Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ενισχυμένη εποπτεία» και τα κομμάτια στο παζλ του χρέους

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης σφραγίζεται επισήμως τη Δευτέρα, ανοίγοντας τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Η πίεση του ΔΝΤ για το χρέος και οι κινήσεις για ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές. Το μήνυμα Χουλιαράκη.

Η «ενισχυμένη εποπτεία» και τα κομμάτια στο παζλ του χρέους

Σκηνικό ενισχυμένης εποπτείας μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου διαμορφώνουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται σε ανάλυση της Eurasia διατεθειμένο να επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις διευκρινίζει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στο μέτωπο του χρέους, προκειμένου να καλύπτονται και οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί: διευθέτηση του χρέους και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο δεύτερο σκέλος, όλα δείχνουν ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θεωρείται εν πολλοίς τυπική διαδικασία. Σήμερα συνεδριάζει το EwG προκειμένου να εξετάσει την πρόοδο που έχει γίνει. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων και οι όποιες εκκρεμότητες απομείνουν μετά την 22α Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, αναμένεται να κλείσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Ούτως ή άλλως, η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να εκταμιεύεται από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου. Ένα μέρος της θα συνδέεται με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, μέτωπο στο οποίο τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν νέα μείωση κατά 376 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο σε σχέση με το στοκ του Οκτωβρίου (στα 3,140 δισ. ευρώ από 3,460 δισ. ευρώ).

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η πληρωμή της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα θα γίνει στη βάση των στοιχείων του Δεκεμβρίου, τα οποία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα αλλά δεν εγείρεται η παραμικρή ανησυχία. Καθώς η τρίτη αξιολόγηση αργά ή γρήγορα θα αποτελεί παρελθόν, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα.

Με βάση τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ζήτημα προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα δεν τίθεται. Κι αυτό διότι προϋποθέτει την ύπαρξη υποβολής σχετικού αιτήματος από τη χώρα. Με βάση τις θέσεις της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να υπάρξει σχετικό αίτημα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζονται και ενδεχόμενη απλή εποπτεία, όπως συνέβη στην περίπτωση της Πορτογαλίας ή της Κύπρου. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αντιδιαστολή με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, η Ελλάδα διεκδικεί περαιτέρω διευθέτηση του δημόσιου χρέους. Νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδεύεται από ένα νέο πλαίσιο δεσμεύσεων, η διάρκεια και η ακριβής μορφή του οποίου δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Θα αποτελέσουν, μαζί με το χρέος, αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το χρέος φαίνεται πως αποτελεί το «όχημα» των δανειστών προκειμένου να επιβάλουν ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, όπως έχει γράψει στο παρελθόν το Euro2day.gr. Η βαθιά τους ανησυχία, όπως περιγράφεται από ευρωπαϊκές πηγές, έχει να κάνει με τον κίνδυνο η Ελλάδα να «κυλήσει» στα λάθη του παρελθόντος, ακυρώνοντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με την πρώτη ευκαιρία και ακολουθώντας επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ανατρέποντας τις συμφωνίες για τα πλεονάσματα.

Σε αυτό το σημείο, αποκτά ιδιαίτερη αξία η προειδοποίηση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, χθες βράδυ στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου. Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε χθες πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε «να μη γυρίσουμε στις παλιές κακές συνήθειες», ιδιαίτερα από τη στιγμή που το 2019 είναι εκλογικό έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v