Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία, χρέος και… buffer καθορίζουν την επόμενη μέρα

Τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Οι διεργασίες που τρέχουν παράλληλα με το χτίσιμο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και τα ανοικτά ερωτήματα. Κλειδί και ο ρόλος των αγορών για το τελικό πακέτο.

Γερμανία, χρέος και… buffer καθορίζουν την επόμενη μέρα

Βρυξέλλες ανταπόκριση,

Τίποτα δεν αναμένεται να αποφασιστεί ως προς την επόμενη μέρα του μνημονίου πριν το πρώτο τρίμηνο του 2018 οπότε αναμένεται, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της ΕΕ, να τεθεί το θέμα στο τραπέζι του Eurogroup.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr ανέφεραν ότι η συζήτηση ξεκίνησε σε κλειστό κύκλο από τον Οκτώβριο και προχωρεί παράλληλα με τη αναδιάρθρωση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως η λέξη «Νομισματικό» συναντά την αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ευνόητους λόγους.

Η πηγή τόνισε ότι τρία στοιχεία θα κρίνουν το πώς θα κινηθούν οι δανειστές στην μετά μνημόνιο εποχή που υπολογίζεται το καλοκαίρι του 2018. Εκτίμησε ότι το σενάριο «clean exit» δεν είναι τόσο ρεαλιστικό και ανέφερε ότι η βεντάλια των εναλλακτικών «είναι γνωστή».

«Είναι αλήθεια, είπε, ότι κάποιες επιλογές είναι πιο ρεαλιστικές. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τέταρτο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει γιατί δύσκολα θα ‘περάσει’ από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Η λογική της καθαρής εξόδου είναι ελκυστική πολιτικά, αλλά την θεωρώ αφήγημα που δεν είναι πραγματοποιήσιμο γιατί εξαρτάται εν πολλοίς από τη διάθεση των διεθνών αγορών και την πορεία της διεθνούς οικονομίας», είπε ο αξιωματούχος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «κανένας δεν θέλει να αποτύχει η Ελλάδα» και έδειξε προς μια λύση πιστοληπτικής γραμμής ECCL+ με ορισμένες, όμως, παραμέτρους να παραμένουν ασαφείς λόγω του ότι τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί αλλού.

Το πώς θα καθοριστεί αυτό το «υβριδικό πρόγραμμα» εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

1.Πως θα διευθετηθεί το χρέος. Η λύση θα είναι μάλλον συνδεδεμένη με διαρθρωτικές αλλαγές σε βάθος χρόνου παρά σε δραστικές λύσης (οι οποίες όμως είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έστω και την τελευταία στιγμή).

2. Η διάθεση των αγορών και το εάν θα εμπιστευθούν την Ελλάδα.

3. Τα χρήματα που περισσεύουν από παρόν πρόγραμμα και τα οποία, τουλάχιστον εν μέρει, αναμένεται να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» (buffer) στην πιστοληπτική γραμμή. Το ύψος παραμένει άγνωστο και αναμένεται να αποφασιστεί μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών.

4. Στην Γερμανία και στο ποιος τελικά θα αναλάβει το υπουργείο οικονομικών. Κατά τον αξιωματούχο, ήδη το ενδιαφέρον του Βερολίνου για ένα υπερ-Ταμείο με πανίσχυρες αρμοδιότητες φαίνεται ότι εξασθενεί, κάτι που μπορεί στο τέλος να ωφελήσει την Κομισιόν και τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οσον αφορά στην Ευρώπη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι για πρώτη φορά όλα τα κράτη μέλη έχουν ανάπτυξη, ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και ότι ο ευρωπαϊσμός τελικά αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός.

Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για την Νέα ΟΝΕ στις 6 Δεκεμβρίου, όπως και τις θέσεις της για την δομή του ΕΝΤ και την δημιουργία θέσης Υπουργού Οικονομικών Ευρωζώνης που όμως έρχεται σε «κόντρα» με τον επικεφαλής του ESM που θα αναλάβει και το νέο ΕΝΤ.

Η συζήτηση θα ανοίξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα κληθούν και κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης καθώς αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Μιας ΕΕ που υπολογίζει ότι θα δεχτεί δυο νέα μέλη, την Σερβία και το Μαυροβούνιο το 2025.

Το μελανό σημείο παραμένει η συνθήκη Σένγκεν και το μεταναστευτικό, όπου παρά τους καθησυχαστικούς τόνους, εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Αρκετές χώρες μέλη κάνουν χρήση της ίδιας της συνθήκης και ασκούν ελέγχους στα ενδοευρωπαικά σύνορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή ενόχληση της Αθήνας για γερμανικούς ελέγχους σε ελληνες ταξιδιώτες στα αεροδρόμια της χώρας.

Οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση της ΕΕ, πάντως, αναμένεται να επισφραγιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου στα Καρπάθια της Ρουμανίας, στις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε θα δοθεί ο οδικός χάρτης της επόμενης 5ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v