Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της ρήξης Αθανασόπουλου-Μιζάν

Την αποπομπή του Α. Μιζάν αποφάσισε το σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ με επτά ψήφους υπέρ και δύο κατά. Τι δηλώνει στο euro2day ο κ. Μιζάν. Το κατηγορητήριο της διοίκησης. Η στάση της ΓΕΝΟΠ. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Το παρασκήνιο της ρήξης Αθανασόπουλου-Μιζάν
Με επτά ψήφους υπέρ και δύο κατά το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την αποπομπή του Αβραάμ Μιζάν.

Ο κ. Μιζάν είχε ζητήσει εγγράφως από τον κ. Αθανασόπουλο και από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. να παρευρεθεί στη συνεδρίαση και να παραθέσει τις απόψεις του, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Με την καταγγελία της σύμβασης, τελικά, ο κ. Μιζάν θα λάβει και τη νόμιμη αποζημίωσή του.

Στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ώστε να αναπληρωθεί προσωρινά ο κ. Μιζάν από άλλο γενικό διευθυντή της ΔΕΗ, έως ότου πληρωθεί κανονικά η θέση του.

Στην πρωινή του έκδοση το euro2day.gr μετέδωσε:


"Μία ακόμη επίδειξη ισχύος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Τάκη Αθανασόπουλου, ή κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων στην "ποδιά" της Επιχείρησης για τη διανομή των μεγάλων προμηθειών;

Ανεξάρτητα από την απάντηση σε μια ρητορική, εκ των πραγμάτων, ερώτηση, ειδικά σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της, το γεγονός είναι ότι σήμερα αποφασίζεται η αποπομπή ενός εκ των μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ, του κ. Αβραάμ Μιζάν, ο οποίος προΐσταται σε μία από τις πέντε βασικές επιχειρησιακές μονάδες της Επιχείρησης, στη Διεύθυνση Παραγωγής, που έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της κατασκευής του νέου παραγωγικού δυναμικού της.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που συνέρχεται σήμερα θα κληθεί να αποφασίσει, ύστερα από εισήγηση του κ. Αθανασόπουλου, την καταγγελία της σύμβασης με τον κ. Μιζάν, η οποία τυπικά λήγει το 2010. Εφόσον περάσει τελικά η πρόταση, ο κ. Μιζάν θα είναι ο τρίτος στη σειρά γενικός διευθυντής της ΔΕΗ που αποπέμπεται από τον κ. Αθανασόπουλο.

Προηγήθηκαν ο κ. Γρηγόρης Αντωνόπουλος, που "εξορίστηκε" στις Βρυξέλλες από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων, και ο κ. Γ. Κόλλιας, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη Διεύθυνση Εμπορίας.

Επισήμως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει εξηγήσει τους λόγους της αποπομπής Μιζάν.

Πηγές της Επιχείρησης που μίλησαν στο euro2day.gr επανέλαβαν τη στερεότυπη θέση ότι "η διοίκηση της ΔΕΗ είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της και των σημαντικών επενδύσεών της και παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την υλοποίησή τους". Για την ουσία του θέματος επέμειναν στην άποψη ότι "πρόκειται για εσωτερικό διοικητικό θέμα και δεν το σχολιάζουμε".

Ανεπισήμως η διοίκηση της ΔΕΗ "χρεώνει" στον κ. Μιζάν την καθυστέρηση στην προώθηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, όπως οι αιτήσεις για λιθανθρακικές μονάδες στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα, οι λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη Φλώρινας, καθώς και η διασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου για τις νέες μονάδες στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη.

Για μεν τη μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης δόθηκε και νέα προθεσμία από τον Ιούλιο για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποβληθούν οι προσφορές ενδιαφερόμενων επενδυτών, ενώ κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν διορθώσεις στα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της Μελίτης.

Επίσης, η διοίκηση της ΔΕΗ, πάντα ανεπίσημα, "φορτώνει" στον κ. Μιζάν και το θέμα της Siemens, που αναδύθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, με αιχμή τη μη κατάπτωση εγγυήσεων για το έργο αναβάθμισης των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που καθυστέρησε, με συνέπεια η Επιχείρηση να έχει έλλειμμα ισχύος σε μια περίοδο όπου το θερμόμετρο είχε πάρει επικίνδυνα την ανιούσα και ο κίνδυνος για black out ήταν ορατός.

Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον του κ. Μιζάν επιμένει να διατηρεί χαμηλούς τόνους έως τώρα, να αποποιείται κάθε ευθύνη για τις καθυστερήσεις αυτές και να μιλά για "εξαιρετικές σχέσεις" με τον κ. Αθανασόπουλο, με τον οποίο μάλιστα, όπως υποστηρίχτηκε, "είχαν μοιραστεί την απογοήτευση για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων", ωστόσο η "συγκατοίκηση" των δύο ανδρών είχε αποδειχτεί προβληματική μετά και την άρνηση του κ. Μιζάν να καταθέσει εναντίον των απεργών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τον περασμένο Μάρτιο, κατά την εκδίκαση της προσφυγής της Επιχείρησης.

Προφανώς, αυτός είναι ο ένας λόγος που η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν "ξέχασε" και τώρα παίρνει θέση, αν και προσεκτικά διατυπωμένη, υπέρ του κ. Μιζάν, στη νέα διοικητική κρίση που μαστίζει την Επιχείρηση.

Ο δεύτερος όμως και ουσιαστικότερος έχει να κάνει με τη δυναμική έκφραση από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ της ανησυχίας του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της ΔΕΗ, που βλέπει σταδιακά να αποψιλώνονται οι αρμοδιότητές του, προς όφελος μιας νέας διοικητικής ομάδας που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει ο κ. Αθανασόπουλος στην Επιχείρηση, αλλά και της "αγωνίας" των εργαζομένων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αλλάξουν οι μισθολογικοί όροι που ισχύουν σήμερα με "νεωτερισμούς" τύπου πριμ κ.λπ.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ήρθαν επί των ημερών Αθανασόπουλου από την αγορά. Στη Διεύθυνση Επιτελικών Υπηρεσιών τοποθετήθηκε ο κ. Χρήστος Τριζόγλου, στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων η κ. Ειρήνη Τζανέτου, ενώ μία από τις τρεις θέσεις των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων δόθηκε στον κ. Πρόδρομο Ευθύμογλου.

Επιπλέον, έγιναν και εσωτερικές μετακινήσεις στελεχών. Ο κ. Χρήστος Ποσειδών ανέλαβε τη Διεύθυνση Εμπορίας -τώρα αναπληρώνει και τον κ. Μιζάν-, ενώ δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις, όπως η Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, την οποία ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Λάππας, καθώς και βοηθού γενικού διευθυντού Ορυχείων, στην οποία πηγαίνει από την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Χρήστος Δαβάκος. Λέγεται μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες θέσεις βοηθών διευθυντών και στις υπόλοιπες διευθύνσεις της Επιχείρησης.

Η προσπάθεια του κ. Αθανασόπουλου να δημιουργήσει μία νέα διοικητική ομάδα μέσα στη ΔΕΗ είναι η κορυφή του παγόβουνου, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Στους διαδρόμους όμως της Επιχείρησης ακούγονται πολύ περισσότερα και έχουν να κάνουν με κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων, για τα οποία υπάρχει ανταγωνισμός σχετικά με τις μεγάλες προμήθειες και τα οποία φαίνεται να βρίσκουν εκφραστές σε διάφορες πλευρές και πρόσωπα. Όπως, για παράδειγμα, οι όροι που έχουν τεθεί για τον διαγωνισμό της μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας (ευθύνη του κ. Μιζάν), οι οποίοι δεν ευνοούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που αναγκαστικά μένουν απ' έξω…

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ δεν θα είναι ομαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, υπάρχουν επιφυλάξεις και σε επίπεδο πολύ υψηλό της διοίκησης της Επιχείρησης σχετικά με το κατά πόσον ευθύνεται ο κ. Μιζάν για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων.

Ο τελευταίος αρνήθηκε να παραιτηθεί από μόνος του και στην επικοινωνία που είχε με το euro2day.gr περιορίστηκε να πει ότι περιμένει να μάθει τους πραγματικούς λόγους της αποπομπής του, παραπέμποντας στον κ. Αθανασόπουλο για μια σειρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το ποιος πραγματικά ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Κείμενο με τις δικές του απόψεις δεν έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. "Ζήτησα να μου δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις. Δεν δόθηκαν. Αν είχα κάποιο κείμενο με τις εξηγήσεις της διοίκησης θα υπέβαλλα και εγώ το δικό μου", ανέφερε.

Και για την επόμενη μέρα; "Θα σκεφτώ τι θα κάνω", είπε στο euro2day.gr. "Το πολύ-πολύ να πάρω τη σύνταξή μου σαν στυμμένη λεμονόκουπα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v