Στις 164 ψήφους «έμεινε» η απλή αναλογική

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη βουλή. Με την πρότασή μας θορυβήθηκε το κατεστημένο, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκφυλίζεται η πολιτική διαδικασία, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Κριτική στην κυβέρνηση από Φ. Γεννηματά. Σε υψηλούς τόνους και ο Στ. θεοδωράκης. Θερμό επεισόδιο Μητσοτάκη-Βούτση.

Στις 164 ψήφους «έμεινε» η απλή αναλογική

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στο κοινοβούλιο μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αλλαγές στο εκλογικό νόμο.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής.Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων, ο Χρ. Νικολόπουλος και ο Θ. Θεοχαρόπουλος (συνολικά 164 ψήφοι). Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε από την ψηφοφορία η Χρυσή Αυγή. Επίσης απείχε από την ψηφοφορία ο Α. Σαμαράς. Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Αναλυτικότερα:

-Επί του άρθρου 1 (ψήφος στα 17), «ναι» ψήφισαν 180 βουλευτές, «όχι» 81 και «παρών» 20.

-Για το άρθρο 2 (κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα), «ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «όχι» 83 και «παρών» 19. 

-Επί του άρθρου 3 (διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%), «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, «όχι» 101 και «παρών» 17

-Επί του άρθρου 4, «ναι» 179 βουλευτές, «όχι» 86 και «παρών» 16.

-Επί του άρθρου 5, «ναι» 179 βουλευτές, «όχι» 86 και «παρών» 16

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους Γιώργος Δημαράς, διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή, καθώς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που αφορά στο πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

Με διαφοροποιήσεις εμφανίστηκαν και βουλευτές του Ποταμιού. Οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17. «Παρών» στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (αφορά τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στο 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος Ιλχάν Αχμέτ.

Kόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του υπογράμμισε πως η απλή αναλογική στηρίζεται στην ισοτιμία της ψήφου και αυτό αποτέλεσε αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για δεκαετίες. Ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα, είπε και επιτέθηκε στη ΝΔ για το ότι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να στηριχθεί στις ψήφους της ΧΑ.

Δίνουμε κίνητρο στους νέους να μετέχουν στην πολιτική διαδικασία και να την επηρεάσουν, τόνισε. Χαρακτήρισε κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

«Αυτός είναι ο λόγος που θορυβήθηκε το κατεστημένο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με την απλή αναλογική εκφυλίζεται η πολιτική διαδικασία και οδηγεί σε κυβερνήσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Η απόφαση να εισηγηθεί η κυβέρνηση την απλή αναλογική είναι ανιστόρητη. 

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την οικονομία και τις συνέπειες της καταστροφικής διαπραγμάτευσης. 

Βλέπεται ότι οδηγείστε σε βαριά ήττα στις εκλογές και προσπαθείτε να εμποδίσετε τη ΝΔ, υπογράμμισε.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό τονίζοντας: «Παίζετε με την απλή αναλογική επειδή φοβάστε την απλή λογική που λέει ότι δεν μπορείτε, τα κάνατε μαντάρα».

«Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε», ανέφερε. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την ανικανότητα σας διευκολύνετε τη Δεξιά παλινόρθωση».

Ο Στ. Θεοδωράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται με την κρίση την απλή αναλογική και σημείωσε ότι το κάλεσμά προς το Ποτάμι ήταν ένα κάλεσμα αμηχανίας και προσέθεσε:

« Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη ημέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά - ... με 18 μήνες καθυστέρηση - την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Ενταση και μεταξύ Βούτση-Μητσοτάκη

Κόντρα επικράτησε στη Βουλή όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

«Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική. Κεντρικά πολιτικά σας στελέχη διακινούν πολιτική αλητεία σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία. Έπρεπε να αποδοκιμάσετε», είπε ο Νίκος Βούτσης και τόνισε:

«Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος γνωρίζαμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και η συζήτηση έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας τα όσα καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Ν. Βούτση επιβεβαίωσε αυτά που ο ίδιος είπε, ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v