτευσης να υπάρχει ισχυρό πολιτικοεπικοινωνιακό αντίβαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v