Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega deal Εθνικής με Prodea και Παπαλέκα για ακίνητα

Η τράπεζα θα δώσει συνολικά 300 εκατ. ευρώ επαναγοράζοντας σειρά ακινήτων που σήμερα μισθώνει. Διενεργήθηκαν οι μισές συναλλαγές. Η ΕΤΕ αγόρασε τρία ακίνητα έναντι 151 εκατ. ευρώ. Προσύμφωνο για άλλα τουλάχιστον 40 ακίνητα με κόστος 154 εκατ. ευρώ.

Mega deal Εθνικής με Prodea και Παπαλέκα για ακίνητα

Mega deal βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ του ομίλου Εθνικής Τράπεζας και των Prodea, Παπαλέκα, καθώς υλοποιείται, σε δύο φάσεις, συμφωνία επαναγοράς από την τράπεζα ακινήτων, που μισθώνει, έναντι αθροιστικού τιμήματος, το οποίο θα κινηθεί στα επίπεδα των 300 με 305 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση ήδη υλοποιήθηκε. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, η Εθνική προχώρησε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σε αγορά τριών ακινήτων, τα οποία μίσθωνε, έναντι ποσού 151 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση της συναλλαγής έχει μορφοποιηθεί, αλλά δεν έχει συντελεστεί. Η Εθνική υπέγραψε μνημόνιο για την αγορά πρόσθετων ακινήτων, έναντι ποσού περίπου με 154 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία, τόσο στο σκέλος που υλοποιήθηκε, όσο και σε αυτό που επίκειται, έχει ως αντισυμβαλλόμενα μέρη την Prodea, καθώς και εταιρείες συμφερόντων Παπαλέκα. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea (πρώην Πανγαία) ανήκε στην Εθνική Τράπεζα. Ως εκ τούτου, ο όμιλος της είχε μεταβιβάσει σειρά ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων. Εν συνεχεία η Prodea, υπό το νέο μετοχικό καθεστώς, μεταβίβασε μέρος των παραπάνω ακινήτων σε εταιρείες συμφερόντων Παπαλέκα.

Το ένα από τα τρία ακίνητα, τα οποία αγόρασε ήδη η Εθνική είναι το τα 5όροφο κτήριο επί της οδού Σοφοκλέους, όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων. Πωλητής του ακινήτου ήταν εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα. Τα άλλα δύο είναι επίσης μεγάλα σε επιφάνεια ακίνητα, αν συνυπολογισθεί το αθροιστικό τίμημα (151 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας ΕΤΕ με Prodea/Παπαλέκα προβλέπει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την επαναγορά πάνω από 40 ακινήτων (σ.σ. κυρίως καταστήματα), τα οποία μισθώνει η Εθνική. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει ταξινομήσει στα διακρατούμενα προς πώληση πενήντα ακίνητα (49 ακίνητα συν 1 εταιρεία, που ελέγχει ακίνητο στη Καλλιθέα) από το τέλος του 2022. Μέρος πιθανώς των παραπάνω ακινήτων θα αγοράσει η Εθνική.

Με τις παραπάνω συναλλαγές η τράπεζα τοποθετεί στο real estate μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας και των ιδιαίτερα υψηλών κερδών τρέχουσας χρήσης, ενώ η επίπτωση στα κεφάλαια είναι χαμηλή αν συνυπολογισθεί η εντυπωσιακή παραγωγή κεφαλαίου από την οργανική κερδοφορία. Μέρος μόνο της πλεονάζουσας κεφαλαιακής επάρκεια θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v