Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς κέρδισε το στοίχημα της αύξησης

Στο 10,8% η συμμετοχή των ιδιωτών μετά τη διαδικασία της επιλογής. Περίπου 350 εκ. από μικροεπενδυτές. «Κόβονται» hedge funds και ταμεία. Στις 8,26 μετοχές η αναλογία του warrant. Η επόμενη μέρα για την ΕΤΕ.

Εθνική: Πώς κέρδισε το στοίχημα της αύξησης

Δύο μήνες πριν δεν το πίστευε σχεδόν κανείς. Η αγορά δεν μπορούσε να δει με ποιο τρόπο η Εθνική, με αρνητική καθαρή θέση και στερούμενη εξαγορές και συνέργειες, θα μπορούσε να εξασφαλίσει 800 - 975 εκατ. ευρώ από ιδιώτες και να παραμείνει ιδιωτική.

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day η Εθνική συγκέντρωσε 1,05 δισ. ευρώ από ιδιώτες, κερδίζοντας το μεγαλύτερο στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης και βεβαίως τη μεγαλύτερη πρόκληση της πρόσφατης ιστορίας της.

Λίγο μετά το δημοσίευμα η τράπεζα με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι συγκέντρωσε από ιδιώτες κεφάλαια άνω του 10%, ενώ προηγουμένως ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος και τις υπόλοιπες αρχές για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης.

Με βάση πληροφορίες, τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες μέσω άσκησης δικαιωμάτων, αιτήσεων προεγγραφής αλλά και δηλώσεων πρόθεσης απόκτησης μετοχών ξεπέρασαν τον ανώτατο πήχη και η Εθνική έχει τον ευχάριστο «πονοκέφαλο» της επιλογής επενδυτών, κατά τη διαδικασία της κατανομής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών διαμορφώθηκε στο 10,8% (κεφάλαια περίπου 1,07 - 1,1 δισ. ευρώ), και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα δικαιούνται για κάθε 1 νέα μετοχή 1 warrant, που θα ενσωματώνει το δικαίωμα αγοράς 8,26 μετοχές Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ εντός των επόμενων 4,5 ετών.

Βασικό συστατικό της επιτυχίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών. Σε αυτούς απευθύνθηκε εξαρχής η Εθνική, κινητοποιώντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, την ευρεία μετοχική της βάση και το τεράστιο δίκτυο του ομίλου.

Η «εθνική πανστρατιά», όπως ονομάστηκε, αποδείχθηκε καταλυτική καθώς το σύνολο του 1,05 δισ. ευρώ προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Έλληνες. Η Εθνική, άλλωστε, επέλεξε να μην προχωρήσει σε σύμβαση εγγύησης κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών με κοινοπραξία ξένων τραπεζών ούτε χρησιμοποίησε ξένες τράπεζες για ιδιωτική τοποθέτηση αδιάθετων τίτλων.

Κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ από μικροεπενδυτές!

Η έκπληξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε από τους μικροεπενδυτές. Και αυτό γιατί το ποσό που συγκεντρώθηκε από άσκηση δικαιωμάτων, αιτήσεις προεγγραφής και δηλώσεις απόκτησης μετοχών ανήλθε σε 350 εκατ. ευρώ ή το 1/3 της αύξησης, πλησιάζοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στην έναρξη της ΑΜΚ.

Μόνο χθες, τελευταία ημέρα εγγραφών, υπήρξαν εγγραφές μέσω δικτύου της τράπεζας της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, παρά την επιδείνωση του κλίματος που προκάλεσε η πτώση των αποτιμήσεων των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα.

Η αξιοσημείωτη συμμετοχή των επενδυτών επιτρέπει στην Εθνική να διατηρήσει την πολυμετοχικότητά της, καθώς δεν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους αιτήσεις προεγγραφής από μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Οι τελευταίοι αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα κάλυψης της αύξησης. Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day πάνω από 400 επιχειρηματίες (ο αριθμός τους ξεπέρασε τελικώς και τους 450) δέσμευσαν κεφάλαια της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο βέβαια ότι συμπεριλαμβάνονται και αιτήσεις προεγγραφής, η συμμετοχή τους στο τελικό ποσό κάλυψης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μηδαμινή εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των hedge funds καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων. Παρότι υπήρξαν ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου που άσκησαν δικαιώματα τα οποία τους αναλογούσαν, μένει να φανεί αν τελικώς θα πάρουν μετοχές στη διαδικασία κατανομής καθώς το πλαίσιο δεν ξεκαθαρίζει ρητά αν δικαιούνται να λάβουν warrants.

Η επόμενη ημέρα για την Εθνική

Η επιτυχία της αύξησης επιτρέπει στην Εθνική να δρομολογήσει την επόμενη της ανακεφαλαιοποίησης σειρά κινήσεων για την περαιτέρω ενίσχυσή της στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Η διοίκησή της, χωρίς να το «φωνάζει», δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να πρωταγωνιστήσει στις εναπομείνασες κινήσεις συγκέντρωσης που πρέπει να διενεργηθούν είτε στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, είτε στην ανάγκη να απορροφηθούν τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ έχει μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου (νέο Τ.Τ., νέα Proton, Eurobank).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλ. Τουρκολιάς στο μήνυμά του για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου υπογράμμισε ότι το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Εθνική «να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής».

Επιτυγχάνοντας να συγκεντρώσει μόνη της και κόντρα στις προσδοκίες κεφάλαια που ξεπέρασαν και το 1,1 δισ. ευρώ (πριν από την κατανομή), η Εθνική έχει τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την αγορά να λειτουργήσει αύριο ως «λευκός ιππότης» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να προχωρήσει, όπως αποκαλύπτει το Ενημερωτικό, σε πωλήσεις assets ώστε όχι μόνο να ανεβάσει το δείκτη EBA Core Tier I από το 8,7% που είναι σήμερα σε πάνω από 9%, αλλά και να δημιουργήσει και επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα για ζημίες που θα προκύψουν έως και το τέλος του 2014.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια πρόταση για την εξαγορά 22,5 εκατομμυρίων προνομιούχων μετοχών Αμερικής και η πώληση της Αστήρ Παλάς, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες όπως αναφέρει η Εθνική στο ενημερωτικό. Ανοικτό, στο παραπάνω πλαίσιο, είναι και το θέμα της καλύτερης αξιοποίησης της Finansbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v