Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Καρατομήθηκε ο Α. Μιζάν

Αποπέμφθηκε τελικά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ, κ. Αβραάμ Μιζάν.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Καρατομήθηκε ο Α. Μιζάν
Αποπέμφθηκε τελικά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ο γενικός διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αβραάμ Μιζάν.

Την πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης αποδέχτηκαν τα 7 από τα 9 παριστάμενα μέλη του, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν οι δύο εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Μιζάν είχε ζητήσει εγγράφως από τον κ. Αθανασόπουλο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. να παρευρεθούν στη συνεδρίαση και να παραθέσουν τις απόψεις τους, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

To euro2day επικοινώνησε με τον αποπεμφθέντα γενικό, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, καθώς όπως είπε δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τους λόγους καταγγελίας της σύμβασής του, η οποία λήγει τυπικά το 2010.

Με την καταγγελία της σύμβασης τελικά ο κ. Μιζάν θα λάβει και τη νόμιμη αποζημίωσή του.

Στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ώστε να αναπληρωθεί προσωρινά ο κ. Μιζάν από άλλο γενικό διευθυντή της ΔΕΗ έως ότου πληρωθεί κανονικά η θέση του.

Για σημαντικές δυσλειτουργίες στη γενική διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ, με συνέπεια να διαγράφεται ιδιαίτερα υψηλή πιθανότητα κινδύνου αποτυχίας για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Τάκης Αθανασόπουλος στην εισήγησή του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Το euro2day αποκαλύπτει το περιεχόμενο της εισήγησης, σύμφωνα με την οποία αποδίδονται άμεσες ευθύνες στον αποπεμφθέντα προ ολίγου γενικό διευθυντή κ. Αβραάμ Μιζάν.

Όπως επισημαίνεται, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων έργων παραγωγής είχε συμφωνηθεί με τον κ. Μιζάν πριν υποβληθεί και εγκριθεί στο Δ.Σ. και προέβλεπε η κατάρτιση όλων των διακηρύξεων των προς κατασκευή μονάδων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2008 και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης των έργων. Παράλληλα, η μονάδα V φυσικού αερίου του Αλιβερίου θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτροδότησης πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Ο κ. Αθανασόπουλος στην εισήγησή του μιλά για σοβαρές υστερήσεις, οι οποίες αν συνεχιστούν θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της ΔΕΗ και θα υποβαθμίσουν τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Ουσιαστικά ο κ. Αθανασόπουλος αποδίδει αποκλειστικές ευθύνες στον κ. Μιζάν για την καθυστέρηση μιας σειράς έργων, όπως:

1. Η νέα μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου, της οποίας η άδεια παραγωγής είναι για ονομαστική ισχύ 360 - 400 MW, ενώ η διακήρυξη της μονάδας έγινε για 430 MW και τελικά κατακυρώθηκε στον ανάδοχο που πρόσφερε μονάδα ισχύος 427 MW. Συνεπώς απαιτείται τροποποίηση της άδειας παραγωγής που δεν έχει γίνει ακόμη.

Η κατασκευή της μονάδας αυτής ωστόσο αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Δεν έχει ζητηθεί έγκαιρα, κατά τον κ. Αθανασόπουλο, η εξαγορά των ιδιοκτησιών για την εγκατάστασή της, ούτε κινήθηκαν διαδικασίες απαλλοτρίωσης, με συνέπεια σήμερα η ΔΕΗ να αντιμετωπίζει, όπως υποστηρίζεται στην εισήγηση, εκβιασμό από τους ιδιοκτήτες που ζητούν υπέρογκα ποσά, γνωρίζοντας ότι η Επιχείρηση επείγεται για την υλοποίηση του έργου.

Επιπλέον, αποδίδονται ευθύνες γιατί η επιλογή του χώρου εγκατάστασης έγινε χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο για το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαίων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειών.

Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, το ΥΠΑΝ διαμήνυσε ότι δεν θα υποβάλει τις απαραίτητες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση απόψεις του στο ΥΠΕΧΩΔΕ έως ότου τροποποιηθεί η άδεια παραγωγής για τη μονάδα.

2. Η αναβάθμιση των ηλεκτροστατικών φίλτρων των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου εγκαταστάθηκαν εναλλάκτες καυσαερίων - νερού από το 2006 και δεν μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν με κόστος άνω των 10 εκατ. ευρώ.

3. Η Μεγαλόπολη ΙΙ όπου δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν τα απαραίτητα για τη συντήρηση ανταλλακτικά.

4. Η μονάδα της Μελίτης για πλημμελή έλεγχο.

Επίσης, καταλογίζονται καθυστερήσεις στην εκτέλεση ορισμένων συμβάσεων που κατέληγαν να δημιουργούν τετελεσμένες δεσμευτικές αποφάσεις για το Δ.Σ. της ΔΕΗ, όπως η περίπτωση του υδροηλεκτρικού έργου του Ιλαρίωνα.

----Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, 29 Ιουλίου 2008, αποφάσισε την ανάκληση των καθηκόντων του κ. Αβραάμ Μιζάν, από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής.

Για την αντικατάστασή του θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό της ΔΕΗ διαδικασίες. Ο κ. Δημήτρης Λάππας, Γενικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, ορίσθηκε να ασκεί τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής μέχρι την πλήρωση της θέσης.

---Πώς αντιδρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ: "Η αυθαίρετη και απροσχημάτιστη απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής κ. Α. Μιζάν έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλητικών, αλλοπρόσαλλων και επιζήμιων για τη ΔΕΗ ενεργειών του κου Αθανασόπουλου τον 1 ½ χρόνο, που βρίσκεται στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Επιχείρησης.

Ενέργειες, που προκαλούν απογοήτευση και ανησυχία, ωθούν στα όριά τους την υπομονή και την ανεκτικότητα των στελεχών και των εργαζομένων, και οι οποίες πρωτίστως υποθηκεύουν το μέλλον της Επιχείρησης.

Με την απομάκρυνση του κ. Μιζάν ο πολύς κος Αθανασόπουλος επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες για την κάκιστη πορεία της ΔΕΗ, τον πλήρη αποσυντονισμό – παράλυση της διοικητικής της λειτουργίας, και τη συνεπακόλουθη παντελή ανυπαρξία έργου στο διάστημα της Διοίκησής του.

Η απομάκρυνση αυτή σε συνδυασμό με τις λοιπές επιλογές Γενικών Διευθυντών, από πρόσωπα μετριότατων επαγγελματικών προσόντων, πλην όμως πλήρως υποταγμένων, και την πρόσληψη πληθώρας ακριβοπληρωμένων συμβούλων, συνήθως ημετέρων, με τους οποίους παρακάμπτονται οι υπηρεσίες, δείχνει την εχθρότητα του κ. Αθανασόπουλου έναντι των στελεχών της ΔΕΗ που διαθέτουν ειδικό βάρος, αλλά και τα σχέδιά του να δημιουργήσει μια διοίκηση ανδρεικέλων, πειθήνιων οργάνων στα επικίνδυνα κελεύσματά του.

Αυτό, πέρα από τη προφανή αλαζονεία του κ. Αθανασόπουλου έρχεται να εξυπηρετήσει τους γενικότερους σχεδιασμούς τόσο για την προοπτική της ΔΕΗ όσο και για το μοίρασμα της πίττας των πολλών δις ευρώ, που πρόκειται να επενδυθούν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα η απομάκρυνση Μιζάν σε συνδυασμό με τις προηγούμενες απομακρύνσεις Γ.Δ. και οι επαπειλούμενες απομακρύνσεις και άλλων στελεχών, με τις οποίες αποδυναμώνεται ο πιο νευραλγικός και σημαντικός, (αιχμή του δόρατος σήμερα) Τομέας της ΔΕΗ, οι μελέτες και κατασκευές των Θερμικών Σταθμών, είναι αποτέλεσμα του αδυσώπητου ανταγωνισμού συμφερόντων, τα οποία ενόψει του χορού των δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση στην αφετηρία. Και βέβαια ο μεγάλος χαμένος επιδιώκουν να είναι η ΔΕΗ και η Εθνική Οικονομία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v