Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάσεις τέλος, κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Α. Τσίπρας (upd)

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε το τέλος εποχής για το κόμμα-ομπρέλα και έβαλε τέλος στην… πάλη των τάσεων. Οι «συγκρουσιακοί» υπουργοί εκτινάχθηκαν στη σταυροδοσία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Τα τελικά αποτελέσματα.

Τάσεις τέλος, κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Α. Τσίπρας (upd)

Τάσεις τέλος, Τσίπρας κυρίαρχος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έριξε αυλαία χθες σηματοδοτώντας τη μετάβασή του σε ένα «κανονικό» κόμμα. Με κυρίαρχο στοιχείο, δηλαδή, όχι την... πάλη των τάσεων, αλλά την κοινή αντίληψη (με επιμέρους διαφοροποιήσεις) για τις αρχές του, τον ρόλο του και, πλέον, την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε κυρίαρχος του παιχνιδιού.

* Αφενός, επανεξελέγη στην προεδρία με το... σοβιετικό ποσοστό του 93,5% και χωρίς να υπάρξει αντίπαλος όπως ήθελαν κάποιες ανυπόστατες φήμες (για την ιστορία, στο προηγούμενο συνέδριο επενεξελέγη με 74% καθώς τα λευκά είχαν ανέλθει στο 20%).

* Αφετέρου, έβαλε τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία της νέας ηγεσίας, πείθοντας τους συνέδρους (μετά από μία αντίθετη, πρώτη ψηφοφορία) να μην αναδείξουν μία στενά «κομματική» Κεντρική Επιτροπή στριμώχνοντας βουλευτές-υπουργούς-κρατικούς αξιωματούχους στο 25% των μελών της -ήτοι, στα 38 μέλη επί συνόλου 151 (στην επαναληπτική ψηφοφορία ψηφίσθηκε η διάχυση των βουλευτών στο σύνολο των μελών του οργάνου).

Δεδομένου ότι ο χρόνος για τον ανασχηματισμό έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες, αφού συνυπολογίσει και την «τύχη» που επιφύλαξε το συνέδριο στους λεγόμενους «κορυφαίους» της κυβέρνησης.

Το εμβληματικό «μαζί τα κάναμε» του Ευκλείδη

Οι τάσεις και οι ομάδες δεν «κατέβηκαν» (όπως παλιά) με ξεχωριστές πλατφόρμες και υποψηφίους, ενώ οι τυπικοί και άτυποι επικεφαλής τους εμφανίσθηκαν στο πλευρό του προέδρου-πρωθυπουργού ως κομματική ηγεσία και, ταυτόχρονα, κυβερνητικό επιτελείο.

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (σ.σ. άτυπος επικεφαλής των “53”) στην εξ αριστερών κριτική που ανέπτυξε ο Πάνος Σκουρλέτης (“δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα”) ήταν η πλέον χαρακτηριστική… και αποκαλυπτική των ηγετικών προθέσεων: "Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί".

Παρέμβαση που, αυτομάτως, αφαίρεσε από τους “53” τον τίτλο της εσωκομματικής εξ αριστερών αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι τη διάλυση των τάσεων είχαν προτάξει προσυνεδριακά η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Δραγασάκης. Και οι δύο στις ομιλίες τους κινήθηκαν ενωτικά και συναινετικά (με την Περιφερειάρχη να χαρακτηρίζει ψευτοδίλημμα το “αριστερό success story ή ήττα και ιδεολογική καθαρότητα») και επιβραβεύθηκαν με εντυπωσιακό αριθμό ψήφων για το νέο ηγετικό όργανο.

“Σταυρο-πρωτιές” με νόημα

* Οι «πρωτιές» (στη σειρά εκλογές στην Κ.Ε.) των στελεχών που τον περιβάλλουν, έδειξαν ότι οι σύνεδροι κινήθηκαν «ενωτικά» και επικρότησαν την πολιτική που ακολούθησε και (διαβεβαιώνει ότι) θα ακολουθήσει η κυβέρνηση: συμβιβασμός με τους δανειστές πέρυσι ως αναγκαίο κακό - διαρκής διαπραγμάτευση για το βέλτιστο αποτέλεσμα - κοινωνικές δράσεις εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων όπου γίνεται κατορθωτό (μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, υγειονομική περίθαλψη στα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους) - συγκρούσεις με διαπλοκή, διαφθορά και... Εκκλησία.

Είναι ενδεικτικό ότι οι υπουργοί που πρωταγωνίστησαν σ' αυτές τις συγκρούσεις (Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης) βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα της σταυροδοσίας.

Στον παραπάνω καμβά «ζωγράφισαν» άλλωστε οι συντριπτικά περισσότεροι ομιλητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διακηρύχθηκε η αγωνία όλων για τα περιθώρια της διαρκούς διαπραγμάτευσης και τον κίνδυνο να χαθεί το αριστερό-κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης χάριν των αναγκαίων συμβιβασμών.

Την αγωνία αυτή αποτύπωσε στην ομιλία της η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία αδυνατώντας να ψηφίσει ένα μνημονιακό πακέτο παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα, παρέδωσε την έδρα και παραμένει δυναμικό στέλεχος του κόμματος. «Κάποια στιγμή, κάποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει από την κυβέρνηση, το θέμα είναι τι θα έχει αφήσει πίσω του», είπε και καταχειροκροτήθηκε.

«Ανοιγμα» με... δόντια

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα δείξει εάν ξεπεράστηκε η προσυνεδριακή γκρίνια για το «άνοιγμα» του κόμματος προς τα σοσιαλιστικά... λημέρια. Καμία σχετική αναφορά ομιλητών (και του κ. Τσίπρα, βεβαίως) δεν αποδοκιμάσθηκε από τους συνέδρους, παρότι «Πασοκογενείς» υπουργοί (όπως ο Χρήστος Σπίρτζης) δεν έβαλαν υποψηφιότητα για το ηγετικό όργανο.

Τι θα γίνει με τον Π. Σκουρλέτη;

Ενα ερώτημα είναι πώς θα κλείσει η ρωγμή που έδειξε να ανοίγει με την κυβερνητική πολιτική ο Πάνος Σκουρλέτης, με την εξ αριστερών κριτική που άσκησε κατά την ομιλία του.

Η υψηλή θέση σε σταυρούς για την Κ.Ε. (σ.σ. στην πρώτη οχτάδα μέχρι αργά τη νύχτα) επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα.

Οσοι ξέρουν τον κ. Τσίπρα καταλαβαίνουν ότι πολύ δύσκολα θα τον «αδειάσει» στον ανασχηματισμό, με πιθανότερη μία λύση κοινής αποδοχής. (σ.σ. νυν υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος είπε ανοικτά ότι δεν συναινεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ).

Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση να αναλάβει Γραμματέας του κόμματος παραμένει «ανοικτή», ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται. Εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος, το πιθανότερο είναι να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Πολλοί από τους εκλεγέντες πάντως θα χάσουν τη θέση τους στην Κ.Ε. λόγω της ποσόστωσης των γυναικών, καθώς το συνέδριο αποφάσισε να είναι τουλάχιστον 50 γυναίκες στο σύνολο των 151 μελών.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v