Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Τι συμβαίνει με PIMCO και Buffett

Πού βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ Exin, PIMCO και Berkshire Hathaway. Οι προσδοκίες για deal ως το τέλος του μήνα, ο ημιτελής φάκελος στην ΤτΕ και η πίεση της Εθνικής για να τρέξουν άμεσα οι εξελίξεις. Το deadline που βάζει το stress test.

Εθνική Ασφαλιστική: Τι συμβαίνει με PIMCO και Buffett

Μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκαθαρίσει, πλήρως, αν η Exin Group βρει την απαραίτητη -νέα- χρηματοδότηση για να προχωρήσει, χωρίς περαιτέρω τριγμούς, στην εξαγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.grJ. Calamos και J. Koudounis επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο σχήμα χρηματοδότησης με λιγότερα κεφάλαια, σε σχέση με αυτά που είχαν δεσμευτεί ότι θα βάλουν, και επομένως θα υποβαθμιστούν σε limited από management partners της Exin Partners.

Το κενό χρηματοδότησης που προκύπτει από την πρόθεση των δύο βασικών εταίρων της Exin Partners επιδιώκεται να καλυφθεί με την είσοδο των PIMCO και Berkshire Hathaway του W. Buffett στην ομάδα βασικών επενδυτών.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά σε αυτή τη φάση δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, όπως διευκρίνισε στο Euro2day.gr εκπρόσωπος του ομίλου PIMCO.

Πηγές της Exin εκτιμούν ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και θα έχουν ληφθεί (σ.σ. στο καλό σενάριο) οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις επενδυτικές επιτροπές ή/και τα Διοικητικά Συμβούλια των νέων επενδυτών.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κατατεθεί πλήρης φάκελος προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να εγκριθεί ως τον Απρίλιο, ώστε να ακολουθήσει η μεταβίβαση του 75% έναντι 958 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, η Exin έχει μεν επικαιροποιήσει εκ νέου τον φάκελο που έχει καταθέσει στην ΤτΕ, αλλά αυτός παραμένει ελλιπής καθώς απουσιάζουν -αναγκαστικά- βασικά στοιχεία όπως η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αγοράσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αναφορά της Exin στη χθεσινή της ανακοίνωση για κατάθεση επικαιροποιημένου φακέλου έχει μεν τη σημασία της, καθώς δείχνει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν αποτελεί έμπρακτο δείγμα ότι η συμφωνία κινείται προς την ολοκλήρωσή της.

Η πίεση από την Εθνική Τράπεζα

Με δεδομένο ότι η TτE χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να ελέγξει τον πλήρη φάκελο, το χρονοδιάγραμμα για την πωλήτρια Εθνική Τράπεζα καθίσταται πλέον εξαιρετικά ασφυκτικό.

Για να μετρήσει η συναλλαγή στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP) που θα ακολουθήσει το stress test, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μεσούσης της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία ξεκινάει την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η πώληση, δε, της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί κρίσιμο θέμα για την Εθνική καθώς θα επιφέρει άμεση και έμμεση (λόγω μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού) κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η Exin δεν έχει διευκρινίσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τις PIMCO και Berkshire δεν ευοδωθούν. Η χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει πως «η Exin και οι κεφαλαιακοί εταίροι παραμένουν δεσμευμένοι να εκτελέσουν τη συναλλαγή».

Σημαίνει η παραπάνω αναφορά ότι αν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές, οι J. Calamos και J. Koudounis θα παραμείνουν, χωρίς να το θέλουν, στη βασική ομάδα χρηματοδοτών της επένδυσης; Άλλωστε οι εγγυήσεις που έχει πάρει η Εθνική προέρχονται από τους δύο παραπάνω βασικούς χρηματοδότες της Exin Partners συν τον M. Fairfield.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v