Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοι εναντίον όλων και στη μέση η... απλή αναλογική

Πέρασε αλλά δεν έφτασε τις 200 ψήφους η απλή αναλογική. Οι επιθέσεις των αρχηγών, η μάχη των εντυπώσεων και ο νέος υπό διαμόρφωση πολιτικός χάρτης της χώρας. Ο ρόλος του Λεβέντη, οι διαφοροποιήσεις στο Ποτάμι και οι προαναγγελίες του Πάνου Καμμένου.

Ολοι εναντίον όλων και στη μέση η... απλή αναλογική

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, η αγωνία ανύπαρκτη και οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, είχαν την ευκαιρία -κυρίως για λόγους εντυπώσεων- να ανταλλάξουν σφοδρά πυρά.

Ήταν μία μάχη «όλων εναντίον όλων»: Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη, Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα, Γεννηματά εναντίον Τσίπρα και Μητσοτάκη, Λεβέντης εναντίον Γεννηματά και Θεοδωράκη, Θεοδωράκης εναντίον Τσίπρα, Κουτσούμπας και Μιχαλολιάκος εναντίον... όλων. Παραδόξως ο πιο ήρεμος από τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς ιδιαίτερες επιθέσεις προς τους αντιπάλους, ήταν ο Πάνος Καμμένος.

Η απλή αναλογική, στη μορφή που την έφερε η συγκυβέρνηση στη Βουλή, υπερψηφίστηκε μεν, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε επί της αρχής, ούτε σε κάποιο άρθρο της, τις απαιτούμενες 200 ψήφους βουλευτών. Έτσι, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εφόσον είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές- και καταφέρει να αλλάξει ξανά τον νόμο, όπως έχει προαναγγείλλει.

Και αν ειδήσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν προέκυψαν, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, κατά κάποιο τρόπο έγινε μια καταρχήν χαρτογράφηση του νέου πολιτικού χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Όπερ σημαίνει, κατά τις ίδιες αναλύσεις, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αποκτά έναν ακόμα σύμμαχο στο πρόσωπο του Βασίλη Λεβέντη, η Φώφη Γεννηματά επιμένει στις αποστάσεις και τη σκληρή γραμμή τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά στον πρωθυπουργό, όχι όμως και όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού, με δεδομένες τις χθεσινές διαφοροποιήσεις αρκετών εξ αυτών.

Η ένταση κάποιες φορές ήταν μεγάλη, με τα δύο μεγάλα κόμματα να παίζουν τον «μουτζούρη» με φόντο τη Χρυσή Αυγή, οι βουλευτές της οποίας, μετά την ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου, είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση.

«Χρεοκοπημένοι εκδότες»

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί, εκτός από τη ΝΔ, και στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για την αρνητική στάση τους στην απλή αναλογική. «Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να γίνετε κύριε Μητσοτάκη, επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες, η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, που απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού». Παράλληλα, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να αναδείξει το ηθικό πλεονέκτημα του κόμματός του, με αναφορές στον Σταύρο Παπασταύρου, τον Χρήστο Σκλαβούνη της UBS, τη Siemens, μέχρι και σε... αποστασίες. Θέλησε δε να «κτυπήσει» τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Λέτε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις. Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι να απολύετε δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει ακυβερνησία και παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς. «Πολλοί από εσάς δεν θα ήσασταν στην αίθουσα, αν δεν υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, με μία ακόμη κίνηση εσωκομματικής συσπείρωσης, έκανε ονομαστική αναφορά σε όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ, οι οποίοι «δεν άλλαξαν -ενώ θα μπορούσαν- τον εκλογικό νόμο».

Παράλληλα, προχώρησε σε νέο άνοιγμα στα λεγόμενα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το νομοσχέδιο δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Θα βρει απέναντι μια συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων που δεν θα οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία». Προανήγγειλε εξάλλου ότι όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, «θα εξεταστούν σοβαρές προτάσεις για μείωση των περιφερειών, ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και αναλογικότερο μπόνους», κάνοντας ένα μικρό βήμα πίσω από τις μέχρι τώρα θέσεις του.

«Τα έκανε μαντάρα»

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στο αυτόνομο πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, ως τον τρίτο ισχυρό εναλλακτικό πόλο, που οραματίζεται. Σε πολύ σκληρή γλώσσα -ίσως την πιο σκληρή μέχρι τώρα- διεμήνυσε ότι «η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε». Χρέωσε στον πρωθυπουργό παντελή αναξιοπιστία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα έκανε μαντάρα», προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στο κόμμα της, ενώ επιτέθηκε και στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Πάνο Καμμένο.

Με τη Φώφη Γεννηματά τα... έβαλε κατά κύριο λόγο ο Βασίλης Λεβέντης. «Για την κ. Φώφη είμαι πολύ στεναχωρημένος και θεωρώ ότι θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό. Όταν θα κάνει γύρο θριάμβου η δεξιά, ίσως εσείς να μην είστε στην αίθουσα», σημείωσε, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για δύο διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς τον Ιούλιο του 2015: Ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές, θα συζητήσει με τα άλλα κόμματα για τον εκλογικό νόμο. «Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πράκτορες της Άγκυρας»

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος προειδοποίησε πως οποιαδήποτε μείωση του πλαφόν του 3% θα ήταν εθνικό έγκλημα, καθώς θα άνοιγε την «κερκόπορτα της Βουλής στους πράκτορες της Άγκυρας».

Ο δε γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, «ταυτίζονται στο βασικό: ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί την κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και ματώνουν τον λαό».

Τέλος, ο Πάνος Καμμένος έκανε εκτενή αναφορά στη Συνταγματική Αναθεώρηση, προαναγγέλλοντας την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, αλλά και νέες, αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v