Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί εκτινάσσονται στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις

Στα 2 δισ. ευρώ για φέτος υπολογίζεται το CAPEX του ομίλου, δεδομένης και της εκτίναξης του ανεκτέλεστου έργων. «Παρών» στους μεγάλους διαγωνισμούς για έργα ΣΔΙΤ - Παραχωρήσεων. Δεύτερη Πρότυπη Πρόταση -πέραν των επεκτάσεων της Αττικής Οδού- κατέθεσε αυτόνομα ο όμιλος.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί εκτινάσσονται στα 2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων μέσα στη χρήση του 2023 προγραμματίζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη διοίκησή του να εκτιμά πως στην τρέχουσα χρήση θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλου) από 340 εκατ. ευρώ περίπου το 2022.

Ο πρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, απέδωσε την εκτίναξη του ποσού στην προώθηση των επενδύσεων -ίδιων και δημόσιων συμβάσεων-, συμπεριλαμβάνοντας στον «λογαριασμό» και το πιθανό οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης για την Εγνατία Οδό, για την οποία ο όμιλος σε κοινοπραξία με την Egis έχει ως γνωστόν ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος από τον Αύγουστο του 2021, έναντι τιμήματος 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τον ίδιο, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η τελική σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας (ήδη έχει καταρτισθεί το οικονομικό σκέλος αυτής και έχουν κατατεθεί τα Proof of Funds), κάτι που σημαίνει ότι το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης ενδέχεται να ολοκληρωθεί στην εκπνοή του 2023.

Πέραν αυτού του ενδεχομένου, οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου αυξάνουν, όσο αυξάνει και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και συμβάσεων, το οποίο πλέον διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε πως ο όμιλος έχει προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων (κατασκευή, παραχωρήσεις, ενέργεια, απορρίμματα και εσχάτως στο μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband, για το οποίο έχει ιδρύσει την ΤΕΡΝΑ Fiber μαζί με την Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, όπου ως κοινοπραξία μαζί με τον ΟΤΕ ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για έργο 870 εκατ. ευρώ).

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά τόσο για την κατασκευή του Αεροδρομίου στο Καστέλι (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026), τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή (μαζί με τη Motor Oil), με ορίζοντα εμπορικής λειτουργίας το 2024, το IRC στο Ελληνικό, εκτιμώντας ότι οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής μπορούν να ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του 2023.

Επίσης αναφέρθηκε το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που είναι σε εξέλιξη καθώς, όπως υποστήριξε, «τέτοια έργα είναι παράγοντας για την ανάπτυξη προφίλ των έργων καθαρής ενέργειας με τεράστια προστιθέμενη αξία για τη χώρα».

Ο δανεισμός

Υπογράμμισε πως το 2022 βελτιώθηκε σημαντικά ο συντελεστής Καθαρού Χρέους προς Προσαρμοσμένο EBITDA, όπου διαμορφώθηκε σε 2,3x έναντι 3,8x στο τέλος του 2021 (και 5,4x στο τέλος του 2020), ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κερδοφορίας του ομίλου. Ο όμιλος στο τέλος του 2022 διέθετε καθαρό δανεισμό ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου και αντίστοιχο ποσό ταμειακών διαθεσίμων, που του επιτρέπει τόσο να επενδύσει με ίδια κεφάλαια όσο και αντλώντας νέα χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την οικονομική διεύθυνση του ομίλου, οι διάφορες παλιές δανειακές συμβάσεις διαθέτουν σε ποσοστό 75% πρόβλεψη αντιστάθμισης κινδύνου έναντι του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, ο όμιλος δεν έχει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δανεισμού του έως το 2027, ωστόσο προσέθεσε ότι το νέο επιτοκιακό περιβάλλον προφανώς θα επηρεάσει το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου, ασκώντας πίεση στις αποδόσεις των επενδύσεων.

Οι παραχωρήσεις

Η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στα διεκδικούμενα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, όπως ο ΒΟΑΚ στο τμήμα παραχώρησης Χανιά-Χερσόνησος ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, στη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αλλά και στην κοινή Πρότυπη Πρόταση που κατέθεσε σε κοινοπραξία με ΑΒΑΞ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και Σήραγγα Ηλιούπολης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, πέρα από την παραπάνω πρωτοβουλία ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταθέσει και δεύτερη Πρότυπη Πρόταση (για διαφορετικό έργο), αυτή τη φορά αυτόνομα, η οποία μένει να εξεταστεί και αυτή από τον Σεπτέμβριο.

Η Τέρνα Ενεργειακή

Ο πρόεδρος του ομίλου αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους όσον αφορά τα έργα ΑΠΕ και ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού του βραχίονα της Τέρνα Ενεργειακής, εκτίμησε πως σε κάθε περίπτωση ο όμιλος θα συνεχίσει να είναι «καλά», είτε ελέγχοντάς την είτε συμφωνώντας σε μια ξένη επένδυση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις των ενδιαφερομένων (εν προκειμένω της First Sentier) για το χρηματοδοτικό σχήμα εξαγοράς, πρόσθεσε πως πέρα από τους οικονομικούς όρους, εκκρεμούν επίσης ποιοτικοί συμβατικοί όροι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η διοίκηση του ομίλου θέτει «ως όρο την παραμονή της έδρας της ΤΕΝΕΡΓΑ στην Ελλάδα», εάν κι εφόσον αλλάξει χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v