Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τα πωλητήρια μετά την ΑΜΚ

Μη τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και θυγατρικές πρέπει να πωλήσει η ΕΤΕ. Η κεφαλαιακή επάρκεια μετά την ΑΜΚ και οι δεσμεύσεις έναντι της ΤτΕ. Τι θα γίνει με Finansbank και άλλες θυγατρικές. Τι αναφέρει το ενημερωτικό.

Εθνική: Τα πωλητήρια μετά την ΑΜΚ
Πρόγραμμα πώλησης μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού (non core assets) και ενδεχομένως και τραπεζικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Εθνικής για την επόμενη ημέρα της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου έως 9,75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, ο όμιλος της Εθνικής θα διαθέτει δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (EBA Core Tier I) 7,8%, με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό της 31ης Δεκεμβρίου 2012, ενώ η πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ελάχιστο EBA Core Tier I στο 9%.

Προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ανεβάζοντας το Core Tier I πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%, η Εθνική, όπως αναφέρει το ενημερωτικό, έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες όπως η δημόσια προσφορά για την επαναγορά των προνομιούχων τίτλων που έληξε χθες και η πώληση της θυγατρικής Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.

Το ενημερωτικό αναφέρει, ωστόσο, ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν επαρκούν για την επίτευξη δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9%. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο όμιλος θα προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, για τις οποίες είναι ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειάς του και την ικανοποίηση του ορίου 9%».

Η διοίκηση της Εθνικής δίνει στο ενημερωτικό δελτίο κάποια ψήγματα των προθέσεών της για το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, σημειώνοντας ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνονται πωλήσεις μη στρατηγικών στοιχείων ενεργητικού.

Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, πέραν της επαναγοράς υβριδικών τίτλων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Η περίπτωση της Αστήρ Παλάς δείχνει να αποτελεί προπομπό για τη στρατηγική της Εθνικής αναφορικά με τα non core business assets. Ως γνωστόν, βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την εύρεση επενδυτή τόσο για την Αστήρ Παλάς όσο και για το γειτονικό ακίνητο του ΕΟΤ.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία επιτυχώς, αναμένεται ότι η Αστήρ Παλάς θα πάψει να είναι θυγατρική επιχείρηση της ΕΤΕ. Η πώληση του Αστέρα εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και όπως γράφει το ενημερωτικό «απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του ομίλου».

Η πρόθεση της Εθνικής να προχωρήσει σε πωλήσεις non core business assets είναι ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) για τα πλάνα αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι κατευθύνσεις της DG Comp προβλέπουν σταδιακή πώληση σε βάθος τριετίας των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και συμμετοχών καθώς και ζημιογόνων τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Ο όμιλος της Εθνικής διαθέτει σειρά χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν non core business assets, όπως για παράδειγμα η Εθνική Ασφαλιστική, η Πανγαία ΑΕΕΑΠ με ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων καθώς και κάποιες άλλες.


Τι θα γίνει με τη Finansbank

Παρότι στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά σε πρόθεση της Εθνικής να πωλήσει μέρος ή το σύνολο του ποσοστού που κατέχει στη Finansbank, το ενδιαφέρον της αγοράς ήταν και παραμένει εστιασμένο στις αποφάσεις της διοίκησης του ομίλου για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής του.

Η Εθνική κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, ενώ διαθέτει option για την απόκτηση και επιπλέον 5% και αποτιμά την παραπάνω συμμετοχή στα βιβλία της ελαφρώς υψηλότερα των 3,5 δισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη πώληση μέρους ή του συνόλου των μετοχών της Finansbank σε τιμή υψηλότερη της αξίας που είναι γραμμένη στα βιβλία θα ενίσχυε κατά το ποσό της διαφοράς τα κεφάλαια του ομίλου. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση όπου μετά την πώληση ή την αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση η Εθνική δεν ενοποιήσει τη Finansbank θα προκύψει και έμμεσο κεφαλαιακό όφελος 2 δισ. ευρώ γιατί θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.

Παρότι η διοίκηση της Εθνικής αναφέρει στο ενημερωτικό ότι στις προτεραιότητες του ομίλου περιλαμβάνεται η συνέχιση της στήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων σε χώρες όπου το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία, η αγορά εκτιμά ότι εντός του καλοκαιριού θα δρομολογηθούν κινήσεις στη Finansbank που θα επιτρέψουν στην Εθνική να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση.


Οι προτεραιότητες της Εθνικής

Η στρατηγική του oμίλου ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης επικεντρώνεται στις έξι παρακάτω προτεραιότητες:

- Βελτίωση της ρευστότητας μέσω της μείωσης του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου (που ήδη σημείωσε μείωση άνω του 18%, μετά από προβλέψεις, την περίοδο 2010 - 2012), της βελτίωσης στη χρηματοδοτική αυτονομία των τραπεζικών θυγατρικών και της πώλησης μη στρατηγικών στοιχείων ενεργητικού.

-Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης. Ο όμιλος σχεδιάζει να περιορίσει την εξάρτησή του από τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου εφόσον συγκεντρώσει το 10% της αύξησης μέσω εφαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες στον τομέα της διαχείρισης ενεργητικού - παθητικού, καθώς και η πώληση μη στρατηγικών στοιχείων ενεργητικού.

- Ενεργητική διαχείριση των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, με τη χρήση προϊόντων αναδιάρθρωσης οφειλών διαφόρων τύπων, που θα στοχεύουν σε λιανικούς και σε επιχειρηματικούς πελάτες. Πρόθεση του ομίλου είναι η συνέχιση της ομαλής εξυπηρέτησης των οφειλών και η ενίσχυση της εισπραξιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες των πελατών όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της γενικότερης κρίσης.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ανάκτησης καθυστερούμενων δανείων. Λόγω των συνθηκών οικονομικής κρίσης έγινε αναθεώρηση και αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων.

- Βελτίωση της προ προβλέψεων κερδοφορίας, κυρίως μέσω μέτρων συμπίεσης του κόστους.

- Συνέχιση της στήριξης των διεθνών δραστηριοτήτων σε χώρες όπου το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία, ώστε να υποστηριχθούν η υγιής ανάπτυξη της κερδοφορίας και η γεωγραφική διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

- Ενίσχυση της βιωσιμότητας, και επομένως της ικανότητας της τράπεζας να αποπληρώσει μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η τράπεζα υλοποιεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Την 31η Δεκεμβρίου 2012, η ρευστότητα του ομίλου ανερχόταν σε 19.676,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σε 7.443 εκατ. Ως εκ τούτου, η καθαρή ρευστότητα του ομίλου την ίδια ημερομηνία ήταν 12.233,2 εκατ. ευρώ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v