Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός με «ανοικτή ημερομηνία»

Το βαρύ κλίμα, τα κυβερνητικά φάλτσα, οι πιέσεις της αξιολόγησης και οι έξωθεν «συστάσεις» (Ρέγκλινγκ) προκαλούν δεύτερες σκέψεις στον Α. Τσίπρα για επίσπευση των αλλαγών. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχίζει απόψε.

Ανασχηματισμός με «ανοικτή ημερομηνία»

Φήμες και μισόλογα περί άμεσων κυβερνητικών αλλαγών κυκλοφόρησαν λίγες ώρες πριν ξεκινήσει (απόψε) το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου και συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευσαν «κατηγορηματικά» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς να λείψουν και ερμηνείες του τύπου «παραμονές συνεδρίου, όλες οι τράπουλες ανακατεύονται». Οι πλέον καχύποπτοι «κομματικοί» απέδωσαν τις διαρροές σε προσπάθεια διαμόρφωσης ήρεμου συνεδριακού κλίματος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ευελπιστούν σε υπουργοποίηση ή ενδοκυβερνητική αναβάθμιση.

Καπνός, ωστόσο, υπάρχει. «Η αξιολόγηση είναι «κλειδί» για τον ανασχηματισμό» σημείωνε το Euro2day.gr το προηγούμενο Σάββατο, μεταφέροντας την επισήμανση καλά πληροφορημένης κυβερνητικής πηγής ότι οι κυβερνητικές αλλαγές θα γίνουν είτε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είτε νωρίτερα, εάν σκαλώσει (ή τορπιλιστεί) η διαπραγμάτευση.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να κλείσουν όλα τα θέματά τους μέχρι το τέλος του μήνα.

Το «καρφί» του Ρέγκλινγκ

Σ' αυτές τις δύο εκδοχές προστέθηκε και μία τρίτη: να γίνουν νωρίτερα για να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση. Τις σχετικές φήμες πυροδότησε η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (την προηγούμενη εβδομάδα) ότι «υπάρχουν υπουργοί στην ελληνική κυβέρνηση που δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά το συμφωνηθέν πρόγραμμα».

Οι... κακές γλώσσες «δείχνουν» τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, επειδή έχει αντιταχθεί σε αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ) και έχει έλθει σε ανοικτή ρήξη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα. Ο ίδιος έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο εξόδου του από την κυβέρνηση για να αναλάβει Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συμμετοχή του στο στενό κυβερνητικό επιτελείο και η στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα καθιστά αδύνατη την απομάκρυσή του χωρίς τη δική του σύμφωνη γνώμη.

«Κλειδί» θεωρείται η πρόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου να σηκώσει το βάρος και των εργασιακών αλλαγών, μετά την περιπέτεια του ασφαλιστικού. Δεδομένου όμως ότι η άτυπη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οι ενστάσεις για το timing είναι προφανείς.

Πληροφορίες (που... δεν εκπορεύονται από τον ίδιο) φέρουν και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιθυμεί αλλαγή πόστου, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μετέβη στην (προ ημερών) Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο κ. Χουλιαράκης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις (στο περιθώριο της Συνόδου) τροφοδότησε τις φήμες, τις οποίες διαψεύδουν κατηγορηματικά συνεργάτες του κου Τσακαλώτου.

Το «βαρύ κλίμα» και η αλλαγή σελίδας

Αν η μία εξήγηση για την ενδεχόμενη επίσπευση του ανασχηματισμού είναι οι «συστάσεις» των Ευρωπαίων εταίρων για αλλαγές υπουργών που χειρίζονται «μνημονιακές» δεσμεύσεις, η άλλη αφορά στην ανάγκη της κυβέρνησης «να γυρίσει γρήγορα σελίδα» καθώς, εσχάτως, το κλίμα «βάρυνε» πολύ -και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Η χθεσινή απόφαση για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και στις περιπτώσεις χρεών προς το Δημόσιο (σ.σ. στα πρότυπα της τραπεζικής ρύθμισης) αποδεικνύει ότι «η κυβερνητική μηχανή ξεκουρδίστηκε» και λειτουργεί με καθυστερήσεις... και φάλτσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει, εδώ και δύο εβδομάδες, να «έχει πάρει πάνω του» τη λειτουργία της, με καθημερινές συσκέψεις στο Μαξίμου και πρωτοβουλίες όπως η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

«Πλέον αυτό δεν αρκεί», όπως παρατηρεί επιτελικό στέλεχος. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει την άνεση χρόνου για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό μετά το τέλος της αξιολόγησης, αλλά «σκέφτεται σοβαρά» την επιτάχυνσή του.

Οι μεγάλες αποφάσεις πλησιάζουν

Και για έναν επιπλέον λόγο: εάν η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείσει στην ώρα της, δηλαδή μέχρι τέλος Νοεμβρίου, με ευθύνη των θεσμών, προκειμένου να μην εκπληρώσουν τη δέσμευση για το χρέος (για το οποίο δεν θέλει να ακούει ούτε λέξη ο Β. Σόιμπλε), τότε «ο Τσίπρας δεν θα περιμένει επί 11μηνο τις γερμανικές εκλογές για να ανοίξει η συζήτηση».

Προς το παρόν, η εντολή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι «να κάνουν τα πάντα» ώστε να μη χρεωθεί η ελληνική πλευρά καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση -και να αξιοποιήσει στο έπακρον την πίεση της άλλης πλευράς του Ατλαντικού να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε απόφαση για ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Το... wishful thinking του Γ.Σταθακη

Σε "πολιτικές εξελίξεις" παρέπεμψε και η θέση που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το χρέος) ότι μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος διότι "δεν υπάρχει άλλος τρόπος".

Ο ίδιος αργότερα, θέλοντας να προλάβει τις ερμηνείες, ανήρτησε στο twitter το κάτωθι σχόλιο:

«Δημοσιογραφικοί κύκλοι που φημίζονται για την... εγκυρότητά τους, ανακάλυψαν στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος ότι ο Δραγασάκης διαφωνεί με τον Τσίπρα και θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Στη δεύτερη κατάλαβαν ότι ο Τσακαλώτος θέλει να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Από τη δική μου τοποθέτηση, σήμερα, συγκράτησαν ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα Χριστούγεννα έρχονται πολιτικές εξελίξεις. Οι Άγγλοι θα το ονόμαζαν wishful thinking αλλά εγώ θα προτιμήσω τον Πιραντέλο, τον πατέρα του Θεάτρου του Παραλόγου: «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»...»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v