Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουλιαράκης: Το ρίσκο νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό

Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών. Σε τέσσερις άξονες τα επόμενα βήματα για την ελληνική οικονομία. Τι δήλωσε για το μηχανισμός εποπτείας.

Χουλιαράκης: Το ρίσκο νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό

Καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενη επιστροφή σε «παλιές κακές συνήθειες» έκρουσε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σημειώνοντας ότι «το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό».

Η επισήμανση από τον υπουργό ότι το 2019 είναι έτος εκλογικό κάθε άλλο παρά τυχαία, δεδομένου ότι ενδεχόμενη απουσία μνημονιακής επιτροπείας θεωρείται βέβαιο πως θα ενεργοποιήσει αντανακλαστικά ροπής παροχών από πληθώρα υπουργών στη μάχη της επανεκλογής. Ο Χουλιαράκης ο οποίος κρατάει το «ταμείο» και έχει ζήσει όλες τις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, γνωρίζει τι θα μπορούσε να σημάνει μια άτακτη παραβίαση των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Οι επισημάνσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου «Κατανοώντας την ελληνική κρίση» στο Ωδείο Αθηνών.

Επειδή βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» .

Για τα επόμενα βήματα ο κ. Χουλιαράκης περιέγραψε τέσσερις άξονες:

-Τη διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος

- Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

- Την παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος, με ειδική αναφορά στην αναμονή για το σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης.

- Την πορεία μετά το πρόγραμμα.

Σε αυτό το πεδίο, εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν προβλήματα χρέους αφήνοντας ενδεχομένως να εννοηθεί ότι η εποπτεία θα είναι διαφοροποιημένη και πιο ισχυρή σε σχέση με την Πορτογαλία ή την Κύπρο.

Το βιβλίο «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση σε επιστημονική επιμέλεια των Δημήτρη Κατσίκα, Κυριάκου Φιλίνη και Μαριάνθης Αναστασάτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v