Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ομολογία ήττας η απλή αναλογική

Κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται από την ουσία αλλά και τις σκοπιμότητες που κρύβει, τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Επικίνδυνη για τη χώρα η απλή αναλογική, οδηγεί σε κυβερνήσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Τυχοδιωκτική η κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Ομολογία ήττας η απλή αναλογική

Σκοπός πρέπει να είναι να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες τόνισε στην ομιλία του Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις αρχές της δημοκρατίας δεν πρέπει να υποκύπτουν στην κομματική νομοτέλεια.

Κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται από την ουσία αλλά και τις σκοπιμότητες που κρύβει. Βλέπεται ότι οδηγείστε σε βαριά ήττα στις εκλογές προσπαθείτε να εμποδίσετε τη ΝΔ, είπε κοιτώντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Επειδή ξέρουν ότι όποτε γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος μαγειρεύουν τους κανόνες. Το λέμε καθαρά: αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Θα βρει απέναντι μια συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων που δεν θα οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία.

Παραδέχτηκε ότι πολλοί πολίτες βλέπουν θετικά την απλή αναλογική, αλλά υποστήριξε ότι αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Όπως είπε:

* Το μπόνους δεν είναι 50 αλλά 25-35 έδρες ή 10% των εδρών του κοινοβουλίου.

* Η εφαρμογή της απλής αναλογικής (μετά τη δεκαετία του 1920) ήταν καταστροφική για τη χώρα. Η μέση ζωή των κυβερνήσεων ήταν έξι μήνες.

Πώς θα σχηματίζονταν κυβέρνηση το 2015 με πέντε κόμματα; αναρωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ. Μπορείτε να ασκήσετε κριτική για πολλά πράγματα αλλά το κόμμα πάντα υπήρξε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής για να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα.

Εμείς δεν προσαρμόσαμε τις απόψεις μας στις πολιτικές συγκυρίες. Πότε δεν σκεφτήκαμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο για κομματικά οφέλη. Εμείς είμαστε κόμμα αρχών και αξιών.

Όπως είπε το μπόνους είναι σεβασμός στη βούληση των πολιτών για το ποιος θέλει να τους κυβερνήσει. Σε μια εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα και κυβερνητική συνοχή η απλή αναλογική θα παράγει αστάθεια. Ποιος θα έρθει να επενδύσει όταν δεν γνωρίζει πόσο θα αντέξει μια κυβέρνηση.

Με την απλή αναλογική εκφυλίζεται η πολιτική διαδικασία και οδηγεί σε κυβερνήσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. 

Η απόφαση να εισηγηθεί η κυβέρνηση την απλή αναλογική είναι ανιστόρητη. Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επερχόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; αναρωτήθηκε. Γιατί δεν την αλλάξατε πέρυσι; 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο στους 17αρηδες αλλά όχι στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση από την οικονομία και τις συνέπειες της καταστροφικής διαπραγμάτευσης.

Μίλησε για κλίμα συλλογικής κατάθλιψης που υπάρχει πάνω από την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ορθώσει τοίχος ευθύνης. «200 ψήφους δεν θα βρείτε, θα υποστείτε δεινή κοινοβουλευτική ήττα».
Όπως είπε στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει το υφιστάμενο σύστημα και όταν γίνει κυβέρνηση θα εξεταστούν σοβαρές προτάσεις για μείωση των περιφερειών, ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και αναλογικότερο μπόνους αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει στο τραπέζι η απλή αναλογική.

Ο νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Η απλή αναλογική αντιβαίνει στην απλή λογική, τόνισε.
Αναφορικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση και τα δημοψηφίσματα υποστήριξε ότι μπορεί να είναι διχαστικά. Εκανε έκκληση να μην πάει χαμένη ευκαιρία Συνταγματικής Αναθεώρησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v