Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Randstad: Μικρές οι προοπτικές για εργαζόμενους άνω των 55

Μόνο το 25% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι προοπτικές απασχόλησης για εργαζομένους άνω των 55 θα αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Μειώνεται ο φόβος απόλυσης. Σταθερός ο "δείκτης κινητικότητας". Τι δείχνει η έρευνα της Randstad.

Randstad: Μικρές οι προοπτικές για εργαζόμενους άνω των 55
Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εξερευνά τις προοπτικές απασχόλησης των μεγαλύτερων ηλικιακά υπαλλήλων, το χάσμα δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας καθώς και τον τριμηνιαίο δείκτη κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας και την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Η επίδραση της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, η οποία συντελεί στη μείωση του ενεργού πληθυσμού, έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Στην Ελλάδα, μόνο το 42% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η διατήρηση των εργαζομένων άνω των 55 χρόνων είναι κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της εταιρείας τους. Το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό είναι 56%. Το 80% επιβεβαίωσε ότι η γήρανση του εργατικού δυναμικού θα προκαλέσει μια μείωση του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα ενώ το 79% δήλωσε ότι η προσέλκυση νέων ανθρώπων είναι σημαντική για την επιτυχία της εταιρείας τους. Το τελευταίο ποσοστό ανταποκρίνεται και στα παγκόσμια νούμερα, με ποσοστό 78%.

 

Στην τελευταία θέση, μαζί με τους συμμετέχοντες από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, μόνο το 25% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι προοπτικές απασχόλησης για εργαζομένους άνω των 55 θα αυξηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Μόνο το 24% πιστεύει ότι ο εργοδότης του έχει ενεργές πολιτικές για να προσελκύσει και να διατηρήσει ανθρώπους άνω των 55 χρόνων στην Ελλάδα. Το 76% των Ελλήνων συμμετεχόντων θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολο για μεγαλύτερους ηλικιακά υπαλλήλους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Από την άλλη, το 66% θεωρεί ότι οι προοπτικές απασχόλησης για νέους Έλληνες μεταξύ 18 και 30 ετών θα ενισχυθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 66% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο εργοδότης του έχει ενεργές πολιτικές για να προσελκύσει νέους υπαλλήλους. Το 58%, επίσης, τόνισε ότι το χάσμα δεξιοτήτων στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον εργοδότη του αλλά μόνο το 46% αναγνωρίζει ότι η γεφύρωση του χάσματος είναι πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία. Το 63% συμφωνεί ότι το χάσμα δεξιοτήτων εντοπίζεται κυρίως στις δεξιότητες STEM (Science/Επιστήμη, Technology/Τεχνολογία, Engineering/Μηχανική, Math/Μαθηματικά).

Ο «Δείκτης Κινητικότηταs» παραμένει σταθερός

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση, στον φόβο απόλυσης, στην ανάγκη των εργαζομένων για νέες προσωπικές προκλήσεις και στο επίπεδο αισιοδοξίας ότι θα βρουν δουλειά αλλού.

Ο «Δείκτης Κινητικότητας» για την Ελλάδα παρέμεινε σταθερός στις 107 μονάδες για το παρόν τρίμηνο. Αυτό συμπίπτει με τη μείωση του φόβου της απώλειας εργασίας, όπως αποτυπώθηκε στην παρούσα έρευνα Workmonitor. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας παραμένει σταθερός στις 109 μονάδες.

Ο φόβος απόλυσης μειώνεται

Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, το 37% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό, που σημαίνει μείωση της τάξης του 5% από το α' τρίμηνο του 2016. Όσον αφορά τους Έλληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (40%), ενώ, όσον αφορά τους άνδρες, το ποσοστό αγγίζει το 38%. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 55-67 ετών (47%).

Εργασιακή ικανοποίηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 64%. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών εμφανίζονται ως οι πιο ικανοποιημένοι (σε ποσοστό 66%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (64%).

Το 65% των ανδρών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την εργασία του ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες αγγίζει το 61%. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν νέα απασχόληση αυξάνεται ελαφρώς Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που αναζητά νέες θέσεις εργασίας μειώνεται κατά 5%, φτάνοντας το 34% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών, με ποσοστό 45%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 36% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας και το ποσοστό αυτό άγγιξε το 34% για τους άνδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v