Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ισοτιμία ψήφου η απλή αναλογική

Καμία βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν θα υπάρξει χωρίς δημοκρατική μεταρρύθμιση του συστήματος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ρόλο συμπληρώματος της ΝΔ παίρνουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, υποστήριξε. Η διαπλοκή και το άγχος της ΝΔ.

Τσίπρας: Ισοτιμία ψήφου η απλή αναλογική

Η απλή αναλογική στηρίζεται στην ισοτιμία της ψήφου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αυτό αποτέλεσε αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων για δεκαετίες.

Ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα, είπε και επιτέθηκε στη ΝΔ για το ότι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να στηριχθεί στις ψήφους της ΧΑ.

Δίνουμε κίνητρο στους νέους να μετέχουν στην πολιτική διαδικασία και να την επηρεάσουν, τόνισε.

Δεν είναι τυχαία η υποστήριξη των πολιτών, που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, για την απλή αναλογική.

Με έκπληξη άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνδέει τον λαϊκισμό με την άμεση δημοκρατία. Ποτέ δεν υπήρξε η αίσθηση ότι με λιγότερη δημοκρατία μπορούν να βγούμε από τα αδιέξοδα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Βουλή συνεχίζει και αυτές τις ημέρες προχωρά και η αδειοδότηση των καναλιών. «Ισως η νευρικότητα της ΝΔ σχετίζεται με αυτή την εξέλιξη», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Δεν ήσασταν ποτέ κόμμα διαμαρτυρίας και γίνατε κόμμα διαμαρτυρίας για χάρη αυτών που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βήματα που επιχείρησαν και άλλες κυβερνήσεις αλλά δεν τα έφεραν εις πέρας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι και κρίση του πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε μια πελατειακή δικτύωση ως μέσο αναπαραγωγής της.

Φτάσαμε στο σημείο που καμία βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν θα υπάρξει χωρίς δημοκρατική μεταρρύθμιση του συστήματος. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος στο μέλλον υπό την απόλυτη κυριαρχία του παλαιού καθεστώτος, υποστήριξε.

Χαρακτήρισε κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. «Αυτός είναι ο λόγος που θορυβήθηκε το κατεστημένο».

Όπως είπε κόμματα που έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα αναγκάστηκαν σήμερα να την καταδικάσουν.
Είπατε ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν θα υποστηρίξει την κατάργησή του που θα βρείτε 200 ψήφους; Στην Χρυσή Αυγή;

Μας κατηγορείτε ότι δεν υλοποιήσαμε την ψήφο των ομογενών τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Εσείς που ήσασταν για χρόνια κυβέρνηση γιατί δεν το φέρατε; αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για τα οποία δεν συμφωνεί αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην απλή αναλογική.

Επιτέθηκε στη ΝΔ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για καιροσκοπισμό αναφερόμενος σε πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση το 2014 που μιλούσε για «αναλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται καλύτερα στην κοινοβουλευτική εμπειρία».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για ψήφο στα 16 χρόνια που «είναι μια θετική εξέλιξη για να μπει η νεολαία μπροστά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην δίκη της Siemens λέγοντας ότι θα γίνει γιατί η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να τονίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και επιτέθηκε στην ΝΔ για τον κο Σκλαβούνη που παραμένει υπεύθυνος για τον τομέα ανάπτυξης του κόμματος παρά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Αναφερόμενος στα κόμματα του κέντρου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν κατανοεί τη στάση τους αν και καταλαβαίνει ότι ζουν μια «δύσκολη μέρα». Σε μια ιστορική στιγμή έρχεται ένα αίτημα για απλή αναλογική που δίνει βαρύνοντα ρόλο στα κόμματα του μεσαίου χώρου και δεν κατανοώ τον λόγο που αρνούνται ένα πολιτικό δώρο: να παίξετε σημαντικό ρόλο. Προτιμάτε τον ρόλο του συμπληρώματος της ΝΔ και διαπράττετε ιστορικό ατόπημα. 

Μας χαρίζετε ένα δώρο, αυτό της ηθικής υπεροχής, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v