Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Ο χρόνος είναι πολύτιμος για την Ελλάδα

Υπάρχει ευελιξία αλλά η χώρα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις τόνισε η Αγκελα Μέρκελ. Εχει χαθεί χρόνος, αλλά το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ξεκαθαρίζει ο Γάλλος πρόεδρος. Πώς βλέπουν οι δύο ηγέτες την προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας.

Μέρκελ: Ο χρόνος είναι πολύτιμος για την Ελλάδα

Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις τόνισε η Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή τύπου που έδωσε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύεις της, υπάρχει όμως ευελιξία για το πώς θα καταρτιστεί το πρόγραμμα της χώρας», επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να παραμείνει μέρος της Ευρώπη», είπε από την πλευρά του ο Φ. Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν αν η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκαλεί ανησυχίες για δημιουργία ενός άξονα Ρωσίας – Ελλάδας, προκειμένου να μπλοκαριστούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία. Η Α. Μέρκελ απάντησε ότι και η ίδια και ο Φ. Ολάντ βρέθηκαν στη Μόσχα πριν από λίγο καιρό δίχως αυτό να απειλεί την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα θέματα της διαπραγμάτευσης η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι έγινε η αρχή, αλλά η διαδικασία δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος. Θα πρέπει, όπως είπε, η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πρόγραμμα βοήθειας – με παραλλαγές, αφού άλλαξε η κυβέρνηση, όπως συμπλήρωσε- αλλά ο χρόνος πιέζει.

Ο Φ. Ολάντ είπε πως ο ίδιος παρακολουθεί όπως και η κ. Μέρκελ την πορεία των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα. Η Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά, είναι η μοίρα της Ελλάδας, και δεν υπάρχει άλλη λύση για εκείνη από το να μετέχει στην ευρωπαϊκή ζωή. 

Σε επόμενη ερώτηση για πιθανές εκταμιεύσεις, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για συγκεκριμένη μέρα, καθότι περιμένει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς, την οποία παρακολουθεί στενά.

Ο κ. Ολάντ πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία ασχολούνται εντατικά με το θέμα, καθότι πρόκειται για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη και αναφορικά με τη συμφωνία δήλωσε ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, διότι χάθηκε πολύς χρόνος και τώρα πρέπει να προλάβουμε. Τόνισε όμως ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v