Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exin-Εθνική Ασφαλιστική: Οι δηλώσεις και το χρώμα του χρήματος!

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, η Exin δηλώνει σίγουρη για την ολοκλήρωση του ντιλ, ενώ η ΤτΕ εξακολουθεί να περιμένει το τελικό μετοχολόγιο. Η απάντηση της Pimco στο Euro2day.gr και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Exin-Εθνική Ασφαλιστική: Οι δηλώσεις και το χρώμα του χρήματος!

Η χθεσινή διαβεβαίωση του Matt Fairfield, management partner της Exin, ότι το deal εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής προχωρά και δεν απειλείται καθώς η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί, δεν καθησύχασε κανέναν.

Και αυτό γιατί ήρθε την ώρα που Τράπεζα της Ελλάδος και Εθνική περίμεναν πράξεις (να φανεί, δηλαδή, ποιοι βάζουν το χρήμα) και όχι δηλώσεις.

Η Exin είχε ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα της Ελλάδος πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα θα ήταν σε θέση να καταθέσει πλήρη φάκελο στην ΤτΕ, ο οποίος θα εμπεριείχε την ομάδα των βασικών επενδυτών.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα εδραζόταν, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στο γεγονός ότι για τις 29 Ιανουαρίου είχε προγραμματισθεί επενδυτική επιτροπή της PIMCO, η οποία θα αποφάσιζε τη συμμετοχή της ή όχι στο σχήμα βασικών επενδυτών για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το τέλος του μήνα ήρθε και η Exin κατέθεσε χθες το βράδυ ορισμένα στοιχεία από τα οποία δεν προκύπτει το οριστικό σχήμα των βασικών μετόχων της εταιρείας που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αντ' αυτού ήρθε η δήλωση Fairfield.

Αν δεν είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες «ανορθογραφίες» των προηγούμενων μηνών, η δήλωση θα λειτουργούσε καθησυχαστικά, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα ότι η πλευρά της Εθνικής δηλώνει σίγουρη ότι το deal θα ολοκληρωθεί.

Η αξιοπιστία, όμως, των λόγων έχει τρωθεί…

Το Euro2day.gr απευθύνθηκε χθες στην PIMCO, ρωτώντας, αρμοδίως, αν όντως υπήρξε σύγκληση της επενδυτικής επιτροπής στις 29 Ιανουαρίου. Η απάντηση της εταιρείας περιορίστηκε στο «ουδέν σχόλιο».

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Exin ή πρέπει να δείξει το χρήμα (σ.σ. το σχήμα των βασικών επενδυτών) αρμοδίως ή έστω να παράσχει ξεκάθαρες διευκρινίσεις.

* Έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την PIMCO και αν ναι, θα συμμετάσχει ή όχι η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων στο σχήμα βασικών επενδυτών, το οποίο θα αποκτήσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής;

* Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την PIMCO, πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκλήθηκε από την απόφαση της Calamos Asset Managenent ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο να βάλει λιγότερα κεφάλαια, υποβαθμιζόμενη από management σε limited partner;

* Έχει βρει άλλους χρηματοδότες η Exin και θα χρειασθεί, πιθανώς, πρόσθετος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πριν καταθέσει πλήρη φάκελο;

* Υπάρχει σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, μέσω δανειακής μόχλευσης, όπως ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης; Έχει τεθεί μια τέτοια δομή υπόψη του πωλητή και του επόπτη και έχει την αρχική συναίνεσή τους;

Πρόκειται για αναπόφευκτες διευκρινίσεις, μετά τη διαβεβαίωση Fairfield ότι η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί με την Calamos Asset Management να μετατρέπεται σε μέτοχο μειοψηφίας.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, αν η TτE θέλει δύο μήνες για να ελέγξει έναν πλήρη φάκελο, αυτός πρέπει να κατατεθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση πριν την ολοκλήρωση του stress test και η συναλλαγή να συνυπολογιστεί στη διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης (SREP), που ακολουθεί την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Αυτή είναι η τελευταία παράταση που μπορούσε να δώσει και έδωσε η Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v